VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Desetina slunečního záření se transformuje v chemickou energii rostlin „Stromy vznikly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Z obnovitelných zdrojů
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Aktivní domy a inteligentní regiony
Organický Rankinův cyklus
Solární systémy pro aktivní topení
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energie.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Zdroje tepla - obnovitelné zdroje
Energetická společnost ČEZ, a. s. - - organizační změny Jaroslav Míl Tisková konference K výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí říjen 2002.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Skleníkový efekt a energetika,
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Úspora elektrické energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku
JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výzkum energetického využívání kontaminované biomasy Jan Najser.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Energie Za předpokladu použití psacích potřeb. Zdroje energie Energie ze Slunce – je základem koloběhu vody v přírodě, ohřívání a pohybu vzduchu, důležitá.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Závislost na energiích a na vodě Ing.Kristýna Friedrischková, doc.Ing.Bohumil Horák, Ph.D. VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky.
Výroba elektrické energie
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Energie ohně.
Energetické suroviny - palivo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Obnovitelné zdroje energie a blízká budoucnost
Transkript prezentace:

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Desetina slunečního záření se transformuje v chemickou energii rostlin „Stromy vznikly převážně ze vzduchu. Když je spálíme, vrátí se zpátky do vzduchu, přičemž se uvolní sálavé teplo, což je sálavé teplo slunce, které bylo potřeba, aby se vzduch přeměnil v dřevo stromů. Trocha popela je pozůstatek té části stromu, která neměla původ ve vzduchu, ale v zemi.“ R.P.Feynman: Co jsou přírodní vědy.

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Energetická hustota Paliva – výhřevnost Uhlí / voda

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Hustota elektrické výroby (W/m2) ZP Uhlí100 – 1000 FW4 - 9 Vítr0,5 – 1,5 BM0,5 – 0,6

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Struktura primárních energetických zdrojů

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výroba elektřiny z OZE podle jednotlivých kategorií

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Elektřina z OZE

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výhřevnost dřeva

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Obnovitelné zdroje energie Biocel (2011): 18 GWh dřevo, 102 GWh výluhy

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výroba elektřiny z biomasy Obr. 2 Podíl jednotlivých druhů biomasy na výrobě elektřiny v roce 2008 (zdroj: MPO)

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Domácnosti – lokální topení v roce 2007 __________________________________________________________

VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Přehled technologií pro výrobu elektřiny z biomasy TechnologieÚčinnostVýkonStav vývoje Parní stroj10 – 12 % kWvyužívá se Parní turbína15 – 40 %0,5-240 MWvyužívá se Organický Rankinův cyklus10 – 12 % kWVyužívá se Spalovací motor27 – 31 % kWVyužívá se IGCC40– 55 %› 10 MWdemonstrační jednotky Šroubový parní stroj10 – 12 % kWdemonstrační jednotky Stirlingův motor18 – 22 %0,5-100 kWdemonstrační jednotky Mikroturbína15 – 25 %5-100 kWvýzkum a vývoj Palivový článek25 – 40 % kWvýzkum a vývoj