PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

let TRINS Ukázka zásahu jednotky HZS Karlovy Vary při úniku chemické látky z cisterny Střední odborná škola logistická a střední odborné.
Asociace bezpečnostních poradců a znalců, o.s.
Asociace bezpečnostních poradců
Mezinárodní námořní kontejnerová přeprava se zaměřením na relaci Asie – Evropa Martin Zeman DLO3.
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Obaly Ivan Gros
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
Přeprava zboží podlehající dohodě ADR
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Kontejnerové překladiště MĚLNÍK - odborná exkurze
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.
Označování chemických látek
Nebezpečné vlastnosti látek
21.1 Vím, co jsou ostatní krizové situace.
Collective member of Czech Chemical Association
Přeprava nebezpečného zboží I
Policie České republiky
„BOHEMIA EXPRESS“ Speciální servis určený pro silniční dopravce a spedice součástí evropské sítě linek kombinované dopravy spojení Lovosic s 35 nejvýznamnějšími.
ÚVOD DO ŽELEZNIC.
Strana 1 Příprava a implementace pilotního projektu Speed Chain 13. listopadu 2013 Dr. Ing. Jiří Došek, DEKRA Automobil, a.s.
"Čistota obalů a cisteren zvyšuje kvalitu produktů"
Bezpečnost práce v chemii
Asociace bezpečnostních poradců a znalců, o.s.
Označování nebezpečných látek
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Znalostní portál CHEMSAT
Hexion a.s. Havarijní nástřik požární vody Ing. Josef Petr, Ph.D.
Bezpečné použití elektrických zařízení
TRINS Základní informace , nehoda nahlášena HZS Sokolov ve 13:41 dopravce: Flli Canil, Itálie přepravovaná látka: isorchem množství:
ADR 2009 – Omezení v silničních tunelech TP N° 16/09 (Revize TP 16/07) EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Přehled činnosti SÚIP v roce 2011 Počty provedených kontrol Úrazy v ČR v roce 2011 –Rozdělení dle zdroje –Analýza podle odvětví Pokuty.
TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Přeprava nebezpečných věcí – rozdělení nebezpečných věcí Předmět: Technologie silniční.
Ceny za projednání mimořádných zásilek Jiří Brunner 7. setkání s dopravci, Praha, 30.a
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Bezpečnostní poradci pro ADR Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
„Přeprava nebezpečných věcí“ ADR, zákon č. 111/1994 Sb. Ústí nad Labem 11/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
TP č. 16/07 EVRPSKÁ ASOCIACE PRŮMYSLOVÝCH PLYNŮ AISBL EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Přeprava v cisternách Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení Ing.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Tabulky traťových poměrů
Vytápění Paliva.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Přeprava nebezpečných věcí“ ADR, zákon č. 111/1994 Sb.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor diplomové práce: Bc. Eva Slabší
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
ADR 2009 Změny TP N° 15/09 Revize TP 15/06
Technológia cestnej nákladnej dopravy- cvičenia Ing
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Prázdniny bezpečnější – NÁKLADNÍ DOPRAVA
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ

Přeprava nebezpečných věcí se řídí ADR - Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí (Sbírka mezinárodních smluv č.13/2009) RID – Řád pro mezinárodní železniční přepravu nebezpečných věcí (Sbírka mezinárodních smluv č.22/2010)

Označování dopravních jednotek horní polovina tabulky = identifikační číslo nebezpečnosti – Kemlerův kód dolní polovina tabulky = identifikační číslo látky – UN číslo

Bezpečnostní značky Jsou určeny k označení nebezpečí u dopravních jednotek a u drobných obalů. Označení kontejneru v kombinované dopravě. Označení jednokomorové autocisterny.

Bezpečnostní značky určené pro označení nebezpečnosti dle jednotlivých tříd

Označování zaplynované jednotky Třída 9: UN 3359 – Zaplynovaná jednotka Výstražná značka o minimálních rozměrech 300 mm x 250 mm Umístění: na každou zaplynovanou jednotku na místo, které je snadno viditelné osobám hodlajícím vstoupit do vnitřku vozidla, vozu, kontejneru nebo cisterny

Označování zaplynované jednotky Přepravní doklady: V přepravních dokladech musí být kromě UN čísla, oficiálního pojmenování a dalších údajů dle odstavce 5.4.1.1.1 dále uveden: datum zaplynování druh použitého plynu množství použitého plynu Jazyk: Přepravní doklady: jazyk země odesílací a pak anglicky, německy nebo francouzsky ADR/RID (dle RID muže být i použita Italština). Výstražná značka: jazyk, jež odesilatel považuje za vhodný.

Označování zaplynované jednotky Odstranění Odstranění výstražné značky může být provedeno: po odvětrání (škodlivé koncentrace zaplynovaného prostředí byly odstraněny) zaplynované věci nebo látky byly vyloženy

Zaplynovaná jednotka dle IMDG - Code Dle sloupce 17 IMDG – Code: Zaplynovaná jednotka je uzavřená přepravní jednotka obsahující zboží nebo látky, které jsou nebo byly zaplynovány v jednotce. Plynné prostředky jsou buď jedovaté nebo dusivé. Plyny jsou obvykle uvolňovány z pevných nebo kapalných přípravků rozmístěných v jednotce. Plynné prostředky by neměly být aplikovány na obsah transportní jednotky jakmile je jednotka naložena na loď. Uzavřená transportní jednotka, která byla zaplynována není předmětem ustanovení tohoto předpisu, pokud byla po zaplynování úplně vyvětrána otevřením dveří jednotky nebo mechanickou ventilací a pokud datum vyvětrání je vyznačeno na zaplynovacím varovném označení (viz také zvláštní ustanovení 910 IMDG - Code).

TRUCK CENTER ZONE INDUSTRIALE DI MOLFETTA (Itálie) 3.3.2008 při čištění cisternového kontejneru po předchozí přepravě síry zahynulo postupně 5 pracovníků.

TRUCK CENTER ZONE INDUSTRIALE DI MOLFETTA (Itálie) Tahač nesprávně označen jako UN 1203 (Benzin)!!!

TRUCK CENTER ZONE INDUSTRIALE DI MOLFETTA (Itálie) Existují tři hypotézy, jaký plyn zabíjel… 1. Síra byla přepravována v roztaveném stavu pod přetlakem dusíku…? 2. Při čištění síry došlo k uvolnění kyanovodíku, který obsahoval produkt, který předcházel nakládce síry bez následného vyčištění…? 3. Reakcí vody, síry a čistícího prostředku vznikl sulfan (sirovodík), jehož smrtelná dávka při vdechnutí je 600 ppm…?

Hořesedly/Hořovičky – 2-etylhexanol

Karlovy Vary – metylmetakrylát, butylmetakrylát

Silnice I/6 (Transmotel) - benzín

Aš – butylakrylát

Břeclav – kyselina akrylová

Děkuji za pozornost! Bc. Jindřich KŘÍPAL Asociace bezpečnostních poradců a znalců