Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Dělicí (separační) a čisticí metody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oddělování složek směsí 1
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Metody oddělování složek směsí
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Oddělování složek směsí 2
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oddělujeme složky směsí
Oddělování složek směsí
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Klasifikace látek Vladislava Zubrová.
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
R.Z. Někdy je třeba jednotlivé složky směsí od sebe oddělit Pak závisí na druhu směsi a na tom, co chceme získat.
Chemické riskuj! Opakování – chemických prvků, laboratorního skla, směsí a oddělování složek ze směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Metody dělení směsí Můžeme ze směsi oddělit složky??? Odtučnit mléko?
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
2.1 Většina látek jsou směsi
SMĚSI HRA.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Uváděj písmenem typ směsi
Transkript prezentace:

Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA CH21-METODY DĚLENÍ SMĚSÍ Mgr. Aleš Chupáč, RNDr. Yvona Pufferová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace vznikla na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo: CZ.1.07/1.1.24/01.0114 s názvem „Podpora chemického a fyzikálního vzdělávání na gymnáziu Komenského v Havířově“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LÁTKY PRVKY = látky složené z atomů, které mají stejné protonové číslo LÁTKY a) chemicky čisté látky PRVKY = látky složené z atomů, které mají stejné protonové číslo SLOUČENINY = látky tvořené stejnými molekulami ze sloučených atomů dvou a více prvků b) směsi Většina látek v přírodě jsou směsi!!!

SMĚSI Směs je látka složená aspoň ze dvou složek. Rozdělení: Stejnorodé směsi (roztoky), např. mořská voda. Je to směs složená ze složek, které nevidíme pouhým okem ani mikroskopem Různorodé směsi, např. písek ve vodě. Je to směs složená ze složek, které vidíme pouhým okem či mikroskopem

SMĚSI Stejnorodé směsI Plynné Pevné Kapalné Různorodé směsi SUSPENZE EMULZE PĚNA AEROSOL ÚKOL: Uveďte vhodné příklady daných směsí.

ÚLOHA: Rozlište typy směsí Uveďte, o jaké typy směsí se jedná … 1) minerální voda 2) ovocný kompot 3) ocet 4) cigaretový dým 5) oblaka na obloze 6) hovězí polévka s nudlemi 7) 50% pomerančový džus 8) mosaz (slitina dvou kovů) 9) kalná říční voda po dešti

CHROMATOGRAFIE objev biochemika Cveta - název „chromatografie“ („barvopis“, řec. chroma = barva) založena na rozdělování jednotlivých složek směsí mezi dvě vzájemně nemísitelné fáze (jsou relativně vůči sobě v pohybu) - stacionární (nepohyblivá) - mobilní (pohyblivá) různé typy (složitější členění – podle fází) – např. papírová chromatografie

PAPÍROVÁ CHROMATOGRAFIE stacionární fáze = voda (kapalná fáze) - na pevném nosiči (celulóza jako filtrační papír). speciální, chromatografický papír - na něj se nanáší zkoumaný vzorek papír je ponořen do mobilní fáze (voda, ethanol, aceton ad.) Vlastní chromatografii provádíme tak, že vzorek směsi naneseme na start a papír ponoříme do rozpouštěla tak, aby linie startu byla nad hladinou rozpouštědla.

Sloupcová chromatografie Rozdělování barviv chromatograficky Obr. 1 Uspořádání chromatografie Obr. 2 Chromatografie na křídě

ÚLOHA: Sloupcová chromatografie Na webu http://www.youtube.com/watch?v=nRg5UNwjQEc zhlédněte video k problematice sloupcové chromatografie. Na křídu je nanesena ve výšce 1 cm od okraje skvrna (čára) barevným fixem. V průběhu lze pozorovat rozklad na monochromatické barvy. ÚKOLY: Vlastními slovy popište průběh celého experimentu ostatním spolužákům.

FILTRACE způsob dělení heterogenních směsí – nejč. pevné fáze od fáze kapalné nebo plynné dvě fáze (SLOŽKY) oddělujeme pomocí propustného (filtračního) materiálu Filtrace - za sníženého tlaku (Bűchnerova nálevka) - za zvýšeného tlaku - za normálního tlaku FILTRÁT – kapalný zbytek filtrace v případě, že je směs tvořena pevnou a kapalnou fází

Filtrační materiály v domácnostech … tkaniny, síta (cedníky) v laboratoři nejčastěji … FILTRAČNÍ PAPÍR (různé typy – podle hustoty – různé barvy) Obr. 4 Složený filtr Obr. 3 Ukázka filtrů

Filtrační nálevky Obr. 6 a 7 Detail horní části a dolní stopky analytické fil. nálevky Obr. 5 Analytická fil. nálevka

