DATOVÉ MODELY (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Advertisements

Jan Tichava Zdroj:
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Databáze.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Pojmy z ERD.
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Zjednodušeně pomocí UML
Teorie zpracování dat Ukázková písemka. Kapitola 4 Je dána tabulka Zam (login, jmeno, plat, funkce), implementovaná je v SŘBD používajícím indexové soubory.
YDASYS Ing. Monika Šimková.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 3 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databáze. Návrh Není to legrace a pro kvalitní databázi je nutné věnovat řadě věcem čas a je nutné použít i papír a tužku!!! Co je to databáze?
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Úvod do databázových systémů
Databáze Jiří Kalousek.
Cvičení 13 Ing. Pavel Bednář
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Základy informatiky část 5. 5 Databáze Databáze – historie Nejprve děrné štítky Hollerith – sčítání lidu USA Univac Zdroj: Wikipedia.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo - název šablony klíčové aktivityIII/2.
Relační databáze.
Normalizace.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Základy informatiky část 5
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Úvod do databází Ing. Tomáš Rain 10. dubna 2017.
Cvičení.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Datové typy a struktury
Teorie zpracování dat KONCEPTUÁLNÍ SCHÉMA.
Databázové systémy Přednáška č. 4.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Databáze teorie.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Aplikační a programové vybavení
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
Databázové systémy Datové modely.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databázové systémy Normalizace dat.
P114_21 P114 Klasické metody modelování RDM, ERAM 2.
E-R diagram Entity – Relation diagram, diagram entit a vztahů mezi nimi Entity – objekty, které chci v databázi popisovat, mohou nabývat různých hodnot,
Návrh struktury - normalizace
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databázové systémy přednáška 4 – ERD
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Normální formy Projekt OBZORY
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Relační model databáze
Databázové systémy UIN010
Transkript prezentace:

DATOVÉ MODELY (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

LINEÁRNÍ DATOVÝ MODEL STUDENT ZKOUŠKA PŘEDMĚT UČITEL OBDÉLNÍK PŘEDSTAVUJE TABULKU DATABÁZE

HIERARCHICKÝ DATOVÝ MODEL STUDENT UČITEL VÝHODOU JE RYCHLOST VYHLEDÁVÁNÍ ZKOUŠKA PŘEDMĚT NA PC SE NEPOUŽÍVÁ JE TVOŘEN RODIČOVSKÝM SEGMENTEM (VĚTOU), ZE KTERÉ VEDOU VAZBY NA JEMU PODŘÍZENÉ SEGMENTY (DĚTI) COŽ JSOU SEGMENTY JINÉ STRUKTURY A OBSAHU. NA SEGMENTY PODŘÍZENÉ RODIČI SE NELZE DOSTAT JINAK NEŽ PŘES TOHOTO RODIČE, TEDY NAPŘ. ČÍST POUZE ÚDAJE O VÝSLEDCÍCH ZKOUŠEK VŠECH STUDENTŮ NENÍ MOŽNÉ

SÍŤOVÝ MODEL STUDENT UČITEL ZKOUŠKA PŘEDMĚT VZTAHY MEZI SEGMENTY DATABÁZE V RŮZNÝCH SMĚRECH NA PC SE NEPOUŽÍVÁ

RELAČNÍ DATOVÝ MODEL STUDENT UČITEL ZKOUŠKA PŘEDMĚT NEJPOUŽIVANĚJŠÍ DATOVÝ MODEL. VZNIKÁ Z NĚKOLIKA LINEÁRNÍCH MODELŮ SPOJENÝCH DOHROMADY POMOCÍ POLOŽKY, KTERÉ ŘÍKÁME RELAČNÍ KLÍČ.

