Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Dopravní ohrožení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Ošetření krvácení
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Digitální učební materiál
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
První pomoc při zástavě krevního oběhu
Kostra.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.14 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění zvířaty Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.16 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Transport raněných Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Digitální učební materiál
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Polytrauma J. Málek.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základy resuscitace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
Neodkladná resuscitace
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zlomeniny a poranění kloubů
Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Základní životní funkce vědomí
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Lidské tělo - kostra.
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Kostra člověka.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Dopravní ohrožení Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.17 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Dopravní ohrožení DUM – výkladový Předmět: TV Ročník: 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. Ivana Krčková Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: duben 2013

Metodický list Tato prezentace bude požívána v 1.ročníku čtyřletého studia a ve 1.ročníku šestiletého studia. Žáci se dozví o různých poraněních při dopravním ohrožení a jejich základní ošetření Výsledkem by mělo být zdokonalení záchrany člověka při dopravním ohrožení člověka.

1. Krok ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI ZÚČASTNĚNÝCH předejít vzniku dalších zranění a prohloubení stávajících technická první pomoc ( dále jen TP) často předchází zdravotnické první pomoci a vytváří podmínky pro její provedení – spočívá v bezpečném odstranění (přerušení působení) příčiny, která nehodu vyvolala (dopravní nehoda, vypnutí elektrické energie, plynu atd.) zachránci se řídí pokyny příslušníků Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, nebo členů Zdravotnické služby, jsou-li tito již na místě nehody

2. Krok VLASNÍ BEZPEČNOST ZACHRÁNCE dbát na vlastní bezpečnost dodržováním určitých zásad vzhledem ke stále vyššímu riziku ohrožení zachránce některou z infekčních nemocí přenosnou krví ošetřovat všechny krvavá poranění ve zdravotnických latexových rukavicích (nemusí být sterilní) improvizovaně je lze nahradit např. mikrotenovými sáčky sejmout z těla zachránce oděv či jeho doplňky potřísněné krví zraněného případnou resuscitaci – dýchání z plic do plic ústy – provádět s použitím resuscitační roušky nebo jiných pomůcek

2. Krok VLASNÍ BEZPEČNOST ZACHRÁNCE první pomoc poskytovat vždy mimo vozovku po vystoupení z auta provádět pohyb po vozovce s výstražnou vestou umístit výstražný trojúhelník v dostatečné vzdálenosti

3. Krok Krátké celkové zhodnocení – rozsah a závažnost poranění Primární zhodnocení kontrola a zajištění průchodnosti dýchacích cest zhodnocení dostatečnosti ventilace kontrola oběhu a krvácení zhodnocení neurologického stavu posouzení ohrožení poraněného

Mechanismy úrazu V následujících snímcích uvidíte jaké typy zranění se mohou vyskytnout při dopravní nehodě. Často se setkáváme s polytraumaty Polytrauma - je současně vzniklé poranění nejméně dvou tělesných systémů, z nichž postižení alespoň jednoho z nich nebo jejich kombinace ohrožují bezprostředně základní životní funkce: dýchání, krevní oběh, vědomí a činnost CNS, homeostázu vnitřního prostředí

opakované převrácení vozu vede k roztržení a odtržení velkých tepen odstupujících ze srdce nebo v plicních hilech. bez připoutání bezpečnostním pásem a bez air-bagu snadno vznikne trauma palubní desky se zlomeninami obou stehenních kostí nebo bérců, doprovázené mozkolebečním kontuzním poraněním v čelní oblasti a horní čelisti s (obličejovým) poraněním.

bez připoutání vede čelní náraz ke zlomenině pánve nebo stehenní kosti bez připoutání vede posun k dislokaci (posun) v kyčelním kloubu nebo kolenním

jednoduchý pás přes bedra bez air – bagu nezabrání orofaciálnímu poranění (oblast obličejová včetně např. zubů) poranění krční páteře a bičové trauma je časté při hypertextenzi šíje (přílišné natažení)

