METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Bibliografická a rešeršní činnost
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Databáze Jiří Kalousek.
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Metadata a metainformační systémy (seminář)
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Databázové modelování
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Nové standardy v českém archivnictví
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Změny v bázi Národních autorit Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 1.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Jazyk XML v geoinformatice
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
GIS systémy a ArcGIS Engine
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Geoinformatika úvod.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Zajímavé novinky v produktech Open Stanislav Nisler Moravská Třebová
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Geografické informační systémy
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová

Definice Metadat 1.Představují popis geodat 2.Metadata jsou „data o datech“ Obecně však lze říci, že metadata jsou informace o datech, která jsou připojeny k datům. Podrobněji popisují data a zpřístupňují jejich přesný význam.

Příklad: Chceme-li správně pochopit a použít údaje o teplotě, je potřebné k údajům doplnit: použité měřící jednotky druh senzoru – např. teploměr typ xxx, výšku měření nad povrchem půdy, metodiku nebo časový harmonogram, způsob ověření chyb, použitelnost údajů, typy dat, strukturu, způsob uložení a formát souboru.

Vývoj 19. století – bibliografický záznam (lístkový katalog) a katalogizační pravidla, 60. léta 20. století – MARCovský záznam a jeho varianty, 70. a 80. léta – online knihovnické sítě a katalogizační pravidla (AACR2, RAK) – vyvinuta norma 19115, která definuje sémantickou strukturu, 2005–19106 pro mezinárodní technický profil, popisuje implementaci xml

Využití V oblastech zabývajících se uchováváním a zpřístupňováním informací a samozřejmě také v GIS. Příklad: záznamy v katalozích knihoven (v tradičních lístkových nebo v elektronických). Metainformace lze použít pro skupiny aplikací: vyhledávání a prezentování dat, hledání partnerů pro spolupráci hodnocení kvality a vhodnosti dat pro dané účely stahování a zpracování dat – metadata mohou obsahovat i informaci o formátu a uložení

Metadata – rozdělení Metadata dělí na 3 kategorie:  Sémantická metedata – poskytují obsahový popis dat. Zprostředkovávají odborný význam, např. používané měřící jednotky.  Syntaktická metadata – poskytují strukturálně formální popis geodet, např. datový typ.  Pragmatická metadata – poskytují popis využitelnosti dat, definují vlastnická práva.  navigační metadata – udávají místo uložení navigují,např. digitální kniha

FGDC Federál Geographic Data Comitee od roku 1995 povinným standardem v USA Hlavní údaje je možno rozdělit takto: 1.Identifikace informací 2.Informace o kvalitě 3.Prostorová organizace 4.Souřadný systém 5.Entity a jejich atributy 6.Šíření 7.Metadatová informace

CEN/TC 287 Metadatový model CEN/TC 287 zahrnuje detailní informace o datovém souboru: 1.Identifikaci, 2.Údržbu, 3.Kvalitu (udáním speciálního standardu kvality), 4.Souřadný systém (udáním speciálního standardu), 5.Rozšíření (prostorové, časové, sémantické) 6.Definici dat, 7.Klasifikaci, 8.Způsob získání, 9.Administrativní údaje (majitel, dostupnost, omezení).

ISO/TC 211 Podobnost standardů CEN/TC 287 a ISO/TC 211 ISO standard obsahuje více metadatových elementů, rozdíly z terminologických důvodů, rozdílnosti schémat. Standard CEN přitom umožňuje použít k vyplnění položek termíny – „Neaplikovatelné“, anebo „není k dispozici“.

Metadata je potřebné integrovat do modelů dat používaných v geografických informačních systémech a přizpůsobit funkčnost systémů pro jejich tvorbu, doplňování a využívání Datový model je potom potřebné rozšířit takto: Geodeta = geometrie, topologie, tématika, dynamika, metadata

Děkuji za pozornost