GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
ZAHRANIČNÍ AKCE. ŠKOLNÍ AKCE – povinná cestovné učitelů ubytování učitelů stravné učitelů pracovní doba (nepřímá ped. činnost) dozor nad žáky kryto pojištěním.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Podnikání a program Erasmus+ Bc. Lenka Unzeitigová OBCHODNÍ AKADEMIE A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Zahraniční stáže- Evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých

2 2 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus terciární vzdělávání Grundtvig vzdělávání dospělých a celoživotní učení Průřezový program Evropská jazyková cena Label Studijní návštěvy pro experty v oblasti vzdělávání (SVES)‏ Program Jean Monnet podpora výuky, výzkumu a diskuze v oblasti studií evropské integrace na úrovni vysokoškolských institucí 33 evropských zemí (27 členských států EU + Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko, Chorvatsko, Švýcarsko)

3 3 GRUNDTVIG – cíle programu Cílem je podporovat: spolupráci mezi organizacemi vzdělávající dospělé mobilitu osob zapojených do dalšího vzdělávání v celé Evropě rozvoj inovačních postupů ve vzdělávání dospělých a jejich předávání zlepšení pedagogických přístupů a řízení podpora mezigenerační solidarity a spolupráce prostřednictvím neformálního vzdělávání motivace dospělých k dalšímu vzdělávání!

GRUNDTVIG → cílová skupina Jednotlivci: školitelé a vzdělavatelé dospělých řídící a administrativní pracovníci studenti oboru vzdělávání dospělých (andragogika)‏ široká veřejnost Organizace: školy všech typů další instituce a subjekty zabývající se vzděláváním dospělých neziskové, dobrovolnické organizace kulturní instituce, muzea, knihovny výzkumná centra, poradenské servisy, seniorská centra

GRUNDTVIG pro jednotlivce → osoby ve vzdělávání dospělých A) Vzdělávací kurzy - akce v zahraničí (kurz, seminář) → až 6 týdnů, až 1700 EUR kurzy z on-line databáze Grundtvig X vlastní vyhledávání B) Stáže: návštěva v zahraniční organizaci stejného charakteru jako domácí organizace (stínování kolegy, studium aspektů vzdělávání dospělých …) → až 12 týdnů, až EUR C) Účast na konferenci k tématu vzdělávání dospělých → až EUR D) Asistentské pobyty - aktivní pobyt v zahraniční organizaci stejného zaměření jako domácí organizace → až 45 týdnů, až EUR Kateřina Laňková asistentský pobyt v organizaci Miroir Vagabond (Belgie, Brusel)

GRUNDTVIG pro jednotlivce → široká veřejnost Účast zdarma na vzdělávacím workshopu: pro všechny dospělé osoby jakéhokoliv oborového zaměření rozličná témata (zdravý životní styl, ruční práce, řemesla, kulinářské umění, psychologie, fotografie, kulturní dědictví…) neformální vzdělávání dospělých 5–10 dnů organizátor hradí pobyt, cestu a pojištění 6

GRUNDTVIG pro organizace A) Organizace workshopu neformální vzdělávání; jakékoliv téma atraktivní pro dospělou veřejnost (18+) 5–10 dnů; 10–20 účastníků ze zemí zapojených do programu (max ⅓ z jedné země) workshop možno zaměřit na konkrétní cílovou skupinu: a)klasifikací účastníků – osoby 50+, rodiče problémových dětí, senioři apod. b)tématem – trénink paměti, pohyb v pokročilém věku, mezigenerační vzdělávání apod. organizátor vybírá účastníky workshop propagován společným evropským katalogem + iniciativa organizátora GRANT: 1)na organizační náklady (4 600 EUR) 2)na náklady účastníků (až EUR/účastník) 7

GRUNDTVIG pro organizace B) Projekty partnerství: spolupráce min. 3 organizací ze 3 států projektové období 2 roky až EUR cíl: výměna zkušeností, postupů a metod vzájemná motivace začlenění evropské spolupráce a zahraniční zkušenosti do chodu organizace společný mezinárodní „produkt“ (metodika, manuál, konkrétní předměty, výzkum, výstava, divadelní představení, vzdělávací kurz pro seniory …) „Vzdělávání a trénink seniorů“ Centrum vizualizace a interaktivity ve vzdělávání, s. r. o.

Příklady témat projektů partnerství: mezigenerační vzdělávání bariéry ve vzdělávání integrace znevýhodněných osob jak na jazykové vzdělávání dospělých ICT ve vzdělávání dospělých celoživotní učení aktivní stárnutí … Databáze EST (výstupy z projektů, anotace):

GRUNDTVIG pro organizace C) Dobrovolnické projekty: mezinárodní spolupráce 2 dobrovolnických organizací dvouleté projekty každá z organizací vyšle a přijme 2–6 dobrovolníků ve věku 50+ výměnný pobyt dobrovolníka 3–8 týdnů jakákoliv nezisková činnost (S.O.S. vesničky, kulturní centra, domy s pečovatelskou službou, zahradnické práce, zdravotnická zařízení …) Právě běžící projekty:  Hestia, o. s. (CZ) – Gemeinsam leben und lernen in Europa e.V. (DE)  o. s. Hodina H (CZ) – Point Europa (UK) „Nové obzory pro aktivní seniory“ Hestia, o. s.

11 GRUNDTVIG – DOBROVOLNICKÉ PROJEKTY jako dobrovolník se může zapojit jakýkoliv zájemce 50+ o grant žádá jakákoli organizace zkušená s organizováním dobrovolnických neziskových aktivit zájemci o výjezd se hlásí u NAEP → zprostředkování životopisu organizacím řešícím dobrovolnický projekt → Organizace obdrží grant: na vyslání dobrovolníků (skutečné cestovní náklady + na organizaci 800 € na dobrovolníka) na přijetí dobrovolníků (pobytové náklady + na organizaci 390 € na dobrovolníka)

GRUNDTVIG – DOBROVOLNICKÉ PROJEKTY Cíle:  umožnit občanům 50+ vyzkoušet dobrovolnickou činnost v jiné zemi (neformální vzdělávání)  iniciace zavedení trvalé spolupráce mezi organizacemi Přínos pro zapojené organizace:  navázání mezinárodní spolupráce, výměna know-how, vzájemná motivace Přínos pro dobrovolníky 50+: nová zkušenost (neformální vzdělávání) zdokonalení osobních, jazykových, sociálních a mezikulturních dovedností pomoc druhým posílení sebevědomí, předání vlastních zkušeností a znalostí, aktivní trávení volného času, nové kontakty

13 PŘÍPRAVNÁ FÁZE PROJEKTU GRUNDTVIG (dobrovolnický projekt, projekt partnerství)  PŘÍPRAVNÁ NÁVŠTĚVA (až EUR): setkání s potenciálními partnery projektu a společná příprava žádosti o grant pro projektovou činnost (1 až 5 dní)  KONTAKTNÍ SEMINÁŘ (až EUR): účast na semináři pro organizace hledající partnery pro přípravu projektu + společná příprava žádosti za asistence zástupů Národních agentur (5 dní)

Děkuji za pozornost!