Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Základní skupiny živočichů
ROZMANITOST EKOSYSTÉMU LES
Prase divoké Latinský název tohoto zvířete je Sus scrofa
Savci - opakování.
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
Volně žijící zvířata-I savci
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Savci lesa šelmy.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Další savci lesa.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Savci.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
CZ.1.07/1.4.00/
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – živočichové lesa Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/19 Šablona: III/2.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Savci - šelmy VY_52_INOVACE_30 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: Živá příroda ve škole
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Ekosystém les Živočichové
Lesní zvířata.
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
LESNÉ CICAVCE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Živočichové v lese 3. ročník.
Živočichové.
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Transkript prezentace:

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2006 Multimediální svět www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ

Název prezentace : „ Savci v lese “ Vzdělávací obor : Člověk a příroda Ročník : 6. Autor prezentace : Mgr. Miloš Glomb Název prezentace : „ Savci v lese “

Savci Savci tvoří v lese velkou skupinu živočichů, kteří mají několik společných vlastností: Sají mateřské mléko Rodiče o své potomky nějakou dobu pečují Patří mezi obratlovce Jsou nedílnou součástí ekosystému „Les“

Zařazení obratlovců v systému Říše: ŽIVOČICHOVÉ Podříše: MNOHOBUNĚČNÍ Kmen: STRUNATCI Podkmen: Obratlovci Třídy: Obojživelníci Plazi Ptáci Savci Paryby Ryby

Největší skupiny savců v lese Sudokopytníci Šelmy Hmyzožravci Hlodavci

1. Sudokopytníci Do této skupiny savců patří větší živočichové, převážně býložravci. Na každé končetině mají dva prsty zakončené kopýtky (odtud sudokopytníci). Mají výborný čich a sluch, před nepřáteli je zachraňuje rychlý útěk.

Zástupci Srnec obecný Samci vzrůstají na hlavě malé parůžky, které každý rok shazuje, na jaře dorostou. Po napasení znovu potravu v klidu přežvykují a postupně tráví – řadíme jej mezi přežvýkavce. Prostor ve kterém žije si značkuje pomocí pachových žláz

Srnec obecný

Jelen evropský Jeho stáří se určuje podle parohů (počet výsad) Samici označujeme jako laň. V našich lesích je poměrně častý, působí škody okusováním stromků a loupáním kůry

Jelen evropský

Muflon Samci mají rohy, které jsou na rozdíl od parohů duté a neshazují se. Žije v teplých oblastech, listnatých a smíšených lesích Často chován v oborách

Muflon

Prase divoké Je všežravec Živí se rostlinami a drobnými živočichy, potravu nepřežvykuje. Samcům vyčnívají z obou čelistí nahoru zahnuté špičáky – kly. Samice se selaty je nebezpečná!!

Prase divoké

2. Šelmy Na rozdíl od býložravců se živí převážně masitou potravou. V lese můžeme narazit na šelmy malé (kuna, liška), ale taky na šelmy velké (rys, medvěd). Šelmy mají velký význam pro udržování biologické rovnováhy v lese. Při vymizení šelem dochází k přemnožení jejich kořisti a to může vést v konečném důsledku ke zničení lesa.

Malé šelmy Kuna lesní – chytá drobné hlodavce, někdy i ptáky. Kdysi hojná, dnes lovena pro kůži. Charakteristická svou světlou náprsenkou.

Malé šelmy Liška obecná – loví myši a jiné drobné živočichy, charakteristická zrzavá barva. Patří mezi psovité šelmy, často přenáší vzteklinu.

Velké šelmy Medvěd brtník – je všežravý, k nám se občas zatoulá ze Slovenska

Velké šelmy Rys ostrovid – Kočkovitá šelma, dokáže ulovit i srnčí zvěř. Charakteristický štětinkami na uších.

Velké šelmy Jezevec lesní – všežravá šelma, vyhrabává si doupě, ve kterém ve dne spí. Na zimu se vypase a přežívá zimu v omezené aktivitě.

3. Hmyzožravci Jsou menšího vzrůstu Mají protáhlou hlavu s čelistmi plnými malých ostrých zoubků Živí se hmyzem, žížalami, měkkýši

Zástupci: Krtek obecný – žije pod zemí, přední končetiny přizpůsobeny k hrabání, je slepý.

Ježek západní Rejsek obecný – často si jej lidé pletou s myší

Netopýři – Patří do skupiny letounů, ve dne spí, v noci loví, využívají ultrazvuku pro orientaci v prostoru a lov

4. Hlodavci Jsou převážně býložravci, někdy i všežravci. Živí se hlavně semeny, houbami, ale i drobnými živočichy Přední zuby neustále dorůstají, musí si je obrušovat

Zástupci: Veverka obecná – u nás hojná, charakteristická svým huňatým ocasem.

Zdroje informací Kvasničková, D. a kol.: Ekologický přírodopis pro 6.ročník ZŠ. 3.vyd., Praha: Fortuna, 2002

Prezentace je určena pro 6. ročník ekologického přírodopisu Poznámky k prezentaci Prezentace je určena pro 6. ročník ekologického přírodopisu Časová dotace: 2 vyučovací hodiny.