Člen skupiny HVB Group Od prasátka k on-line bankingu Využívání bankovních produktů ve střední a východní Evropě Martin Pavlík, manažer marketingu, odd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Hospodaření s penězi Milena Tichá
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hraní s desetinnými čísly
Realitní kancelář Kuk Zadavatel: Ing. Ivana Němečková Student: Kristýna Lejsková Obor na třída: L/51 Podnikání, P2 Školní rok: 2012/2013.
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
2. cvičení úrokování. spoření.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Finanční produkty Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Produkty finančního trhu
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Dělitelnost přirozených čísel
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zábavná matematika.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Člen skupiny HVB Group Představení nového garantovaného fondu Capital Invest Guarantee Basket 2010.
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Penzijní fondy v rámci důchodové reformy Mojmír Boucník Viceprezident Asociace penzijních fondů.
Pojmy a interpretace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Zdravotní stav obyvatel v Ústeckém kraji RNDr. Jiří Skorkovský
Přednost početních operací
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Predikce chemických posunů
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
Spoření Dominika Nováková, C2A. Spoření Spoření je činnost, kterou vznikají úspory.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Transkript prezentace:

Člen skupiny HVB Group Od prasátka k on-line bankingu Využívání bankovních produktů ve střední a východní Evropě Martin Pavlík, manažer marketingu, odd. průzkumů a analýz Praha,

Člen skupiny HVB Group Obsah 1.Trendy ve využívání bankovních produktů 2.Úspory a půjčky – kam míří nová Evropa? 3.HVB Bank – moderní banka v rostoucím regionu

Člen skupiny HVB Group Popis projektu Projekt Projekt uskutečnila GfK s podporou Bank Austria Creditanstalt MetodikaPřímé dotazování, 1000 reprezentativních rozhovorů v každé zemi ZeměBosna & Herzegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko & Černá Hora, Slovensko, Slovinsko, Rusko, Ukraina, Rakousko, Německo

Člen skupiny HVB Group Rozložení bankovní populace % populace nad 15 let věku, kteří jsou klienty bank Zdroj: GfK, BA-CA, pozn. CEE = střední a východní Evropa, SEE = jižní a jihovýchodní Evropa SI CZSK H PLHRSCGBiHROBG A průměr země SEE průměr noví členové EU

Člen skupiny HVB Group Penetrace bankovních účtů % populace nad 15 let věku, kteří jsou klienty bank SI HRCZSK H SCGPLBiHROBGRUSUKR AD Zdroj: GfK, BA-CA

Člen skupiny HVB Group Penetrace bankovních karet % populace nad 15 let věku, kteří vlastní jakoukoli bankovní kartu SI CZHRSK H PLROBGBiHSCGRUSUKR AD Zdroj: GfK, BA-CA

Člen skupiny HVB Group Penetrace úvěrových produktů % populace nad 15 let věku, kteří využívají úvěry Zdroj: GfK, BA-CA SI PLHR H BiHCZBGROSCGSKRUS UKR AD

Člen skupiny HVB Group Penetrace spořících produktů % populace nad 15 let věku, kteří využívají nabídku spořících/investičních produktů (vkl. knížka, termínované vklady, cenné papíry...) SK SI CZHR H ROBGPLSCG RUSUKR AD Zdroj: GfK, BA-CA

Člen skupiny HVB Group Elektronické / Internetové bankovnictví % populace nad 15 let věku, kteří využívají elektronické či internetové bankovnictví Zdroj: GfK A SI CZ HR PL SK H UKR

Člen skupiny HVB Group Závěry Penetrace bankovních služeb v regionu je signifikantně nižší, než je tomu v zemích eurozóny. Jedinou z nových zemí EU, která dosahuje parametrů běžných v eurozóně je Slovinsko. K zemím, které se nejvíce blíží této úrovni patří ČR, Slovensko a Chorvatsko. Za nimi následují Polsko a Maďarsko. V regionu můžeme očekávat silný nárůst penetrace bankovních služeb, úvěrových a depozitních produktů. V regionu, a to především v nových zemích EU se bude dále silně projevovat trend k využívání kanálů přímého bankovnictví (internet, mobile banking) a využívání sofistikovanějších finančních produktů (např. kreditních karet).

Člen skupiny HVB Group Obsah 1.Trendy ve využívání bankovních produktů 2.Úspory a půjčky – kam míří nová Evropa? 3.HVB Bank – moderní banka v rostoucím regionu

Člen skupiny HVB Group Finanční aktiva - domácnosti v euro na osobu a v %, % 69 % 18 % 10 % 21 % 38 % podíl v %na hlavu v europodíl v %na hlavu v euro Depozita Investiční fondy Životní pojištění & důchodové zabezpečení Euro zónaCEE(EU) 3* *CEE(EU) 3 = PL,H,CZ Zdroj: BA-CA Economics Department

Člen skupiny HVB Group Finanční aktiva a pasiva - domácnosti Zdroj: BA-CA Economics Department v % HDP Česká republika Pojištění + Penzijní fondy Fondy Úvěry Depozita MaďarskoPolsko Euro zóna Rakousko

