Nanočástice – jejich vliv na lidský organismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
BI52 Diagnostika stavebních konstrukcí
Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace
KCH/NANTM.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Přednáška Základy počítačové grafiky Úvod
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Školský zákon č. 561/2004 sb. V platném znění, řeší vzdělání:  Předškolní  - základní  - střední  - vyšší odborné.
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
G ENOTOXICITA JEMNÝCH PRACHOVÝCH ČÁSTIC V OSTRAVĚ -B ARTOVICÍCH A O STRAVĚ -P ORUBĚ Jan Topinka Oddělení genetické ekotoxikologie Ústav experimentální.
Tématické okruhy doktorského studia:  Tribologie  Diagnostika  Únavové vlastnosti  Konstrukce a virtuální navrhování  Průmyslový.
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Ing. Iva Dudková  Fakulta chemické technologie  Fakulta technologie ochrany prostředí  Fakulta potravinářské a biochemické technologie.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Fyzikou a chemií k technice
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Hodnocení DeMo v projektu NetZP Mgr. Andrea Preclíková.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Přístup k posouzení rizika
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Hornicko-geologická fakulta VŠB–TUO
Povrchová modifikace materiálů vodivými polymery Поверхностная модификация материалов проводящими полимерами Návrh projektu dvoustranné spolupráce v rámci.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Závislost na energiích a na vodě Ing.Kristýna Friedrischková, doc.Ing.Bohumil Horák, Ph.D. VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Model lidského zraku pro hodnocení kvality obrazu
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Pokročilé architektury počítačů (PAP_16.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Artificial muscles. V dohledné době se stanou skutečností umělé svaly se silou a rychlostí člověka V minulosti již bylo zkonstruováno mnoho přístrojů,
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Hodnocení akademického roku Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO.
Fyzikální klub při SPŠE Pardubice, Karla IV. 13. Motto,,Cesta k Fyzice není sice královská, ale za to Vás na ní nepřejede každý debil.“
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Nanotechnologie v praxi
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Textilní nanomateriály pro nanotechnology (TNM) Pavel Pokorný KNT FT TUL 1.Přednáška Úvod do nanotechnologií a textilních nanomateriálů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Katedra elektrotechniky
Jak studentům přiblížit pojem NANO
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
Diagnostické zařízení KARDiVAR měříme aktivity na nervovém a hormonálním systému a stav adaptačních mechanismů organismu Jan Michael Kubín Je to diagnóza.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
I. Dvořák Zahajovací setkání
Jaroslava Barbara Sporková
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Program bezpečnostního výzkumu České republiky
Transkript prezentace:

Nanočástice – jejich vliv na lidský organismus Ing. Karla Barabaszová, Ph.D. Mgr. Jana Kukutschová, Ph.D.

Centrum nanotechnologií na VŠB-TUO  Založeno v r. 2007 jako vysokoškolský ústav na VŠB-TU Ostrava  Centrum nanotechnologií jako první v ČR začalo spolu s fakultami HGF, FMMI, FS vyučovat nový studijní program „Nanotechnologií“  Komplexní vývoj nanotechnologií a nano-materiálů od počítačového modelování přes technologii přípravy až po testování vlastností  Vývoj analytických a diagnostických metod pro studium vlastností nanomateriálů  Jako jediné pracoviště v ČR se zabýváme vlivem nanočástic na zdraví (nanopatologie)

Nanomateriály materiály, jejichž nové vlastnosti jsou určeny charakteristickými znaky o rozměrech mezi 1 - 100 nm, přinejmenším v jednom směru. uměle vytvořené nanostruktury májící zásadní význam pro funkci a vlastnosti materiálu. Ve škále nanorozměrů se hmota chová jinak než ve škále makrorozměrů a má odlišné vlastnosti. Využití těchto vlastností v materiálech, prvcích nebo systémech skýtá nové aplikační výstupy.

Struktury nanomateriálů: 3D nanotečky, nanočástice (všechny rozměry nano) 2D nanodestičky, vrstvy, filmy (dva rozměry nano) 1D nanodráty, trubičky, vlákna (jeden rozměr nano)

Hazard !!! Jaderná energie, biotechnologie, toxické látky – všechny tyto technologická rizika mají svůj univerzálně platný znak. Tak proč ne také (potenciálně nebezpečné) nanotechnologie?

Vyhlášena soutěž – navržení znaku nanohazardu. Znak nanohazardu ETC Group (Action Group on Erosion, Technology and Concentration) - kanadská společnost, která se orientuje na podporu udržitelného rozvoje v oblasti kultury, ekologie a lidských práv. www.etcgroup.org Vyhlášena soutěž – navržení znaku nanohazardu. Vybrány 3 vítězné návrhy:

Hodnocení rizik nanomateriálů

Zdroje (<100 nm) Přírodní – požáry, vulkanická činnost Vedlejší produkty – dieslové emise, svařování, pyrometalurgie, smažení, aj. Syntetické – oxidy kovů (TiO2, ZnO, ...), fullereny, aj.