Poranění obličeje a obličejového skeletu je charakterizován pro čelní kolizi s nárazem obličeje na volant při volně upnutém bezpečnostním pásu bez air-bagu podle místa přímého působení síly vznikne poranění LE FORT I,II,III

Náraz hlavy na čelní sklo síla nárazu působí na čelní laloky, střižné síly se uplatňují v týlní oblasti a v mozkovém kmeni

Zhmoždění myokardu kontuze (zhmoždění) myokardu (srdeční svaloviny) při nárazu na přední plochu hrudníku. Nárazy srdce uvnitř hrudníku na pevné nitrohrudní struktury vyvolají deformaci a zhmoždění srdce

Trauma papírového sáčku při zadržení dechu v inspiriu (nádechu) vede při nevelkém nárazu na hrudník vysoký nitroplicní přetlak k ruptuře plíce a ke vzniku pneumothoraxu. V tomto případě nemusí být zřejmá deformace hrudníku a není prokazatelné poranění skeletu hrudního koše.

Trauma bezpečnostního pásu Obecně: poranění se liší, je-li upnut pás u pravého nebo levého sedadla osobního vozu směřuje přes srdce nebo přes játra, pro tyto orgány znamená upnutí bezpečnostního pásu možnost kontuze (zhmoždění) na pravém sedadle při pevně upnutém bezpečnostním pásu je vyšší nebezpečí zhmoždění myokardu (srdečního svalu)

Trauma bezpečnostního pásu Obecně: příliš volné zapnutí bezpečnostního pásu umožňuje posun těla pod bezpečnostním pásem vpřed a usnadňuje zlomení dolních končetin Na levém sedadle při pevně upnutém bezpečnostním pásu je vyšší pravděpodobnost tupého poranění jater

Co když jsem těhotná ramenní pás pohodlně přes hrudník mezi prsy a spodní pás co nejníže vždy se připoutejte chráníte tím sebe i dítě Řidička spolujezdec

Odsun Dopomoc ve dvou zachráncích Rautekův úchop

Druhy Airbagů Čelní (řidič, spolujezdec) Boční (v sedadle, ve dveřích) Stropní (ve stropním obložení) Jiné (kolenní – pod volantem – např. Peugeot 607)

Rizika u motocyklistů představují vysoké riziko – jejich řidiči bývají mladí muži nedbající nebezpečí rychlé jízdy nejčastější je mozkolebeční poranění ochranná přilba má za úkol chránit hlavu, mozkový kmen, horní krční páteř a obličej včetně dolní čelisti při vysokých rychlostech může být síla při vymrštění po náhlé deceleraci natolik velká, že se přilba prorazí polytrauma postihuje dále páteř, pánev, dolní končetiny a hrudník

Sejmutí přilby jedním zachráncem Zachránce opatrně posunuje přilbu a stále podporuje hlavu a šíji zraněného. Snaží se neprovádět kývavé pohyby ze strany na stranu. Hlavu následně držet v mírné extenzi (natažení) vůči krku. Přilbu je nutné sejmout z důvodu otoku měkkých tkání na hlavě.

Sejmutí přilby dvěma zachránci Jeden zachránce vždy stabilizuje krční páteř v její ose, druhý snímá přilbu. Po sejmutí přilby udržuje zachránce šíji zraněného v ose a mírné extenzi než se přiloží krční límec. Tato varianta je pro zachraňovaného víc bezpečná.

Použitá literatura Jiří Pokorný et al.,URGENTNÍ MEDICÍNA První vydání,ISBN 80-7262-259-5 Příručka první pomoci, Gallus Ruber, Praha 1998, ISBN 80-07-01036-X Učebnice pro Záchrannou zdravotnickou službu, Miroslav Bíca a kolektiv, Praha 1996 , ISBN 80-900803-1-6