Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Vzájemné působení těles - síla
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Dynamika hmotného bodu
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Soustava částic a tuhé těleso
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
2. Přednáška – BOFY základy dynamiky
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zákon vzájemného působení dvou těles
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Jiný pohled - práce a energie
GRAVITAČNÍ POLE.
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola Střední průmyslová škola Zlín
4.Dynamika.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Síla.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Dostředivá a odstředivá síla
Síla a pohyb Stručný postup při řešení úloh: 1.Uvědomíme si, jaké působí síly (obrázek, silový diagram) 2. Formulujeme pohybové rovnice 3. Vyřešíme No,
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
VÝKON A PŘÍKON.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanická energie a práce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rovnoměrný pohyb po kružnici
MECHANIKA.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
změna tíhové potenciální energie = − práce tíhové síly
Transkript prezentace:

Vysvětlení pohybu - síla (dynamika) HRW kap. 5 a 6

Axiómy klasické mechaniky Galileiův princip relativity (1632) Newtonovy zákony (1687) Sir Isaac Newton (1642 - 1727)

Axiómy klasické mechaniky Galileiův princip relativity (1632) Newtonovy zákony (1687) Philosophiae naturalis principia mathematica (1687)

Galileiův princip relativity Pohyb každého tělesa popisujeme vždy vzhledem k jinému (referenčnímu) tělesu. Vztažná soustava je souřadná soustava pevně spojená s referenčním tělesem. Pohyb sledovaného tělesa je různý v různých vztažných soustavách. Galileiův princip relativity (1632) – fyzikální zákony jsou stejné ve všech vztažných soustavách, které jsou navzájem v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu. Zdůvodnění: myšlenkový experiment, pozorování pohybu různých těles v uzavřené kabině lodi.

Galileiův princip relativity No, to je jasné Stojím nebo jedu rovnoměrně přímočaře?? Galileiův princip relativity (1632) – fyzikální zákony jsou stejné ve všech vztažných soustavách, které jsou navzájem v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu. Zdůvodnění: myšlenkový experiment, pozorování pohybu různých těles v uzavřené kabině lodi.

První Newtonův zákon na částici nepůsobí okolí (tj. vliv okolí na pohyb částice lze zanedbat) Takové vztažné soustavy (VS) se nazývají inerciální. Jedná se o idealizovaný model. Příklady: vesmírná tělesa, Slunce, Země. V dalším přepokládáme inerciální VS. Neinerciální VS = ostatní VS.

Jak popíšeme působení okolí? Vzájemné působení (tzv. interakci) mezi částicí a okolím popisujeme silou. K interakci dochází - při vzájemném dotyku - na dálku - působením nějakého „silového centra“

Příklady sil vzájemné působení při dotyku vzájemné působení na dálku (pole) pružná síla gravitační síla tahová síla elektrická síla tlaková síla magnetická síla

Síla způsobuje zrychlení (tj. změnu rychlosti) Druhý Newtonův zákon síla - charakteristika působení okolí (charakteristika interakce) zrychlení hmotnost - charakteristika částice (je definována tímto zákonem) princip superpozice (součet všech působících sil) Síla způsobuje zrychlení (tj. změnu rychlosti)

Tíhová síla G G G G Tíhová síla je síla, kterou je těleso přitahováno k astronomickému objektu v jeho těsné blízkosti. G

G Kontrola vždy působí pouze G Jaké síly působí na lyžařku během letu? může letět nahoru, dolů, doleva, doprava rychlost může být jakákoliv ale (pokud zanedbáme působení vzduchu) G vždy působí pouze G (opět šikmý vrh)

Tíhová síla – příklad šikmý vrh (ještě jednou) G G G G to už známe a umíme řešit! G

Druhý Newtonův zákon - poznámka vektorové rovnice ve složkách Tyto trojice rovnic se nazývají pohybové rovnice. Pokud známe počáteční podmínky můžeme jejich řešením určit závislosti tj. jednoznačně určit další i předchozí pohyb částice.

Síly při různých interakcích Tlaková síla Třecí síla Odporová síla Tahová síla Pružná síla vzájemné působení při dotyku Gravitační síla Tíhová síla Elektrická síla Magnetická síla vzájemné působení na dálku (pole)

Tlaková síla Výpočet neplatí, pokud se těleso pohybuje se zrychlením! „normálová“ Výpočet neplatí, pokud se těleso pohybuje se zrychlením!

Třecí síla F + N N pozn.: podložka působí silou F + N (třecí + kolmá tlaková)

Tahová síla

Třetí Newtonův zákon

Příklad: Družice

Příklad: Meloun & stůl nejsou to akce a reakce! akce a reakce:

A to je vše? No, to je jasné Ještě maličkost - umět používat Stručný postup při řešení úloh: 1. Uvědomíme si, jaké působí síly (obrázek) 2. Formulujeme pohybové rovnice 3. Vyřešíme

Více o třecí síle

Více o třecí síle

Více o třecí síle y x

Více o třecí síle

(c) Jakou dráhu urazí některá z kostek za 2 s poté co byly uvolněny z klidu? (Předp. že horní kostka nenarazí do kladky.) (d) Určete obecný vztah pro velikost rychlosti kostek v v závislosti na uražené dráze s.

(předp., že jede doleva) Těleso 1: Těleso 2: (b) (a)

(c) Jakou dráhu urazí některá z kostek za 2 s poté co byly uvolněny z klidu? (Předp. že horní kostka nenarazí do kladky.) (c) (b)

(d) Určete obecný vztah pro velikost rychlosti kostek v v závislosti na uražené dráze s.

Odporová síla plyn, kapalina, zde jenom vzduch směr proti relativní rychlosti velikost součinitel odporu typicky 0,4 - 1,0 relativní rychlost účinný průřez tělesa (obsah největšího řezu tělesa rovinou kolmou k relativní rychlosti) hustota vzduchu

Odporová síla - mezní rychlost kočka, kapka, parašutista… F + G = 0

Rovnoměrný pohyb po kružnici, pokračování vzpomeneme si na větu o rozkladu zrychlení musí mít směr do středu kružnice „dostředivá síla“ Fv = konst.

Příklad: auto v neklopené zatáčce

Kontrola: Co když se přetrhne vlákno?

(výpočet stejný jako u auta v neklopené zatáčce) doba jedné otáčky

á a výsledná síla svislý směr: směr do středu kružnice:

Příklad: Konické kyvadlo Fv T Fv G

θ N R Fv G

Síly v přírodě Gravitační síla (zatím tíhová síla) Elektromagnetická síla (většina sil, které pozorujeme) Slabá interakce (radiaktivní rozpad) Silná interakce (kvarky – protony a neutrony, atomová jádra) Elektroslabá interakce