Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pojmy z ERD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pojmy z ERD."— Transkript prezentace:

1 Pojmy z ERD

2 Prvky ERD entita Popis vazby atribut

3 Příklad ERD: IS OKD – objednávka

4 Normalizace Cílem normalizace je dosažení ideální struktury dat. Normalizace se snaží vytvořit relační model pro uložení dat, který minimalizuje datovou redundanci při zachování datové integrity.

5 Normální formy db Existují tzv. „normální formy“:
1 NF – záznam neobsahuje žádnou opakující se položku a každý atribut je atomický 2 NF – záznam je v 1.NF a všechny neklíčové položky jsou závislé na celém PK (tj. řeší se pouze tehdy, je-li PK vícehodnotový) 3 NF – vylučuje tranzitivní (přenesené) závislosti (=neklíčové položky jsou navzájem nezávislé) Boyce-Coddova normální forma (BCFN) 1st ≤ 2nd ≤ 3rd ≤ BCNF ≤ 4NF ≤ 5NF

6 Příklad – 1 NF Příkladem by mohla být entita „Objednávka", která bude obsahovat atributy „Objednávka Číslo", „Datum", „ZbožíID1", „ZbožíID2", „ZbožíID3", „Množství1", „Množství2" a „Množství3". Skupina atributů „ZbožíID" a „Množství" se zde třikrát opakuje, entita tedy nevyhovuje první normální formě.

7 Příklad 2NF Představme si entitu „Faktura" s atributy „FakturaČíslo", „DatumSplatnosti", „ZbožíID“, „Množství". V takovéto entitě je klíčem kombinace atributů „FakturaČíslo" a „ZbožíID" (jedná se tedy o složený klíč). Atribut „DatumSplatnosti" je ale závislý pouze na atributu „FakturaČíslo" a ne na celém kandidátním klíči a proto taková entita není ve druhé normální formě.

8 Příklad – 3NF „ObjednávkaČíslo", „ŘádekČíslo", „ZbožíID", „Název zboží" a „Množství". Takováto entita není ve třetí normální formě, protože atribut „NázevZboží" je funkčně závislý na atributu „ZbožíID", nikoliv na kandidátním klíči, kterým je v tomto případě kombinace atributů „ObjednávkaČíslo„ a „ŘádekČíslo„. Entita tedy nevyhovuje 3 NF.

9 Pojmy Entita Atribut Kardinalita Primární klíč Cizí klíč Normalizace


Stáhnout ppt "Pojmy z ERD."

Podobné prezentace


Reklamy Google