Monitoring bobra evropského v krajinářském parku Lednice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Stromy jako domy Život na stromě, ve stromě a pod stromem
GIBONI.
Rostliny našich rybníků 4.ročník
(Odocoileus virginianus)
UNIČOVSKÝ PARK.
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
Pica pica Straka obecná.
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Bobr - stav opatření a úvahy v oblasti systému Marchfeldkanal Wolfgang Neudorfer/Martin Mötz Betriebsgesellschaft Marchfeldkanal Břeclav,
základní právní normy, kterými se ochrana přírody a krajiny řídí
Výskyt a ochrana v ČR Jitka Uhlíková AOPK ČR
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Stabilizace a rekonstrukce vegetačního doprovodu stezky Jedličky-Brodského Český Brod Treewalker, květen 2006.
1 Divize Project Development ZELENÁ FILOZOFIE SKANSKA.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Kopřivka obecná (Anas strepera)
Po stopách ohrožených zvířat
…návod na vyplnění formuláře…
Rostliny rybníka a jeho okolí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_410.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.16 Anotace: Vzdělávací oblast: Ptáci – brodiví
Integrované terénní vyučování Geografie
Dudek Chocholatý.
Památné stromy.
Terénní cvičení z EKOLOGIE Třída: 4. A
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
3. Vady tvaru kmene Je to nesprávný růst dřeva, který se liší křivostí, sbíhavostí, aj. od normálního růstu kmene. Snižují především výtěžnost dřeva.
ist leben.at ist leben.at Škody způsobené bobrem na vodních stavbách a možná protiopatření Thomas Rögner,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Zatopená území Jan Langhans.
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Stanovení hustoty a velikostní struktury populace stromů v lužním lese
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY Jaro 2010 Mgr. Ondřej Herzán.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Les-Lesní patra.
Přírodověda 4. ročník Ekosystém potoků a řek Živočichové OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov.
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
OKOLÍ BYSTŘICE PROJEKT NAŠÍM ÚKOLEM BYLO: Ekologicky zhodnotit území od Doubravy po silnici na Jeníkov - Stávající situace - Proč je Bystřice.
Zpracoval : Petr Kuryviál. Děvín Největší vrchol pavlovských vrchů s nadmořskou výškou 549 metrů. Jedná se o podlouhlý hřeben s dvěma vrcholy. Na větším.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
VEVERKA OBECNÁ.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Ekosystém rybník Rostliny
Přírodní společenstva v České republice
Strážnické pomoraví.
Renata SUŠENOVÁ 3 GR – KA, Brno 2004
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ještěři rodu Anolis – ostrovní druhy a jejich ohrožení
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Řád: Hlodavci.
Transkript prezentace:

Monitoring bobra evropského v krajinářském parku Lednice Průzkum a mapování Pobytové stopy Vliv na ráz krajiny Ochrana významných dřevin Vladimir Laznicka, MZLU in Brno, Faculty of Horticulture in Lednice

Bobr evropský (Castor fiber) Ekosystémový inženýr Stavby hrází a hradů Vytváří si pro sebe vhodné prostředí podobně jako člověk Je to „deštníkový druh“

Castor fiber Bobr je býložravec, konzumující především mladé větve dřevin (topoly, vrby, jasan, olše). Kácení dřevin je nejintenzivnější během podzimních a zimních měsíců. Při kácení preferuje dřeviny o průměru do 20 cm. V letním období jsou hlavní složkou potravy byliny.

Pobytové známky výskytu bobra Přímé pozorování nory, hrady, hráze, skluzy, stopy, pachové značky, jídelny, ohryzy a pokácené stromy Průzkum a mapování, GPS

Příklady hrází z okolí Lednice

USA NP - pozitivní vliv na ráz krajiny a její kompozici

Stopy bobra evropského V minulosti byl bobr vyhuben. V současnosti ovšem na území České republiky dochází k postupnému nárůstu početnosti a šíření bobra do nových oblastí.

