Svátky dřeva v Žamberku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v sochařství Auguste RODIN
Advertisements

VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku
X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku
UČNI HRNČÍŘSKÉHO CECHU
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Plenér 2006 Výstava výtvarných prací žáků I. a II. stupně.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Svátky dřeva v Žamberku
Impresionismus Šedesátá léta 19. století.
Státní symboly České republiky
Kubismus I. Polovina 20. století.
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
2004 První udílení prestižních literárních Cen E. E. Kische se v Letohradě uskutečnilo v září 2004 a připravila jej městská knihovna ve spolupráci.
Fotograf Ladislav Renner
X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku
5. Nástin historického vývoje RD
Secese přelom 19. a 20. století.
MUZEUM A KNIHAŘSKÁ DÍLNA JENDY RAJMANA ROŽĎALOVICE ROŽĎALOVICE – MALÁ OBEC NA POMEZÍ STŘEDNÍCH A VÝCHODNÍCH ČECH DVOUVĚŽOVÝ KOSTEL ZÁMEK.
Bauhaus
Užité umění po 2. světové válce
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Chvála umění Navzdory svému stáří jsem se stále ještě vlastně nedozvěděl, kdo že to byl tím vševědoucím a všemocným dokonalým tvůrcem vesmírného Všehomíra.
Nejkrásnější kraslice z celé České republiky je možné vidět v Kulturním domě v Libotenicích, kde každoročně probíhá výstava.
Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
G A L A K O N C E R T tělocvična ZŠ Novosedlice, VE PROSPĚCH DĚTÍ POSTIŽENÝCH VLNOU TSUNAMI V JV ASII.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NAŠE NÁVŠTĚVA UMĚLECKÝCH DÍLEN A MUZEA Připravily: Tomáš Haladej Pavel Strážnický Dan Gašper Jakub Grochol.
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
IMPRESIONISMUS.
Umělecké směry 19. století
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Egypt Střední a Nová říše.
Vytváří se „kobercový styl“ – motivy ptáků, lvů, sfing, bájných fénixů, květinové vzory – černé a tmavě červené na světlejší podklad.
Nela Sováková, Johana Černá
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
Cíl  Rozvoj pěstitelských výstav Floria a jejich přestěhování z Věžek do Kroměříže  Navázat na tradici zemědělských výstav v Kroměříži  Rozšířit výstavnické.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
2004 První udílení prestižních literárních Cen E. E. Kische se v Letohradě uskutečnilo v září 2004 a připravila jej městská knihovna ve spolupráci.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Průhonice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Praha A lidová řemesla Commenius.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ 6.TŘÍDA
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Krajský metodický kabinet NÁBYTKÁŘSTVÍ A DŘEVAŘSTVÍ
Královské město Rakovník
SVÉDSKO 1.
Transkript prezentace:

Svátky dřeva v Žamberku Významná tradiční regionální kulturně společenská událost každoročně pořádaná v měsíci červnu Městským muzeem v Žamberku ve spolupráci se Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku v budově Městského muzea v Žamberku a v prostorách Střední školy OŘS v zámku v Žamberku. 1. část Řezbáři

Adresováno milovníkům přírody a přátelům výtvarného umění Vážení přátelé výtvarného kumštu! Dovolte mi, abych vás touto formou pozval na výstavu krásných a smysluplných prací mistrů řemesel vystavujících na jedné z velmi zajímavých tradičních kulturně společenských akcí pod názvem Z důvodu přehlednosti jsem tuto svou prezentaci rozdělil do tří částí. V té první je možno si prohlédnout práce uměleckých řezbářů pracujících s dlátem i s motorovou pilou. V druhé jsou ukázky práce betlemářů, loutkářů, soustružníků, korytářů a tvůrců hraček, šperků, masek a hudebních nástrojů. Ta třetí je zaměřena na práce intarzistů, malířů, modelářů a zpracovatelů dalších přírodních materiálů. Pokud po prohlédnutí těchto mých prezentací zjistíte, že vás alespoň trochu oslovily, pošlete je, prosím, těm svým přátelům, kteří mají, stejně jako vy v lásce přírodu a mají pozitivní vztah k její kráse a k zachycení její krásy kresbou, malbou a ztvárněním do hlíny či kamene, a především k jejímu vykouzlení z krásného a ušlechtilého živého přírodního zdroje, ze dřeva a z dalších přírodních materiálů obdařených také neobyčejnou vnitřní krásou a kouzlem. Ing. Karel Jedlička http://svatky-dreva.webzdarma.cz kontakt: jedlickak@tiscali.cz VIII. ročník Svátků dřeva v Žamberku konaný ve dnech 20. až 22. června 2008

