Poznej Evropu - Norsko Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Advertisements

ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AMERIKA.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Norsko.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Test – Severní Evropa Jak se jmenují původní obyvatelé SE? (1)
AMERIKA.
VODSTVO ČR.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Riskuj Podnebné pásy - Polární pás a oceány
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Poznej Evropu – Švédsko
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Norsko.
Naše vlast – Česká republika
AZ KVÍZ Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Neživá příroda − horniny
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Mexiko Obr. 1 – Mapa Mexika
Kongeriket Norge Holubová Hana
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Klikni na správnou řeku nebo vodní nádrž
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Francouzská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Soutěž RISK Jižní Amerika Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_03 N á zev materi.
VY_32_INOVACE_FI_II_18 NÁZEV SEVERNÍ EVROPA NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3402_Severní Evropa NázevSeverní Evropa Téma hodinySeverní Evropa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Česká republika Povrch.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
SEVERNÍ EVROPA.
VODSTVO ČR Řeky na území Česka
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Začínáme s podstatnými jmény I
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Poznej Evropu – Švédsko
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
Spolková republika Německo
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Česká republika vodstvo.
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_11 TÉMA: Vlastivěda4
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Poznej Evropu - Norsko Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme Mgr. Renata Nogolová Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Porovnání Česká republika Norsko Počet obyvatel: Státní zřízení Parlamentní republika Konstituční a dědičná monarchie 10 500 000 obyv. 4 847 000 obyv. Víš, co to znamená? Znamená to, že občané prostřednictvím svých zástupců řídí chod státu. Kdo je v současné době naším prezidentem? To znamená, že v čele státu stojí král, který je však omezovaný ústavou. A proto má parlament stejnou moc jako král. V současné době je hlavou státu král Harald V. Autor © Tomasz Nogol

Najdi na mapě obě země: Znáš hlavní města těchto zemí? Norsko Víte, že… … Oslu se kdysi říkalo Christiania? Oslo Česká republika Praha Autor © Tomasz Nogol

Přiřadíš správně? Česká republika Norsko 4 847 000 obyvatel Hlavní město: Praha Norsko Hlavní město: Oslo Konstituční a dědičná monarchie Parlamentní republika Autor © Tomasz Nogol

Najdi v mapě a pojmenuj moře: Barentsovo moře Norské moře Popiš polohu Norska: Leží v _______ Evropě, sousedí s ________, ________ a ________. severní Ruskem Švédskem Finskem Najdi v mapě a pojmenuj moře: Severní moře Autor © Tomasz Nogol

My sice nemáme moře, ale zato si můžeme pochutnat na minerálních vodách našich léčivých pramenů. Autor © Tomasz Nogol

Něco málo z historie Norska Když se řekne Norsko, vybaví se nám Vikingové. Kým vlastně byli? Byli to především válečníci, ale také obchodníci a osadníci. Ze svého území tj. Norska, Švédska a Dánska se vydávali od 8. století na výpravy po Evropě. Evropu dobývali mořskou cestou. Byli skvělými námořníky a vyráběli kvalitní lodě. Na svých obchodních a dobývacích cestách dopluli do Anglie, Francie, Španělska a Itálie. Podařilo se jim doplout i na Island, do Grónska a dokonce až do Severní Ameriky. Dostali se také do Konstantinopole a Bagdádu. Autor © Tomasz Nogol

Co sis zapamatoval o Vikinzích? Byli to ___________, ___________ a ___________. Jejich původním domovem byly tyto země: ___________, ___________ a ___________. Od _______ století se vydávali na výpravy po Evropě. Byli skvělými _____________. Na svých výpravách dopluli například do těchto zemí: válečníci obchodníci osadníci Norsko Švédsko Dánsko 8. námořníky Anglie Španělsko Grónsko Francie Island Konstantinopol Severní Amerika Bagdád

Vyprávěj, co se v té době dělo u nás. Ve střední Evropě se začaly utvářet státy Čechů, Maďarů a Poláků. Slovanské jádro tvořily Čechy a Polsko. Oblast dnešního Maďarska obsadili Uhrové. Kolem roku 830 kníže Mojmír založil Velkomoravskou říši.

Podnebí Povrch země I když Norsko leží daleko na severu Evropy, podnebí je tam relativně mírné díky Golfskému proudu, který otepluje celé západní pobřeží. Polární kruh Norsko je velmi rozmanitá země. Rozlehlé nížiny přecházejí do hlubokých údolí. Setkáme se tu i s rozlehlými náhorními plošinami. Pobřeží je velmi členité se spoustou zálivů lemovaných vysokými horami. Tyto zálivy mají své pojmenování – říká se jim fjordy. Přibližně třetina Norska leží za polárním kruhem. Golfský proud Autor © Tomasz Nogol

Vodstvo Česká republika Norsko Bílá Opava Jeseníky Vettisfossen Norsko Nejznámější norské fjordy: Sognefjord, Geirangerfjord, Oslofjord, Hardangerfjord… Česká republika Norsko Vyjmenuj nejvýznamnější řeky České republiky: Vltava, Labe, Morava, Odra… Vyjmenuj několik přehradních nádrží: Lipno, Orlík, Vranov, Slapy… Znáš nějaká jezera v ČR? Černé jezero, Čertovo jezero Myslíš, že je v ČR hodně vodopádů? Vodopádů máme u nás velmi málo. Vidět bychom je mohli například v Krkonoších a Jeseníkách. Norské řeky na relativně krátké vzdálenosti překonávají velké výškové rozdíly. Proto se v Norsku můžeme často setkat s vodopády. Uvidíme také spoustu čistých jezer a také už dříve zmiňované fjordy. Bílá Opava Jeseníky Vettisfossen Norsko Autor © Tomasz Nogol

Co sis zapamatoval? Jak se jmenuje mořský proud, který má vliv na norské podnebí? Golfský proud Jak se jmenují úzké mořské zálivy? fjordy Jaká část Norska leží za polárním kruhem? třetina Popiš vodstvo Norska – můžeme zde spatřit mnoho: fjordů, jezer, vodopádů…

Živočichové Hádej, které z těchto živočichů můžeš vidět v Norsku? Tuleň Zmije Sob A také: Hvězdice Víte, že… …srážka s losem je v Norsku nejčastější příčinou dopravních nehod? polární liška medvěd los rosomák pižmoň a mnoho druhů ryb… Autor © Tomasz Nogol

Rostlinstvo Poznáš některé z norských rostlin? Ostružiníkmoruška Lekníny Lišejník – dutohlávka sobí Se kterými z těchto rostlin se v České republice nesetkáš? Zakrslé břízky Autor © Tomasz Nogol

Norové milují pohyb a pobyt v přírodě. Zajímavosti Norové milují pohyb a pobyt v přírodě. Rádi sbírají lesní plody. Rádi chodí na výlety. V Norsku jsou rovněž velmi populární zimní sporty. Jezdí na své chaty… …nebo do kempů. Autor © Tomasz Nogol

Co sis zapamatoval? Vyjmenuj živočichy žijící v Norsku. Vyjmenuj rostliny, se kterými se můžeš v Norsku setkat. Co způsobuje nejvíce dopravních nehod v Norsku? Porovnej způsob trávení volného času v České republice a v Norsku.

Zdroje: Text: Podhorský Marek: Norsko, freytag&berndt, Praha 2004 Všechny fotografie a obrázky: Autor © Tomasz Nogol Autor všech fotografií a obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu.