1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference 3. 3. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Města ČR – orientace na mapě
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Výjezdní zasedání prezidia, předsedkyň a předsedů sekcí a regionů ČAS Luhačovice – Hotel Fontána II – kongresový sál Luhačovice.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Portál pro klienty insolvenčních správců
Přepis hlasu počítačem Tisková konference Žofín 20. května 2008 Ministerstvo spravedlnosti Cesta k důstojným vztahům lidí s moderním státem.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Trendy inkasního trhu 2012 Praha, 26. září 2012 Je (insolvenční) právo více na straně dlužníků či věřitelů? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Přednost početních operací
Insolvenční rejstřík Hradec Králové ISSS 2007 Mgr. Jiří Kohoutek
 VY_32_INOVACE_16_18  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Jednotlivé projekty MSp
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Struktura soudů v ČR.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Co víme o insolvenčních řízeních?
Krajský Soud
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Výchova k občanství 9.ročník
Seminář Jak dál u oddlužení
§ Soudní řízení § § § §.
Elektronizace v prostředí justice
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference

2 Změny pro budoucnost

3 Pět priorit premiéra

4 Pospíšil plní priority Rekodifikace trestního zákoníku Zabezpečovací detence Zpřísnění trestů za korupci a praní špinavých peněz eJustice Zjednodušení a zrychlení soudního řízení Efektivní vnitřní fungování justice Insolvenční rejstřík Rekodifikace občanského a obchodního zákoníku Sjednocení obecné úpravy závazkových vztahů v občanském a obchodním právu Změny v právu obchodní společnosti Implementace sjednocující legislativy EU

5 Přínosy insolvenčního zákona Rychlost – Zákon nabízí rychlejší řešení vztahů dlužníka s věřiteli, ale předpokládá také jejich aktivní přístup Transparentnost – Možnost sledovat vše důležité o insolvenčních řízeních v insolvenčním rejstříku je výhodou, ale také nezbytností pro ty, kteří nechtějí přijít o svá práva a chtějí insolvenční řízení ovlivňovat Efektivita – Nové cesty pro dlužníky – příslib uspokojivějšího řešení pro věřitele – ozdravení ekonomického prostředí a právních vztahů mezi dlužníky a věřiteli Ale také odpovědnost – Každé soudní řízení znamená určitá rizika pro všechny zúčastněné. Chovejte se proto odpovědně již v době, kdy dluhy vznikají a dělejte vše proto, abyste dokázali svou majetkovou situaci včas uspokojivě uspořádat.

6 Zhodnocení funkce insolvenčního rejstříku JUDr. Jiří Pospíšil ministr spravedlnosti

7 Zhodnocení funkce insolvenčního rejstříku Rychlost příklad: soud rozhoduje o insolvenčním návrhu dlužníka do 15dní, o odmítnutí pro vady do 7 dnů zahájených insolvenčních řízení 614 –nejvíce v Ostravě 149, Ústí nad Labem 114, Brně 107 –nejméně ve středních Čechách 26, Plzni 34 a Českých Budějovicích 42 rozhodnuto o insolvenčním návrhu ve 288 případech statistika k Efektivita příklad: oddlužení – nová, často využívaná možnost řešení úpadku pro nepodnikatele návrhů na oddlužení 349 –nejvíce v Ostravě 102, Ústí nad Labem 82, Hradci Králové 48 –nejméně ve středních Čechách 7, v Praze 20, Plzni 24 povolených oddlužení 51 (častá chybovost ve vyplnění formulářů a vypracování dalších dokumentů)

8 Zhodnocení funkce insolvenčního rejstříku Transparentnost dostupnost sledování insolvenčních řízení široké veřejnosti průhlednost ustanovování insolvenčních správců - ustanovují předsedové insolvenčních (krajských) soudů insolvenční rejstřík na portálu

9 Zhodnocení funkce insolvenčního rejstříku Funkčnost aplikace průběžné vyhodnocování aplikační praxe drobné nedostatky odpovídající aplikaci nové právní úpravy průběžně odstraňovány dosavadní praxe nenaznačila problémy, které by vyžadovaly právní úpravu Poděkování pracovníkům Krajského soudu v Praze krajských soudů vrchních soudů Nejvyššího soudu ČR za aktivní pomoc při zkvalitňování funkce insolvenčního rejstříku

10 Krajský soud v Praze Insolvenční řízení statistika za Středočeský kraj insolvenční návrhy – nejčastější problémy přístup do insolvenčního rejstříku JUDr. Věra Miřacká předsedkyně Krajského soudu v Praze Mgr. Luboš Dörfl místopředseda Krajského soudu v Praze

11 Krajský soud v Praze JUDr.Věra Miřacká předsedkyně Krajského soudu v Praze

12 Krajský soud v Praze JUDr.Věra Miřacká předsedkyně Krajského soudu v Praze

13 Insolvenční řízení – Krajský soud v Praze leden – únor 2008 JUDr.Věra Miřacká předsedkyně Krajského soudu v Praze

14 JUDr.Věra Miřacká předsedkyně Krajského soudu v Praze Insolvenční řízení