Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Monitoring dalšího vzdělávání
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
NSK – vazby na evropské procesy
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Organizační struktura
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)

Operační program Rozvoj lidských zdrojů Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání

Souvislosti Evropské  Maastrichtské komuniké Koncepční  Propojování počátečního a dalšího vzdělávání  Věcný záměr zákona o dalším vzdělávání Systémové projekty  UNIV  Kvalita

Projekt NSK – cíle, cílové skupiny Cíle:  Vytvořit NSK a podpořit její následný rozvoj  Přispět k rozvoji a propojování počátečního a dalšího vzdělávání  Podpořit transparentnost a dostupnost kvalifikací Cílové skupiny:  Sociální partneři a jejich organizace jako významní představitelé trhu práce  Školy, zejména střední  Žáci, studenti a absolventi všech typů škol

Projekt NSK – obsah Navržení NSK  úrovně, prvky, vztahy, systém hodnocení dosažených způsobilostí, informační systém NSK Naplnění NSK prvky (pro dvě úrovně)  kvalifikační standardy  hodnotící standardy Ověření využitelnosti (moduly DV)  zpětná vazba

Projekt NSK – způsob realizace Akcent na klíčové systémové aktivity  pojetí a struktura NSK  systém hodnocení dosažených způsobilostí  vývoj prvků pro naplňování NSK  vývoj informačního systému NSK Podpora diskuse široké odborné veřejnosti Důraz na vzájemnou spolupráci a zajištění kvality výstupů

Projekt NSK – partnerství  NÚOV účast na projektu je v souladu se zřizovací listinou a celkovým zaměřením instituce  dodavatel („další partner v realizaci“): účast na projektu bude odvozena od schopnosti splnit úkoly plánované projektem (zkušenosti s tvorbou popisů povolání a s tvorbou informačních systémů, schopnost vstoupit do řešení všech plánovaných aktivit)  další partneři, jejichž účast je nezbytná: Sociální partneři (zejména organizace zaměstnavatelů), Sociální partneři (zejména organizace zaměstnavatelů), školy, školské orgány krajů. školy, školské orgány krajů.

Projekt NSK – plánované aktivity „celostátní a evropská úroveň“  A1: Pojetí a struktura NSK  A2: Tvorba standardů kvalifikací  A3: Tvorba hodnotících standardů  A4: Informační systém NSK  A5: Přenos kreditů „regionální úroveň“  A6: Tvorba vzdělávacích modulů pro dílčí kvalifikace

A1. Pojetí a struktura NSK Výstupy:  návrh pojetí NSK s návrhem systému hodnocení dosažených odborných způsobilostí,  koncepce NSK, jejího naplňování a provozu (konečný výstup reflektující dosažený konsenzus a navržený zákon o dalším vzdělávání). Harmonogram:  celá doba trvání projektu, měsíc trvání projektu

A2. Tvorba standardů kvalifikací Výstupy:  obecně použitelná metodika tvorby kvalifikačních standardů,  podpůrný program pro tvůrce kvalifikačních standardů,  vytvoření všech standardů kvalifikací pro dvě kvalifikační úrovně v NSK (pro všechny obory vzdělání odpovídající úrovni ISCED 3C a pro obory vzdělání odpovídající úrovni ISCED 2) Harmonogram:  1. – 27. měsíc trvání projektu

A3. Tvorba hodnotících standardů Výstupy:  metodika a obecně využitelný program na podporu tvorby hodnotících standardů,  40 hodnotících standardů pro vybranou kvalifikační úroveň v NSK (odpovídající úrovni vzdělání ISCED 3C),  20 hodnotících standardů pro oblast nižších kvalifikací (odpovídající úrovni vzdělání ISCED 2 ) Harmonogram:  měsíc trvání projektu

A4. Informační systém NSK Výstupy:  Informační systém NSK;  Diagram případů užití (Use Case) systému NSK;  Procesní model (DFD) systému NSK;  Datový model (CDM) systému NSK – prvky PV;  Datový model (CDM) systému NSK – procesy tvorby a správy NSK  Kompletní dokumentace celého IS NSK Harmonogram:  6. – 29. měsíc trvání projektu

A5. Přenos kreditů Výstup:  Studie obsahující základní informace k problematice přenosu kreditů na středoškolské úrovni a návrhy možných postupů a řešení ve vazbě na další rozvoj NSK. Harmonogram:  23. – 28. měsíc trvání projektu

A6. Tvorba vzdělávacích modulů Výstup:  obecně použitelná metodika tvorby vzdělávacích modulů pro dílčí kvalifikace a pro oblast nižších kvalifikací,  podpůrný program pro tvůrce vzdělávacích modulů,  soubory vzdělávacích modulů pro programy dalšího vzdělávání na školách Harmonogram:  12. – 26. měsíc trvání projektu

Inovativnost projektu  Díky projektu se v ČR rozvine prostředí, v němž mohou být všechny relevantní výsledky učení: hodnocenyhodnoceny uznáványuznávány srovnávány (resp. spojovány či navazovány na sebe)srovnávány (resp. spojovány či navazovány na sebe)  Klíčovou roli mohou sehrát jasné popisy kvalifikací – úplných i dílčích - a využívání možnosti skládání dílčích kvalifikací.  Koncept dílčích kvalifikací bude novým nástrojem k podpoře celoživotního učení či vzdělávání.

Rozvoj NSK je velká příležitost…  Příležitost vytvořit nad řadou jednotlivých celostátních i regionálních aktivit „společnou střechu“.  Příležitost, která zaměřením i dosahem přesahuje záběr jednoho resortu.  Příležitost, v níž s „realizačním plánem“ přichází v návaznosti na připravovaný zákon vzdělávací sektor.