Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetický audit.
Advertisements

Aspekty kogenerační výroby z OZE
Výkon elektrického proudu
KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Organický Rankinův cyklus
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energeticky úsporný projekt
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
EXPERT NA TEPLO.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Zkušenosti s malou pyrolýzou
Firemní profil Kogenerační jednotky micro
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Popis a funkce elektrárny
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Oddělení vodíkových technologií
1. 2 VÝZKUMNÉ CENTRUM JOSEFA BOŽKA Katedra elektrických pohonů a trakce K ČVUT Praha ELEKTROMOBILY A HYBRIDNÍ ELEKTROMOBILY Díl II Prof. Ing. Zdeněk.
JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
PARNÍ TURBÍNA Barbora Čomová, Milan Večeřa, Veronika Nováková, Vojtěch Rezek, Adam Kostrhun.
Obnovitelné zdroje energie II.
Hybridní káry Slovem "hybridní" se rozumí kombinace několika zdrojů energie pro pohon jednoho dopravního prostředku.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Magnetohydrodynamika
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Spalovací Turbína.
Teplárenství v ČR a současná legislativa, výhled do budoucnosti.
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Firemní profil GHP TEDOM … technology in harmony with nature.
Tepelná elektrárna.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Teplárna Otrokovice a.s.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Vodík palivo budoucnosti
Využití energie Slunce
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Jaderná elektrárna.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Plynové kotle
Vytápění Plynové kotelny
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Vytápění Dálkové vytápění
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Vlastnosti střídavého proudu
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Transkript prezentace:

Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o. 29. 11. 2005 Současné moderní technologie k zabezpečení KVET a výhled do budoucnosti Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o. 29. 11. 2005

Co je KVET? Kombinovaná výroba elektrické energie a tepla (KVET) je jedním z označení pro energetickou disciplínu, známou také jako kogenerace či teplárenství. V praxi se jedná o zefektivnění výroby elektrické energie využitím tepla vznikajícího při její výrobě.

Efektivita výroby el. energie - celosvětově Využití prim. energie…………………..32,7% Ztrátové teplo při výrobě…………….64,0% Ztrátové teplo při přenosu…………….3,3% Ztráty představují cca 11kWh energie na člověka a den.

Efektivita výroby el. energie prostřednictvím KVET Zdroje KVET využívají primární energii v úrovni 80-90%. Kromě úspory primárních zdrojů při výrobě el. energie odpadají při použití KVET ztráty distribucí elektrické energie. Přínosem KVET je také snižování produkce skleníkových plynů (CO2).

Rozdělení KVET podle velikosti vyráběného elektrického výkonu: mikrokogenerace …… výkon do 50kW malá kogenerace ……. výkon do 1MW velká kogenerace ….. výkon nad 1MW

Rozdělení KVET podle použitých paliv: plynná, kapalná a pevná paliva alternativní paliva (bioplyny, biomasa) ostatní paliva (pyrolýzní plyny…)

Rozdělení KVET podle pohonné jednotky: s mikroturbínou s palivovým článkem se stirlingovým motorem s parním strojem se spalovacím motorem se spalovací turbínou s parní turbínou paroplynové cykly ORC

Porovnání různých druhů KVET podle pohonné jednotky

Znaky moderních zařízení pro KVET vysoké účinnosti nízké provozní náklady (servisní intervaly, ceny servisu) automatický bezobslužný provoz dálkový monitoring, napojení na dispečink servisu

Mikrokogenerace přímá náhrada kotle v malých bytových nebo domovních kotelnách výkony v rozsahu do 50kW vysoké celkové účinnosti (90-95%) nenáročá instalace, obsluha a údržba dlouhé servisními intervaly nízká hlučnost nízké emise škodlivin

Pohonné jednotky pro mikrokogeneraci spalovací motory stirlingovy motory mikroturbíny palivové články

Mikrokogenerace

Malá kogenerace výkony v rozsahu do 1MW zemní plyn, bioplyn (ČOV, skládky)… spalovací motory, mikroturbíny, palivové články, ORC

Malá kogenerace

Spalovací motor tradiční pohonná jednotka schopnost spalovat většinu běžně dostupných kapalných a plynných paliv dobrá elektrická účinnost neomezená startovatelnost rychlé dosažení výkonu snadná regulovatelnost výkonu vyšší emise škodlivin vyšší hlučnost nepříliš dlouhé servisní intervaly

Stirlingův motor motor s vnějším spalováním univerzální použití z pohledu paliv (plynných, kapalných, pevných paliv či biomasy) jednoduchost konstrukce a nízká cena při sériové výrobě nižší elektrická účinnost nízké emise škodlivin nízké provozní náklady dané dlouhými servisními intervaly

Mikroturbína spalovací turbína s výkonem do cca 100kW kapalná i plynná paliva vč. bioplynů. dlouhé servisními intervaly nízkými emise škodlivin nižší účinnosti vyšší investiční náklady

Palivový článek opačný princip elektrolýzy, vodík je spolu s kyslíkem přiváděn mezi dvě elektrody, kde reakcí vzniká elektrické napětí a voda téměř nehlučný provoz téměř žádné škodliviny nutnost použití jako paliva vodík, jeho výroba např. ze zemního plynu snižuje efektivitu použití palivového článku vysoké investičními náklady omezují využívání tohoto pohonu

ORC (Organic Rankine Cycle) technologie výroby el.energie a tepla za pomocí turbíny při použití media o nízké teplotě a nízkém tlaku pro pohon turbiny se nepoužívá pára, ale organické uhlovodíky, které vykazují v Rankinově diagramu lepší vlastnosti pro odpaření tohoto média se používá termoolej, ohřívaný na teplotu cca 300°C v kotli na biomasu teplo nevyužité v turbíně se předává do teplovodního okruhu

Zařízení pro KVET a výhled do budoucnosti Podmínky: náklady na pořízení a instalaci zařízení ceny energií a paliv provozní náklady (účinnosti, servisní náklady) podpora určitých kategorií (biopaliva...) různá omezení (emise škodlivin...)

Zařízení pro KVET a výhled do budoucnosti Současné tendence k decentralizaci energetických zdrojů, k úspoře energií a ke snižování emisí dávají předpoklady k rozvoji mikrokogenerace. Zde může dojít k masovějšímu využívání stirlingova motoru, podaří-li se snížit jeho výrobní náklady a tím i cenu konečného zařízení pro KVET.

Zařízení pro KVET a výhled do budoucnosti Je zřejmé, že spalovací motor při použití pro KVET, a to především pro malou kogeneraci, bude mít i nadále výsadní postavení. Vyplývá to ze zřejmé snahy výrobců spalovacích motorů o odstraňování negativních rozdílů mezi spalovacími motory a ostatními technologiemi. Jedná se především o snižování provozních nákladů prodlužováním servisních intervalů a snižování emisí škodlivých látek.

Zařízení pro KVET a výhled do budoucnosti Velkým konkurentem pro spalovací motory může být palivový článek. Na odborných výstavách je již mnoho let věnována prezentaci využití palivových článků velká pozornost. Skutečnému využití pro KVET však stále zatím brání vysoké pořizovací náklady.