Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Vliv průmyslu na životní prostředí
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Typy krajiny.
Krajina, krajinné složky
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Krajina a životní prostředí
Odlesňování František Funda.
Zemědělství.
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
Pedosféra.
Integrované terénní vyučování Geografie
Krajina a životní prostředí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Půda – složka životního prostředí
Povrch ČR.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
BENELUX.
Ekosystémy přírodní a umělé
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Předpoklady CR A. LOKALIZAČNÍ - - schopnost krajiny poskytovat hodnoty pro CR B. SELEKTIVNÍ - předpoklady společnosti pro zabezpečení a rozvoj CR C. REALIZAČNÍ.
Krajina a životní prostředí
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Vývoj krajiny v kvartéru
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
KULTURNÍ KRAJINA.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Tropické lesy.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV AUTOR: MGR. ADELHEIDA RYCKOVÁ NÁZEV:VY_32_INOVACE_08_PRVOUKA 3.R. TEMA: KRAJINA KOLEM NÁS ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Zeměpis – 6.ročník Krajina VY_32_INOVACE_ Název školy
Krajina Co to je krajina?
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Sídla.
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Krajina České republiky
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Člověk a krajina – moderní krajina
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Evropa - Přírodní oblasti
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Geografie Krajinná sféra
VY_32_INOVACE_280_Typy krajiny
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Právní režim ochrany půdy
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

Co se ti vybaví pod pojmem krajina?

Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí… o Krajina je dána svým horninovým podložím, půdou, tvary reliéfu, faunou a flórou, podnebím a v podstatné míře mírou vlivu člověka a jeho činnosti. o Vývoj krajiny je poznamenán vzájemným působením těchto složek.

Rozloha krajiny může být různá, od několika km 2 až po území celého státu. V současné době je krajina obecně poznamenaná přítomností a činností člověka – více či méně ve všech koutech světa. Člověk často narušuje základní vlastnost krajiny – ekologickou stabilitu, tj. schopnost odolávat vlivům a navracet se do původního stavu. Podle míry vlivu člověka na krajinu rozlišujeme několik typů krajiny.

Typy krajin: Přírodní krajina je téměř nepoznamenaná lidskou činností, najdeme ji dnes jen zřídka - ve vysokých horách, neprostupné džungli trvale zmrzlých nebo pouštních oblastech.

Přírodní krajina se vlivem člověka mění na krajinu kulturní, a to opět podle intenzity zásahu člověka: Obhospodařovaná – převažují lesy a pastviny Zemědělská – zemědělsky intenzivně využívané plochy a vesnice mezi nimi Městská – zásah člověka již je značný, mnoho budov, infrastruktura Degradovaná a devastovaná – zcela ztratila svůj původní vzhled je poznamenaná těžbou, průmyslem Přírodní krajina se vlivem člověka mění na krajinu kulturní, a to opět podle intenzity zásahu člověka: Obhospodařovaná – převažují lesy a pastviny Zemědělská – zemědělsky intenzivně využívané plochy a vesnice mezi nimi Městská – zásah člověka již je značný, mnoho budov, infrastruktura Degradovaná a devastovaná – zcela ztratila svůj původní vzhled je poznamenaná těžbou, průmyslem

Krajina po těžbě je člověkem obnovená a má jiný ráz než původní – rekultivovaná -zatopené lomy mohou sloužit jako rekreační krajina -zatravněné skládky jako pastviny, louky -důlní oblasti se osazují stromy