Nanočástice v pracovním prostředí

Osud nanomateriálu v prostředí

Cesty expozice, distribuce a degradace nanočástic v přírodě UV degradace Příroda a lidé Příroda a lidé Ukládání Dekontaminace Vzduch Sorpce na organických materiálech Prášení Potravinový řetězec Potravinový řetězec Půda, flóra a fauna Biodegradace? Voda Filtrace Sediment Bentické organismy Biodegradace? Chemická degradace? Loužení Spodní voda

Saze z dieselových motorů Znečištění ovzduší prachovými částicemi: 42% doprava, 22% průmysl, 11% elektrárny, 9% domácnosti. U.S.-EPA: Emise prachových částic z dopravy – cca 210 000 t/rok (1999). - hlavní složky: organické sloučeniny, elementární uhlík - zdroje: diesel. motory (72%) a benzínové motory (28%). Většina prachových částic emitovaných spalováním nafty v dieselových motorech spadá do frakce pod 1 µm.

Toxikologicky významné parametry Rizikové vlastnosti: hmotnost → absence gravitačního působení povrch → reaktivita (ROS) velikost → schopnost difundovat přes biomembrány Particle content 10 µg cm-3

Problémy nanotoxikologie Dozimetrie – jak vyjadřovat dávku (např. hmotnost, velikost, povrch, počet částic) ? Jak zjistit zda je daný materiál vpraven do detekčního organismu v požadované formě? Je problematické detekovat a kvantifikovat nanomateriály v buňkách a tkáních. Potřeba charakterizovat nanomateriály ve všech fázích toxikologického hodnocení. Jaké jsou nejvhodnější sledované parametry v testech toxicity (biochemické, genetické nebo morfologické změny) ? Je možná extrapolace výsledků testů na zvířatech z hlediska vlivu na zdraví člověka ?

Inhalační expozice Rozdělení velikostí částic Nanočástice – snadno suspendovatelné Inhalace - nejčastější druh expozice. Rozdělení velikostí částic Inhalovatelná frakce (< 100 μm) částice schopné vstoupit do dých. traktu (vdechnuty nosem, ústy) Thorakální frakce (< 10 μm) → do plic Respirabilní frakce (< 5 μm) transport až do plic. sklípků Účinnost odchytu částic řasinkovým epitelem Průměr [μm] Záchyt [%] 10 100 5 50 3.5 25 2 Částice (<100 nm) – po inhalaci: - do 60 s → alveoly - do 60 min → jaterní tkáň

Chronická inhalace nanočástic (< 100 nm) – testy toxicity Testovací organismus – potkan (extrémně citlivý na vznik zánětlivých procesů po expozici částicím) Materiál – kovy a jejich oxidy (Ni, Cd) nanočástice TiO2 SEM snímek plíce potkana demonstrující zúžení v oblasti přechodu průdušek v alveolární část plic. SEM snímek depozice inhalovaných částic v alveolární části.

Dermální expozice

Opalovací krémy Nanočástice TiO2 a ZnO - součást opalovacích krémů díky své schopnosti odrážet UVA a UVB záření. Účinnost těchto ochranných filmů závisí na velikosti a množství částic dispergovaných v emulzi. Častěji se používají anorganické sloučeniny v důsledku nižší toxicity a chemické stability během expozice UV záření.

Nano Ag Dermální aplikace - antibakteriální účinky, (součást mastí, náplastí aj.) – léčebné použití Dermální a orální expozice – netoxická pro člověka, toxická pro zvířata Inhalace – akutní zdravotní dopady na člověka i zvířata Nanostrukturované Ag – vykazuje vyšší toxicitu v In.vitro testech inhalační toxicity. Soto K. F., et a.l.: Comparative in vitro cytotoxicity assessment of some manufacturednanoparticulate materials characterized by transmissionelectron microscopy. J. Nanopart. Res. 7(145-169), 2005. Porovnání účinků Ag-částic na člověka a zvířata (In Tox. Profile for Silver, ATSDR U.S.)

Nanočástice a ultrajemné nanočástice v lidském organismu BLOOD Oberdörster G., et. al: Environ. Health Persp. 113(7):823-839. 2005.

Hlavní nedostatky informací Není standardizována nomenklatura nanočástic. Nejsou vhodné metody pro měření expozic na pracovních místech. Pro posuzování expozic kůží nebo perorálně nejsou vhodné metody. Chybí zhodnocení efektivity řízení expozic při výrobě a zpracování.

Závěry ? Panika není na místě !!! Nebezpečí vzniku psychologického odmítání nanomateriálů Průmysl je odpovědný za posuzování možných rizik z výroby a používání nanomateriálů Předpokládá se samostatná legislativa Nanotechnologie: → nové příležitosti pro zlepšování kvality života, → potenciál pro dosud nepoznané ekologické důsledky.