Zákon vzájemného působení dvou těles

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. Páka
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Látky jsou složeny z částic
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU ZÁKON ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Vzájemné působení těles - síla
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Měření objemu Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Fyzika Účinky síly.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Magnety přírodní a umělé
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Rychlost, dráha a čas.
Model atomu a elektrování těles
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Magnetické vlastnosti látek
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Digitální učební materiál
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gravitační síla. Gravitační pole
7. ročník Síla Skládání sil.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
AKCE A REAKCE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
NEWTONOVY ZÁKONY.
VY_32_INOVACE_
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Zákon vzájemného působení dvou těles Autor: Lukáš Polák Pokračovat

Silové působení dvou těles je vzájemné Silové působení je vzájemné u těles, které se dotýkají. F1 F1 F2 F2 Zpět Pokračovat

Silové působení dvou těles je vzájemné Silové působení je vzájemné i u těles, které na sebe působí prostřednictvím silových polí. Fg F’g F1 F2 Magnetické pole Gravitační pole Zpět Pokračovat

V některých případech můžeme sílu změřit Ocelová tyčka a magnet se přitahují silami stejné velikosti, ale opačného směru. Ocelová tyčka přitahuje magnet silou F2 a současně magnet přitahuje tyčku silou F1. ocelová tyčka magnet F1 F2 Zpět Pokračovat

Žák táhne rukou tyčku upevněnou ve svěráku F1 F2 Žák a tyčka na sebe navzájem působí silami stejné velikosti opačného směru. Zpět Pokračovat

Formulace zákona Isaac Newton zformuloval zákon: Působí-li jedno těleso na druhé silou, působí i druhé těleso na první stejně velkou silou opačného směru. Síly vzájemného působení současně vznikají a současně zanikají. Každá z nich působí na jiné těleso. Tento zákon se také nazývá zákon akce a reakce. Zpět Pokračovat

Raketový motor Pohyb reaktivních letadel a raket je založen na využití reaktivní síly, která vzniká při prudkém vytékání plynů z trysek. Jednoduchý pokus: Nafoukneme pouťový balónek, přidržíme ho rukou a pak ho pustíme. Co pozorujeme? Zpět Pokračovat

Síly vzájemného působení Prst natahuje pružinu silou F1. Pružina silou F2 prst deformuje. Působiště síly F1 je v pružině a působiště síly F2 v prstu, i když se znázorňují v jednom bodě (A). A F2 F1 Síly vzájemného působení dvou těles působí vždy na dvě různá tělesa, proto se nemohou ve svých účincích rušit – nejsou v rovnováze. Zpět Pokračovat

Použité materiály Zpět Konec Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 6. ročník základní školy, ISBN 80-7196-246-5 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 7. ročník základní školy, ISBN 80-7196-265-1 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 8. ročník základní školy, ISBN 80-7196-149-3 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 9. ročník základní školy, ISBN 80-7196-193-0 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl, ISBN 80-85849-06-2 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 2. díl, ISBN 80-85849-15-1 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 3. díl, ISBN 80-85849-82-8 Obrázky: http://www.astronomiaonline.org/storage/foto_clanky/2006050031a.jpg http://www.czechimage.cz/pictures/15_zakazkova_vyroba/1509_balonky/15090001-hi.jpg http://www.nabytek-forliving.cz/photos/AZ-3050-p.jpg http://www.laazatec.info/images/telo2004/pruvodce/ruka.jpg Zpět Konec