Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha, 23.11.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Ekonomický růst v interakci se mzdovým vývojem (ČR vs. eurozóna) Smilovice, 2006 Gabriela Smrčková.
Hospodářské cykly.
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Cvičení 5 – Hospodářský cyklus, ekonomický růst
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Makroekonomické ukazatele
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Měnová politika, část 2 přednášky - cíle Hlavním cílem ČNB (podle Ústavy) je „péče o cenovou stabilitu“. Pokud tím není dotčen tento hlavní cíl, má ČNB.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Zadání případové studie
Ekonomický cyklus Petr Machala.
Základy ekonomie Seminář 10..
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Trh práce a politika zaměstnanosti
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Měnový kurz.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Česká ekonomika po světové krizi a během evropské krize Tomáš Holub IES FSV UK 17. května 2012.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Česká ekonomika během světové krize Tomáš Holub IES FSV UK 8. dubna 2010.
Vývoj české ekonomiky, její srovnání se zeměmi Visegradu, prognóza ČNB a budoucí exit z kurzového závazku Mafra – Budoucnost V4 Praha, 26. září 2016 Jiří.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Tisková konference ČMKOS
OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 %
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tisková konference ČMKOS
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,

Plán prezentace Vnější prostředí Veřejné finance Současný vývoj ekonomiky Prognóza růstu HDP a trhu práce Inflace a její výhled Výhled úrokových sazeb a měnového kurzu Shrnutí a otázky k diskusi

Propad světové ekonomiky se začal zmírňovat Vývoj světové ekonomiky se pozvolna otáčí. Pro rok 2010 se předpokládá oživení v Evropě i v USA. Výhledy zahraničního vývoje se v posledních měsících stabilizovaly.

Ceny ropy po výrazném poklesu obnovily růst Nižší cena energií byla v letošním roce příznivá pro obchodní bilanci i náklady podniků a snižovala inflaci. V příštích dvou letech se očekává další mírný růst cen.

Tržní úrokové sazby v eurozóně výrazně klesly Kromě výrazného snížení sazeb používá ECB i netradiční nástroje měnové politiky. V delším výhledu se očekává nárůst sazeb k neutrálním hodnotám.

Schodky veřejných rozpočtů výrazně vzrostly V r schodek roste k 6 % HDP vlivem zpomalení ekonomiky a protikrizových opatření. V r pokles schodku v důsledku úsporných opatření (jejich dopad do růstu HDP odhadnut na -0,8 p.b.).

Hospodářský pokles dosáhl svého dna Propad ekonomiky odráží prudký útlum obratu zahraničního obchodu a investic (hlavně do zásob). Ve Q3/2009 se již pokles zmírnil a v mezičtvrtletním srovnání byl vykázán růst ekonomické aktivity o 0,8 %.

Nejsilněji je krizí zasažen průmysl Meziroční pokles průmyslové produkce se již zmírňuje. Stavebnictví je taženo infrastrukturními projekty. Tržby v maloobchodě pokračují v meziročním poklesu.

Ukazatele na trhu práce se zhoršují Pokles ekonomické aktivity je zřetelně cítit na trhu práce; Klesá počet volných pracovních míst, nezaměstnanost roste, zaměstnanost rychle klesá (zejména v průmyslu).

Růst mezd výrazně zpomalil Růst mezd počátkem letošního roku v reakci na pokles ekonomické aktivity prudce zpomalil; Při poklesu produktivity dochází k růstu mzdové náročnosti produkce.

Zisky podniků se snižují Výkony podniků v 1. pololetí 2009 dále výrazně poklesly (slábnoucí zahraniční poptávka); Pokles osobních nákladů byl méně výrazný a se zpožděním - zejména přes omezení zaměstnanosti. Zvýšení mzdové náročnosti produkce.

Meziroční inflace klesla až k nule Celková meziroční inflace dále klesá a je hluboko pod inflačním cílem (mzr. inflace v říjnu -0.2 %). Vliv změn daní je od 6/09 nulový, a tak je od té doby měnověpolitická inflace shodná s celkovou inflací.

Pokles HDP přejde v mírný růst Tvar prognózy (asymetrické W) odráží očekávaný vývoj zahraniční poptávky, pokračující růst nezaměstnanosti a dopady úsporných fiskálních opatření. Růst v r. 2010: 1,4 %, 2011: 2,2 % (vs. -4,4 % v r. 2009).

Spotřeba domácností v příštím roce klesne Postupně se naopak oživí zahraniční obchod a zastaví se propad investic.

Nezaměstnanost dále poroste Míra nezaměstnanosti dosáhne vrcholu až na přelomu let 2010 a Růst mezd se bude i v příštím roce pohybovat na nízké úrovni.

Růst produktivity zpomalí Pokles produktivity v posledních čtvrtletích udržuje růst NJMN na vysoké úrovni; Od počátku roku 2010 se obnoví mírný růst produktivity. Přispěje k tomu především růst HDP.

Celková inflace se vrátí k 2% cíli V horizontu měnové politiky se bude celková inflace nacházet mírně nad inflačním cílem. K růstu inflace budou přispívat daňové úpravy (očekávaný dopad 0,9 p.b.) i vývoj tržních cen.

MP inflace se bude zezdola blížit k cíli Důvodem nižší MP inflace ve srovnání s celkovou inflací jsou změny nepřímých daní přijaté v rámci opatření pro snížení deficitu státního rozpočtu.

Trajektorie úrokových sazeb konzistentní s prognózou S prognózou je konzistentní pokles tržních úrokových sazeb v letošním roce a jejich postupný nárůst v průběhu roku 2010.

Shrnutí Výhledy, předpokládající oživení v zahraničí v příštím roce se v poslední době stabilizovaly. Celková (i měnověpolitická) inflace bude v nejbližších měsících velmi nízká. V průběhu roku 2010 se bude celková inflace postupně zvyšovat a na konci roku mírně převýší 2% inflační cíl. Měnověpolitická inflace se bude pohybovat pod celkovou inflací vlivem růstu nepřímých daní. S prognózou je konzistentní pokles tržních úrokových sazeb v letošním roce a jejich postupný nárůst v průběhu roku V roce 2010 by měl HDP meziročně vzrůst o 1,4 % s tím, že tento růst by se měl v průběhu roku postupně zvolňovat.

Otázky k diskusi ?Dosavadní ↓ nezaměstnanosti – cyklický vs. strukturální; ?Jak rychle se mění situace na trhu práce; ?Jaký bude profil oživení světové i domácí ekonomiky; ?Jak se změní situace v oblasti zaměstnávání cizinců; ?Jak silné bude zvýšení nezaměstnanosti; ?Jak pružně zareaguje na změněnou situaci vývoj mezd; ?…

Děkuji za pozornost