Arabská (Islámská) expanze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Advertisements

Arabská říše … vznik a vývoj.
Arabská expanze Rozpad arabské říše
Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Arabská říše stol. Rothbauerová Jana.
Řím a Kartágo v boji o vládu nad Středomořím
Evropa za napoleonských válek
FRANSKÁ ŘÍŠE.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Řecko Klasická doba BC.
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Arabové a Islám Raný středověk.
Raný středověk 5. – 11. století
Islám Arabové.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Islám Arabové.
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Helénistické období.
Sparta.
Punské války III. Římská expanze
Raný středověk (Stěhování národů)
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Makedonská říše (301) BC.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Řecko - Perské války kolem 500 př. n. l. byli řecké městské státy v Malé Asii ovládnuty Perskou říší krále Dárea I. proti perské nadvládě vypuklo neúspěšné.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Zánik římské říše Petr Machala.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Turecko Eliška Novotná.
Rozšíření Islámu v dnešní době
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Helénistické období.
Říše Alexandra Makedonského
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Na Balkánském poloostrově
Ovládnutí Itálie Římem
Franská říše 7. ročník.
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín.
Arabská říše 7. ročník.
Byzantská říše Důležité pojmy
Islámské umění.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Pozdní středověk Evropa v 15. století.
Peloponéská válka Sparta vs. Athény.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Francká říše Merovejské období
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Byzantská říše.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Arabové a islám.
Transkript prezentace:

Arabská (Islámská) expanze

Počáteční situace moc islámu se rozprostírala především na Arabském pol. , kromě jeho okrajových oblastí – byly pod kontrolou východořímské a sásánovské říše islámská expanze byla reakcí na nebezpečí vzájemných arabských rozbrojů, které nastaly bezprostředně po smrti proroka Mohameda (632) =>> rozpory mezi Araby navzájem se proto první kalifové rozhodli překonat společným sjednocením a bojem věřících proti vnějším nepřátelům

Arabskou expanzi usnadnila tehdejší slabost obou nejmocnějších soupeřů - Byzantinci a Peršané byli vyčerpáni ze vzájemných rozepří - trvaly až do r. 629 Byzantský císař Herakleios - porazil Peršany, zachránil Východořímskou říši před zkázou, avšak za jeho vlády byli Římané nuceni pozastavit platby arabským spojencům (finanční krize) =>> oslabená pohraniční obrana =>> lehčí průchod do říše pro nepřátele

Šíření islámu Dobytí římského Orientu 629 - vpád arabského vojska do Palestiny - spojenými silami Římanů a křesťanských Arabů poraženo 630 - Mekka dobyta Mohamedem 633 - další vpád Arabů do Sýrie a Palestiny, kalif Abú Bakr žádá velitele vojska v jižním Iráku o posily => odpor Římanů byl zlomen 634 - Arabové poráží římské vojsko Herakleiova bratra Theodora východně od Jeruzalému - Damašek dobyt Araby - nemuslimští obyvatelé nemuseli platit islámské daně (zakát), platily tzv. daň z hlavy (džizja), svobodná volba náboženství, akceptováni jako rovnoprávní obyvatelé

636 - bitva na řece Jarmúku (dnešní Jordánsko) – Arabové znovu porážejí Římany (Římané byli vyčerpáni z bitvy proti Peršanům, spory ve vedení) 638 - kapitulace odříznutého Jeruzalému 640 - bitva poblíž Káhiry - celá tato bohatá římská provincie, nazývaná „obilnicí říše“, připadá Arabům 642 - dobytí Alexandrie 674-678 a 717-718 - odraženy arabské útoky na Konstantinopol 698 - kapitulace Kartága

Kolaps sásánovské říše 634 - velkokrál Jazdkart III. ubránil první vpád Arabů na sásánovskou říši 636 - Arabové porážejí vojevůdce Rostáma a ovládají celou Mezopotámii i s hlavním městem Ktésifóntem 642 - sásánovské vojsko (asi 70 000 vojáků) podlehlo po tvrdém boji u města Nehávandu (dnešního Hamadánu) arabským útočníkům => podmanili si celou Íránskou vysočinu

Arabské výboje v Evropě a střední Asii počátek 8. st Arabské výboje v Evropě a střední Asii počátek 8.st. - Arabové ovládají severoafrické pobřeží (arabský kalifát se stal za vlády Umara námořní mocností) 711 - Arabové se vyloďují u Gibraltaru - Vizigóti poraženi v bitvě na Guadalete, během několika let si Arabové podrobují celou zemi 732 - bitva u Tours - franský majordomus Karel Martel poráží Araby 751 - bitva u Talas - arabské vojsko poráží Číňany (mnozí Číňané totiž mysleli, že jsou Arabové osvoboditelé => dezertovali) =>> vytlačení čínského vlivu ze střední Asie =>> nahrazení islámem

Islámská expanze do roku 750

Zdroje www.wikipedia.org images.google.cz Felix Tauer - Svět Islámu Jan Laluch, 2.C