Filtrační nálevky Obr. 9 Žebrovaná filtrační nálevka Obr. 8 Filtrační nálevka

Filtrační nálevky Obr. 11 Detail Büchnerovy nálevka Obr. 10 Büchnerova nálevka

ÚLOHA: Pomůcky k běžné školní filtraci Na následujícím obrázku jsou vyobrazeny pomůcky užívané k běžné školní filtraci. Pojmenujte je. 1. 4. 2. 3. Obr. 12 Pomůcky k filtraci

Uspořádání filtrační aparatury Obr. 13 a 14 Aparatury pro filtraci

Poloha „stopky“ filtrační nálevky na kádince dobře špatně Obr. 15 a 16 Detail stopky filtrační nálevky při filtraci

ÚLOHA: Filtrace s různými filtračními materiály OBRÁZEK: Filtrace s pomocí a) tkaniny b) gázy c) filtračního papíru ÚKOL: Porovnejte všechny typy filtrace dle a) rychlosti filtraci b) čistoty filtrátu Obr. 17 Filtrační aparatury

DESTILACE jedná se o oddělování kapalných směsí na základě rozdílných hodnot teploty varu nejdříve destiluje látka, která vře při nižší teplotě (má nižší bod varu) DESTILÁT – produkt destilace ÚKOLY: Kde v běžném životě člověka nachází uplatnění destilace? Jak souvisí pojem destilát s některými prodávanými alkoholickými nápoji?

ÚLOHA: Aparatura pro prostou destilaci Pojmenujte laboratorní pomůcky na obrázku, který představuje uspořádání aparatury pro prostou destilaci. 1. 4. 2. 3. Obr. 18 Aparatura pro destilaci 5.

DESTILACE ODVOD VODY PŘÍVOD VODY Obr. 19 Aparatura pro destilaci

Typy chladičů Obr. 20 Chladič (Liebigův sestupný) Obr. 21 Chladič (spirálový) Obr. 22 Chladič (kuličkový)

Některé detaily … Obr. 24 Detail polohy chladičového držáku ve svorce Obr. 23 Detail umístění teploměru ve frak. baňce

Destilační přístroj pro praxi ELEKTRODY V NÁDOBĚ S VODOU CHLADIČ Obr. 25, 26 a 27 Destilační přístroj v praxi

DEKANTACE A ODSTŘEĎOVÁNÍ DEKANTACE – je dělení pevné a kapalné fáze a spočívá v opatrném odlití nebo odsátí kapaliny od usazené vrstvy pevné látky Bližší postup dekantace (provedení) viz: http://www.ped.muni.cz/wchem/sm/hc/labtech/pages/dekantace.html ODSTŘEĎOVÁNÍ – způsob oddělování pevné a kapalné fáze nebo dvou kapalin na základě rozdílné hustoty. ÚKOL: Kde v domácnosti uplatníte odstřeďování?

KRYSTALIZACE vylučování pevné látky z roztoku ve formě krystalů a) volná – roztok necháme volně stát, po delší době, v závislosti na koncentraci roztoku a teplotě okolí se začnou tvořit krystaly. b) rušená – roztok zahřejeme až do stavu nasycení a pak prudce ochladíme (např. pod tekoucí studenou vodou). Po chvíli se začnou vylučovat jemné a drobné krystaly, které jsou velmi čisté. Obr. 28 Detail krystalů

SUBLIMACE dochází k přechodu pevné látky (zahříváním) v plynné páry, které na chladném místě opět kondenzují na pevnou látku (aniž by procházely stádiem kapaliny) POUŽITÍ: - k oddělování sublimujících látek od netěkavých - k čištění látek (např. naftalen, jod) SUBLIMÁT – produkt sublimace

ÚLOHA: Aparatura pro sublimaci Popište (dle obrázku) praktické uspořádání aparatury pro sublimaci. Objasněte dle schématu princip sublimace. 1. 2. 3. Obr. 29 Aparatura pro sublimaci

Použité informační zdroje Obrázky - fotografie č. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 19, 23, 24, 25, 26, 27, 28 byly pořízeny autorem A. Chupáčem. Obrázky č. 13, 18, 20, 21, 22, 29 byly převzaty nebo nakresleny s pomocí programu ACD/ChemSketch 10.0 Obrázek č. 17 převzat z: ADAMKOVIČ, E. et al. Chemie pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 1982. VACÍK, J. et al. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN, 1999. [online]. [cit. 2012-06-19]. Dostupné z www: http://www.youtube.com/watch?v=nRg5UNwjQEc [online]. [cit. 2012-06-19]. Dostupné z www: http://www.ped.muni.cz/wchem/sm/hc/labtech/pages/dekantace.html

Tato prezentace vznikla na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo: CZ.1.07/1.1.24/01.0114 s názvem „Podpora chemického a fyzikálního vzdělávání na gymnáziu Komenského v Havířově“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.