Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku"— Transkript prezentace:

1 X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku
25. až bude konán X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku jako významná tradiční regionální kulturně společenská událost pořádaná Městským muzeem v Žamberku ve spolupráci se Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku 2. část Betlémáři, loutkáři, soustružníci, korytáři, tvůrci hraček, šperků, masek a hudebních nástrojů

2 Ing. Jan Roda Projektant z Prahy, významná vůdčí osobnost Spolku českých betlemářů a časopisu Betlemář. Nyní se v důchodu věnuje svým zájmům, především řezbářství, tvorbě betlémů, sakrálních plastik a jesličkářství Účastní se výstav a řezbářských sympozií, věnuje se historii a dokumentaci betlémů

3 Pan Jan Vokoun Významný řezbář, betlemář a loutkář z Třebechovic pod Orebem. Od šperků přešel k řezbování loutek a betlémů. Vystavoval již nejen v České republice a v Evropě, ale i v USA, v Japonsku a v Jižní Koreji. V době turistické sezóny vystavuje v Třebechovickém muzeu betlémů.

4 Pan Jaroslav Koloděj Známý český loutkář ze Senice u Poděbrad. Jeden z prvních vystavovatelů Svátků dřeva v Žamberku. Věnuje se výhradně tvorbě ručně vyřezávaných originálních loutek s krásnou tváří - marionet.

5 Paní Jarmila Haldová Významná česká výtvarnice ze Sedloňova v Orlických horách. Její výtvarné dílo je složeno z prací řezbářských ( figurálních i reliéfních ), malířských, grafických a ilustrátorských. Mimořádné místo v její tvorbě zaujímají deskové reliéfní obrazy českých světců a patronů a českých králů a panovníků. Celé její dílo vyniká vtipností, živostí, jemností, barevností, hravostí a jásavostí.

6 Pan Martin Petr Mladý řezbář ze Žamberka. Tvůrce loutek a řezbou bohatě zdobených intarzovaných šachovnic s rozměry až 80/80 cm. Vytvořil bohatou kolekci šachových figur. Jeho polychromované marionety s výraznými rysy dosahují výšky až 75 cm.

7 Pan Jan Friml Mladý umělecký řezbář z Jamného nad Orlicí, student Vyšší uměleckoprůmyslové školy v Praze. Zabývá se umělecko-řemeslným zpracováním dřeva. Věnuje se především chebské intarzii kazet a šachovnic a studiu kralických betlémů, včetně tvorby charakteristických kralických figurek.

8 Paní Lenka Tapušíková Osobitá výtvarnice z Dolního Třešňovce u Lanškrouna vytvářející svérázné pohádkové postavičky. Těla jejich pohádkových postav jsou jednoduché dřevěné konstrukce s hlavami s výraznými tvářemi z pálené hlíny. Vlasy a vousy mají z konopí, ruce, nohy a boty ze dřeva a šaty ze lněné látky nebo z pytloviny.

9 Pan Zdeňěk Bukáček Držitel čestného titulu „Nositel tradice“ lidových řemesel z Krouny u Hlinska. Pokračovatel více než stoleté rodinné tradice výroby soustružené krounské hračky Vyrábí své hračky nejen podle historických vzorů, ale i jako suvenýry podle návrhů současných výtvarníků.

10 Pan Ladislav Chládek Manželé Ladislav a Růžena Chládkovi z Výprachtic se zabývájí výrobou dřevěných hraček technikou „Krušnohorská štípaná hračka z bloku“. Pan Chládek je držitelem čestného titulu „Mistr lidové umělecké výroby“.

11 Pan Ladislav Faltus Známý umělecký soustružník dřeva z Jablonného nad Orlicí, který trvale vystavuje na Svátcích dřeva v Žamberku. Velkou pozornost věnuje nejen volbě neobvyklých tvarů svých nápaditých a krásných dóz, mís, táců, pohárů a číší z různých druhů pečlivě vybraných dřev, ale také jejich vkusným a zdravotně nezávadným povrchovým úpravám. Na zdobení některých výrobků používá techniku „vybíjení kovem“ pomocí čistého potravinářského cínu s atestem.