OBJEKTOVÝ DATOVÝ MODEL STUDENT UČITEL ZKOUŠKA PŘEDMĚT OBJEKTY STEJNÉHO TYPU TVOŘÍ TŘÍDU OBJEKTŮ NAPŘÍKLAD TŘÍDA „ZKOUŠEK“. KONKRÉTNÍ ZÁZNAM O ZKOUŠCE NAZÝVÁME INSTANCE OBJEKTU. KAŽDÝ OBJEKT V DATABÁZI MÁ PŘIDĚLEN SVŮJ UNIKÁTNÍ IDENTIFIKÁTOR – OID, POMOCÍ KTERÉHO MŮŽEME MEZI OBJEKTY VÉST PŘÍMÉ VAZBY OBDOBNĚ JAKO V SÍŤOVÉM MODELU. KROMĚ TOHO V OBJEKTOVÉM MODELU MOHOU EXISTOVAT I RELAČNÍ VAZBY.

RELAČNÍ DATOVÉ MODELY

RELAČNÍ MODEL VŠECHNA DATA JSOU ULOŽENA V TABULKÁCH NEBO DVOUROZMĚRNÝCH MŘÍŽKÁCH. PRO JEDNOZNAČNÉ URČENÍ MÁ KAŽDÝ ZÁZNAM V TABULCE PRIMÁRNÍ KLÍČ. DATA UVNITŘ TABULKY JSOU ROZDĚLENA NA MALÉ, ALE LOGICKY SOUVISEJÍCÍ ČÁSTI. DATA MOHOU BÝT SHROMÁŽDĚNA Z RŮZNÝCH TABULEK TÍM, ŽE TYTO TABULKY SPOJÍME PŘES POLE OBSAHUJÍCÍ STEJNÁ DATA.

PŘÍKLAD VYTVOŘENÉ RELACE

TVORBA TABULEK

RELAČNÍ POMĚR 1:N NEJČASTĚJŠÍM TYPEM RELACE. JEDNOMU ZÁZNAMU V TABULCE A MŮŽE ODPOVÍDAT VÍCE ZÁZNAMŮ TABULKY B. KAŽDÝ ZÁZNAM TABULKY B JE SPOJEN DEFINOVANOU RELACÍ S NEJVÝŠE JEDNÍM ZÁZNAMEM TABULKY A. 1:1 NEJMÉNĚ OBVYKLÁ RELACE. KAŽDÉMU ZÁZNAMU V TABULCE A ODPOVÍDÁ NEJVÝŠE JEDEN ZÁZNAM V TABULCE B A NAOPAK N:N ZÁZNAMU V PRVNÍ TABULCE A ODPOVÍDÁ VÍCE ZÁZNAMŮ V TABULCE B A NAOPAK. TO JE VŠAK MOŽNÉ POUZE POMOCÍ DEFINICE TŘETÍ TABULKY, TZV. SPOJOVACÍ TABULKY.

NORMALIZACE DAT NORMALIZACE DAT JE ČINNOST, PŘI KTERÉ UPRAVUJEME NÁVRHY DATOVÝCH STRUKTUR TAK, ABY SPLŇOVALY ZVOLENÉ NORMALIZAČNÍ FORMY – ÚROVNĚ. DATOVÝ MODEL KTERÝ PORUŠUJE NĚKTEROU Z NORMALIZAČNÍCH FOREM NENÍ NAVRŽENÝ OPTIMÁLNĚ.

NORMALIZAČNÍ FORMY NORMALIZAČNÍ FORMA (MULTIZÁVISLOST) VĚTA OBSAHUJE POLOŽKY, KTERÉ SE NEOPAKUJÍ (FUNKČNÍ ZÁVISLOST) POLOŽKY, VĚTY KTERÉ NEJSOU RELAČNÍM KLÍČEM JSOU VÝZNAMOVĚ PLNĚ ZÁVISLÉ NA TĚCHTO KLÍČOVÝCH POLOŽKÁCH PROBLÉM TZV. TRANZITIVNÍ ZÁVISLOSTI. POLOŽKA KTERÁ NENÍ KLÍČOVÁ NESMÍ BÝT ZÁVISLÁ NA JINÉ NEKLÍČOVÉ POLOŽCE.

SAMOSTATNÁ PRÁCE MÁTE ZA ÚKOL NAVRHNOUT DATOVÝ MODEL PRO EVIDENCI STUDENTŮ A JEJICH ZKOUŠEK. PROVEĎTE NORMALIZACI DAT TÉTO TABULKY DLE UVEDENÝCH ZÁSAD.

End of Lecture Good Night.