Organizační zabezpečení Svátky dřeva v Žamberku vycházejí z bohaté regionální tradice práce se dřevem. Jsou konány jako výraz úcty ke dřevu a uznání řemeslné a umělecké práce minulých generací i současných mistrů řemesla a uměleckých tvůrců. Patronem Svátků dřeva je Městský úřad v Žamberku zastoupený starostou města Mgr. Tomášem Kalousem. Za dobrou organizaci třídenní akce odpovídá ředitelka Městského muzea v Žamberku PhDr. Marie Otavová ve spolupráci s pedagogem Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku Ing. Stanislavem Cukorem. Dokonalou organizaci Svátků dřeva si však už neumíme představit ani bez mistra diplomacie Doc. PhDr. Václava Šplíchala, Csc., který přišel s návrhem prezentovat umění žijících i nežijících mistrů řemesel, která užívají dřevo. Na základě průzkumu našel více než 120 rozmanitých řemesel, která dřevo využívají. Je reprezentantem EDICE ZLATÉ RUCE VYDAVATELSTVÍ GOLEMPRESS Kontakty: starosta@muzbk.cz , muzeum_zamberk@raz-dva.cz , s.cukor@seznam.cz , vaclav.splichal@zlateruce.com , jedlickak@tiscali.cz

Pan Bedřich Šilar Mimořádně nadaný řezbář, betlemář a loutkář z Lanškrouna. Výtvarník s nevyčerpatelnou invencí a mimořádnou kreativitou a zručností. Mnohaletý vystavovatel Svátků dřeva v Žamberku

Pan Jan Rejman Spolu se svými dcerami, Janou, Ladou a Květou, se stal zakladatelem rodinné tradice mimořádně talentovaných umělců tvořících svá krásná díla nejen ve dřevě, ale i v kameni a to nejen v klasickém, ale i v moderním provedení.

Pan Štefan Hrudka Mimořádně talentovaný a zručný výtvarník z Vlčkovic. Řezbář, betlemář, loutkář, výrobce volných plastik, ozdobných rámů a zrcadel a drobných reliéfních plastik zdobících židle, křesla, nábytek a pažby střelných zbraní.

Pan Vladimír Beneš Tichý a skromný, mimořádně talentovaný a zručný výtvarník ze Sobkovic. Malíř a řezbář pracující především s tvrdým dřevem a kovem na starožitných předmětech a zámeckých interiérech (Hluboká, Lednice, Laterna Magika, pražské metro, Ďáblova bible apod.)

Pan Petr Steffan Mladý, mimořádně talentovaný výtvarník a řezbář z Městečka Trnávka. Věnuje se především křesťanské sakrální tématice. Inspiraci hledá v Bohu a snaží se předávat radostné poselství evangelia. Mezi jeho díla patří betlémy, plastiky a sošky, rámy zrcadel, pažby zbraní a podložky pro paroží.

Pan Vladimír Sedláček Velmi nadaný a zručný výtvarník z České Rybné. Řezbář, tvůrce nádherných volných plastik pracující především s tvrdým dřevem, s jilmem a dubem. Příležitostně se věnuje i restaurátorské práci při opravách dřevěných hodin a luxusního nábytku.

Pan Jaroslav Buncko Mimořádně nadaný výtvarník z Rajhradic. Je řezbářem, který již měl možnost ověřit si své schopnosti i na výstavách v cizině.

Pan Jiří Pecháček Talentovaný výtvarník, malíř akvarelů a olejomaleb, fotograf a řezbář z Dolní Dobrouče. Jeho řezbářské práce se vyznačují originálním rukopisem, krásnými jednoduchými, čistými liniemi tvarů bez zbytečných příkras a výtvarných detailů.

Pan Václav Fait Kreslíř, malíř, řezbář a betlemář z Letohradu. Bývalý strojvůdce na lokomotivách. Jeho věčným námětem je příroda a krása krajiny. Jeho celoživotní láskou a vášní jsou lokomotivy. Vyřezává také skříňky k hodinám.

Pan Josef Faltus Svérázný řezbář a výtvarník z Jablonného nad Orlicí. Své osobité loutky, volné plastiky a užitkové předměty, včetně neobvyklých kompozic, tvoří pro radost sám sobě, rodině a přátelům.

Pan Jaroslav Pecháček Výtvarník a řezbář z Hřibin u Kostelce nad Orlicí, který vyřezává motorovou pilou své monumentální sochy vhodné do venkovního prostředí. Svá díla vytváří téměř výlučně v jednoduchém provedení, bez zásahu řezbářských dlát a jiných nástrojů k jejich jemnějšímu opracování.

Pan Jan Rázek Výtvarník a řezbář z Javornice u Rychnova nad Kněžnou, který motorovou pilou vytváří svá monumentální díla stylizovaných originálních velkých plastik postaviček a zvířat. Tvoří však i subtilnější drobné plastiky, svícny a lampy s použitím řezbářských dlát k jejich jemnějšímu opracování.

Ing. Stanislav Cukor Středoškolský profesor na Střední škole OŘS v Žamberku vyučující především učně oboru truhlář. Výtvarník, řezbář a soustružník dřeva, výrobce nábytku, užitkových předmětů, hraček a šperků. Je jedním z hlavních garantů úspěšnosti našich Svátku dřeva v Žamberku.

Ing. Karel Jedlička Pedagog. Bývalý ředitel nynější Střední školy OŘS v zámku v Žamberku. Výtvarník, laický kreslíř, keramik a řezbář. Tvůrce této prezentace a internetových stránek Svátku dřeva v Žamberku: http://svatky-dreva.webzdarma.cz