12 Pan Drahoslav Macháček
Umělecký soustružník dřeva z Týniště nad Orlicí, který minulý rok prvně vystavoval na Svátcích dřeva v Žamberku. Jeho zajímavým přínosem k usnadnění ozdobné řezby jeho soustružených táců, mís, dóz, kazet a váz je jeho vynález a sestrojení přístroje, který po příslušném nastavení takovou úpravu automaticky umožňuje.

13 Pan Štefan Kanaloš Lidový umělecký výrobce, korytář a řezbář z Ostravy. Držitel titulu "Nositel tradice lidových řemesel v oboru výroba dlabaných nádob" a ocenění UNESCO "Žijící poklad". Vyrábí vařečky, lžičky , vidličky, naběračky, obracečky, stěrky, misky všech velikostí, tácky , vějáčky, formy na máslo atd. Své umělecké předměty vyrábí s využitím dlouholetých vlastních zkušeností a zkušeností svých předků výhradně ručně ručním náčiním.

14 Pan Miroslav Tříska Mladý, ale vyzrálý člověk, výtvarník a řezbář s obrovským invenčním nábojem ze západočeské metropole Plzně. Jeho tvorba je velmi různorodá od bibliografie a grafiky přes výrobu svérázných dřevěných i keramických masek, dýmek a razítek k volným i závěsným figurálním plastikám a loutkám. Povrchově je upravuje polychromováním, mořením a opalováním a doplňuje je kovovými a kamennými prvky, polodrahokamy, zlacením a stříbřením.

15 Pan František Radvan Známý výtvarník a tvůrce krásných dřevěných šperků a řezbář svérázných reliéfních obrazů ze Žampachu. Jeho uměleckým krédem je vtisknout do svého díla kus sebe sama, vložit do něj svou lásku k horám, říčkám a k životu a vtisknout do každého svého šperku či obrazu kousíček srdce svého.

16 Pan Milan Červenka Zručný a pečlivý restaurátor hudebních nástrojů z Horní Dobrouče. Pokračovatel rodinné tradice restaurátorů. Je milovníkem dějin umění a starožitností. Navrací hudebním nástrojům jejich původní lesk a šarm (vzhled a čistotu, povrchovou úpravu, dokonalou mechanickou funkčnost, zvučnost apod.). To od něho vyžaduje odpovědnost a preciznost, dokonalý hudební sluch a schopnost praktického odzkoušení hudebního nástroje vlastní hudební produkcí.

17 Pan Pavel Bureš Výrobce hudebních nástrojů, absolvent elektronické průmyslovky a dovedný truhlář ze Žamberka. Patří do rodiny nejvýznamnějších žamberských truhlářů. Učil se u kytarářského mistra Jaroslava Kostky z Lubů. Absolvoval studium na lubské houslařské škole. Dočasně pracoval v německé firmě Warwick, kde byly vyráběny elektrofonické baskytary a ve firmě Delicia Hořovice na výrobě akustických kytar. Společně s Janem Šťovíčkem založil firmu BSG Musical Instruments.

18 Pan Jan Šťovíček Zapálený výrobce hudebních nástrojů z Helvíkovic. Učil se u kytarářského mistra Josefa Kubly v Chebu. Absolvoval studium na lubské houslařské škole. Společně s Pavlem Burešem založil firmu BSG Musical Instruments. Věnuje se výzkumu a realizaci zvukových vlastností nástrojů, designu a konstrukci kytar, které vede přímo k představám hráčů. Aktivně hraje na kytaru v několika amatérských kapelách.


Stáhnout ppt "X. jubilejní ročník Svátků dřeva v Žamberku"

Podobné prezentace


Reklamy Google