Pachové značky - castoreum

Castoreum Castoreum - červenohnědý výměšek lymfatických žláz bobra - používali ho jako první arabští voňavkáři již v devátém století. Jeden ze dvou párů žláz u kořene ocasu produkuje tukovou hmotu sloužící k impregnaci srsti, druhý (castoreum) výměšek pachově označující teritorium.

Hrad

Nákres obydlí

Skluzavka Bobři žijí v párech, které obhajují teritorium (na vodních tocích mívá délku od několika set metrů asi do 2 km). Převažuje soumračná a noční aktivita. Mláďata se rodí v dubnu až srpnu, v jednom vrhu jich je 2-5.

Kácení vzrostlých stromů Činnost bobra evropského (Castor fiber) v okolí Lednice, únor 2007 Kácení vzrostlých stromů

Na břehu Zámecké Dyje

Odkrytý vstup do nory s jídelnou - vypuštěný zámecký rybník.

Ještě pár obrázků bobří ,, práce´´ a otisk jeho tlap se siluetou

Od abundance přes etologii a vlivy k autenticitě, kompozici a managementu Širší souvislosti Početnost - abundance Etologie a ekologie druhu Impakty - vlivy Ovlivnění kompozice zámeckého parku Autenticita - původnost a věrohodnost management

Změna kompozice parku okolo roku 1800

2006 - flood in the park - údolní niva 03.04.2006 - záplavy v biotopech údolní nivy - v pozadí minaret

Únor 2006

Hlavní místa pobytu v zimě 2007/2008

Poroste populace bobra evropského??? Logistic Population Growth What is added in this form of population growth? The Carrying Capacity is added What is it and what determines it? Typically summarized as K How would we modify the exponential population growth equation to reflect this?

Pobytové známky - 1 rod. + 2 ex. Místa největší aktivity jednotlivých bobrů se v průběhu sledovaného období 2006-2008 výrazně měnila. Zatímco v období 2006/2007 bylo možné dokumentovat mnoho ohryzů a menších pokácených stromů na Volavčím ostrově. O rok později zde byla aktivita minimální. Od října 2007 do února 2008, kdy byla aktivita bobrů v zámeckém parku největší, bylo s využitím GPS zdokumentováno 404 bodů pobytových známek výskytu bobrů: nory, hrady, skluzy, stopy, pachové značky, jídelny, ohryzy a pokácené stromy (pozn. hráze bobři v zámeckém parku nestavěli).

Impakty, vlivy … Nejčastěji byly okusovány dřeviny do průměru 2,5 cm a následně 2,6 – 6,0 cm (svída, javory, habr). Bobři tím přispívají k redukci náletových dřevin, ale pouze u břehových a doprovodných porostů. Ve sledovaném období bobři ohryzali 40 kmenů o průměru větším než 20 cm (z toho pouze 3 stromy skáceli). Poškození hnízdních stromů při průzkumu v letech 2007-2008 nebylo potvrzeno. Aktivita bobrů na Volavčím a Ovčím ostrově, kde je těžiště dřevin, na kterých volavky a kvakoši hnízdí, byla minimální.

Návrh opatření a managementu Pokračování monitoringu výskytu bobrů (GPS, GIS) Důsledná ochrana krajinářsky cenných dřevin proti okusu (testování nových metod) Přikrmování bobrů na vybraných lokalitách (směřování k redukci náletových dřevin) Výsadba dřevin

Hypotéza versus probíhající management Bobr se stal nedílnou součástí parku, správným managementem můžeme dosáhnout, že bude naším spojencem Nosná kapacita prostředí krajinářského parku Lednice je přijatelná pro existenci jedné rodiny bobra evropského. Výstavba plotu je nesystémovým a neúčinným opatřením.

Ochrana dřevin proti okusům Název: Wöbra dlouhodobý, mechanický přípravek proti loupání všech druhů stromů (balení 10 kg) Popis: Mechanický přípravek s dlouhodobou účinností proti loupání a ohryzu stromů zvěří. Účinnost 15let. Aplikace nátěrem do výšky cca 2m.