Člen skupiny HVB Group Finanční aktiva a pasiva - domácnosti Zdroj: BA-CA Economics Department v euro na hlavu Polsko Rakousko Pojištění + Penz. fondy Česká republika Maďarsko Euro zóna FondyDepozitaÚvěry

Člen skupiny HVB Group Důvody spoření % 5 nejvýznamnějších důvodů spoření SI H CZ SK PL BG RO HR SCG RUS UKR Zařízení domácnosti/ spotřebiče Oblečení Dovolená Automobil Bydlení, nemovitost Podpora členů rodiny Vzdělání Zdroj: GfK Socio style %19-15 %14-11 %10-6 %5-0 %

Člen skupiny HVB Group 6 nejatraktivnějších spořících a investičních příležitostí Bez ohledu na to, zda v současné době spoříte či investujete - jakou z těchto možností spoření či investování shledáváte atraktivní? (%) SI H CZ SK PL BG RO SCG HR RUS UKR A D Zdroj: GfK Mood Barometer Spořit doma do slamníku Nemovitosti Vkladní knížka Byt / Dům Životní pojištění Stavební spoření, penzijní %39-30 %29-20 %19-10 %9-0 %

Člen skupiny HVB Group Zájem o cenné papíry Bez ohledu na to, zda v současné době spoříte či investujete - jakou z těchto možností spoření či investování shledáváte atraktivní? (%) Zdroj: GfK Mood Barometer Akcie Investiční fondy Střednědobé vklady Hypoteční zástavní listy Podílové fondy ** * * * * 00 SI H CZ SK PL BG RO SCG HR RUS UKR A D *0 * 0* >20 % % 10-6 % 5-1 %0 / * **0 ** ** 0=hodnota až po 0.5% / * není zmínka

Člen skupiny HVB Group Závěry Domácnosti v nových zemích EU mají v současné době stále pouze zlomek hodnoty finančních aktiv ve srovnání s domácnostmi eurozóny. Přes rostoucí zadluženost domácností jak v České republice, tak i v dalších nových zemích EU, je celková míra zadlužení v % HDP stále na úrovni 30 % oproti zemím eurozóny. Domácnosti v regionu CEE stále nejvíce spoří na vybavení domácnosti, dovolenou a finanční podporu členů domácnosti. Pro investování využívají konzervativní prostředky (nemovitosti, stavební spoření) poskytující určitý pocit bezpečí investice či využití státem nabízených podpor. Zájem o cenné papíry je v současné době stále slabý s výjimkou Slovinska. Oproti tomu jsou investice do cenných papírů a pojistných produktů v eurozóně běžné, jak je tomu např. v Německu či Rakousku. Domácnosti v regionu se budou v nejbližších letech stále více blížit modelu běžnému v eurozóně, což se odrazí především ve vyšším využívání náročnějších produktů jak v oblasti investování a spoření, tak ve využívání úvěrových produktů.

Člen skupiny HVB Group Obsah 1.Trendy ve využívání bankovních produktů 2.Úspory a půjčky – kam míří nová Evropa? 3.HVB Bank – moderní banka v rostoucím regionu

Člen skupiny HVB Group Popis projektu Projekt Projekt uskutečnila HVB Bank MetodikaPřímé dotazování FMDS GfK

Člen skupiny HVB Group Největší bankovní sítě v CEE (Zahraniční banky, s vlastnictvím nejméně 5 většinových podílů v regionu CEE) Bilanční suma (on pro-rata basis, bn euro) Zdroj: BA-CA Economics Dept BA-CA (HVB Group) UnicreditRaiffeisen Société Générale CitibankING, N.V. Amsterdam Volksbank

Člen skupiny HVB Group Vývoj znalosti HVB Bank v ČR

Člen skupiny HVB Group Vývoj znalosti HVB Bank v ČR růst povědomí v populaci během let

Člen skupiny HVB Group Vývoj znalosti HVB Bank v ČR podle věkových skupin

Člen skupiny HVB Group Vývoj znalosti HVB Bank v ČR podle dosažené úrovně vzdělání

Člen skupiny HVB Group Vývoj znalosti HVB Bank v ČR - podle příjmu

Člen skupiny HVB Group Závěr HVB Bank jako součást největší bankovní sítě chce využít rostoucí potenciál regionu k nabídce moderních bankovních služeb jak občanům, tak podnikatelům v jednotlivých zemích a celém regionu. HVB Bank se opírá o sílu, stabilitu a zkušenosti HVB Group, která patří mezi hlavní evropské bankovní společnosti a je druhým největším německým bankovním ústavem. Díky přítomnosti a dobré znalosti celého regionu jsme přesvědčeni, že budeme schopni nabídnout našim současným i budoucím klientům přístup k produktům běžným v rozvinutých zemích Evropy.

Člen skupiny HVB Group Otázky? Děkujeme Vám za pozornost