Wilhelm Conrad Röntgen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

Nicola Tesla století.
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
Albert Einstein.
Byl nositel Nobelovy ceny
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Elektrický proud ve vakuu
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Georg Simon Ohm ( století).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Významné osobnosti fyziky a chemie
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Wilhelm Conrad Röntgen
Významné osobnosti fyziky a chemie
W.C. ROENTGEN a jak to bylo dál…
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Rentgen Ota Švimberský.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Antoine Henri Becquerel
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Tomáš Garrigue Masaryk
Antonín Dvořák a jeho život
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Wilhelm Conrad Röntgen
James Watt Fyzik Matematik vynálezce.
VYBRANÉ FYZIKÁLNÍ OMYLY
ALBERT EINSTEIN 1879 – 1955 *Ulm Otec- Hermann Einstein, obchodník
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Marie Currie-Sklodowská
Ionizační energie.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Měření měrného náboje elektronu
Analýza rentgenového spektra Cu a Mo anody
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Německý fyzik, jeden z nejtalentovanějších experimentátorů 19. století Držitel 1. Nobelovy ceny za fyziku Objevitel rentgenových paprsků Vysokoškolský.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Marie Curieová-Sklodowská
VY_52_INOVACE_572 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
William Thomson.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Marie Curie Sklodowska
Elektromagnetické vlnění
Fyzici a fyzikální jevy
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen
Transkript prezentace:

Wilhelm Conrad Röntgen Michal Klofáč, 4.C 2006

ŽIVOT

Mládí a vzdělání Narodil se 27.3.1845 v německém Lennepu V šestnácti šel na technickou školu do Utrechtu. Nikdy ji však nedokončil, byl vyloučen pro přestupek který nespáchal Po čase se rozhodl odmaturovat soukromě, ve zkušební komisi však byl učitel z Röntgenovy předchozí školy, který ho nechal propadnout. Nakonec se dostal na vysoké školu technickou v Curychu, která přijímala studenty i bez maturity, stačilo projít vstupním testem Po šesti semestrech stavby strojů získal diplom strojního inženýra a rok poté i doktorát

Další kariéra a život V roce 1869 se Röntgen stal asistentem profesora fyziky Augusta Kundta, s ním odešel na univerzitu do Štrasburku kde začal působit jako docent Později nastoupil jako profesor matematiky a fyziky na Vysoké škole zemědělské v Hehenheimu. Protože tam však nemohl provádět pokusy, vrátil se zase do Štrasburku. Až do roku 1888 pak působil na univerzitě v Giessenu Dalších 12 let pak řídil fyzikální ústav würzburské univerzity Konec svého života strávil v Mnichově, kde roku 1923 zemřel na rakovinu střev

PRÁCE

Röntgenovy paprsky Nejvýznamnější Röntgenovou prací je důkaz, že při pohybu polarizovaného dielektrika vzniká magnetické pole. Toto dielektrikum bylo později holandským fyzikem Lorentzem nazváno Röntgenův proud. 8. listopadu 1895 Röntgen experimentoval s katodovou trubicí, kterou obalil černým papírem, aby ho při pozorování světelných jevů vyvolaných katodovými paprsky nerušilo světlo výboje. I když neprůsvitný obal nemohl žádné viditelné ani ultrafialové záření z výbojky propustit, krystalky platnatokyanidu barnatého, ležící na stole, se ve tmě laboratoře zeleně rozzářily. Bylo jasné, že v místě, kam na sklo výbojky dopadalo katodové záření, vznikaly neznámé paprsky, které dokázaly prostupovat neprůhlednými látkami. Jednou z prvních rentgenových fotografií byl stínový obraz ruky Röntgenovy manželky. Neviditelné paprsky tak začaly sloužit medicíně a technické defektoskopii už v době, kdy byly ještě nazývány Paprsky X.

Úspěchy V prosinci 1901 mu byla udělena historicky první Nobelova cena za fyziku Kromě odměny která byla součástí ceny Röntgen žádné peníze za svůj objev nepřijal. Chtěl aby jeho dílo sloužilo zdarma úplně všem Rentgenové paprsky se později staly nástrojem k výzkumům, za něž bylo fyzikům, chemikům i biologům uděleno více než 20 dalších Nobelových cen Díky rentgenovému záření známe stavbu mnoha desítek tisíc anorganických krystalických látek (kovů, slitin, polovodičů, minerálů apod.), ale např. i strukturu nukleových kyselin, penicilinu či cholesterolu

Röntgenova fotografie

Jeden z prvních rentgenových snímků – obraz ruky Röntgenovy manželky