AKTUÁLNÍ TRENDY V KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Jana Brabcová Tomáš Langer.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie CŽU ČR a její implementace
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
AKTUÁLNÍ A PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Centrum vzdělávání pedagogů odborných škol. Zahájení projektu: Ukončení projektu: Délka realizace projektu:19 měsíců.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
PROJEKT UNIV 3 Podpora procesů uznávání Jana Bydžovská Tematická konference projektu UNIV 3 OLOMOUC 18. –
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Jezerka 22. – 23. listopad 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V PARDUBICKÉM KRAJI 13. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Je vzdělávání dospělých příležitostí pro další rozvoj středních škol? Pro závěrečnou konferenci UNIV2 dne připravil Kamil Ubr OŠMS Krajského.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
KONFERENCE V RÁMCI TVD Aktuální situace ve VD PhDr. Marie Jírů Členka Výkonného výboru AIVD Koordinátorka AIVD pro Královéhradecký kraj
Soukromá střední škola pro marketing a ekonomiku podnikání, s. r. o.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Organizační struktura
Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Akreditovaný e-learningový kurz Rovné příležitosti žen a mužů Ing. Petr Špindler, RENTEL a.s. Konference „Rovné příležitosti“ MV ČR, Praha,
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Vítáme Vás.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Výzva k předkládání žádostí
Komplexní systém hodnocení
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Vítáme Vás.
Vítáme Vás.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Databáze projektových výstupů OP VK
Vzdělávání v období snižování nákladů
Organizační struktura
Podpora procesů uznávání
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

AKTUÁLNÍ TRENDY V KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Jana Brabcová Tomáš Langer

 dotace ESF  výběrová řízení  objem dalšího vzdělávání  náročnost zákazníka dalšího vzdělávání  odlišení v konkurenčním prostředí… Proč je kvalita „tématem dne“?

 reference  předchozí zkušenosti  komplexnost řešení  vstřícnost  nástroje prokazující kvalitu  akreditace, certifikace  mediální obraz Jak to vidí personalisté?

 prozákaznická orientace  kvalita lektorů  certifikáty, členství v profesních sdruženích  vývoj vlastních produktů  metodika vzdělávání  etika  reference Jak to vidí vzdělavatelé?

 kvalita vzdělávacích institucí  kvalita vzdělávacích programů  kvalita lektorů Tři pilíře kvality

 ISO  Q FOR  CAF  IES… Kvalita vzdělávacích institucí  eduIQ 9001  KVIS…

 akreditace  certifikace  profesní kvalifikace Lektor dalšího vzdělávání  ISO Kvalita vzděl. programů a lektorů

 Etický kodex AIVD ČR  Desatero kvality vzdělávací instituce  Desatero kvality lektora  Soutěž Vzdělávací instituce roku  Soutěž Lektor / Lektorka roku  Expertní podíl na projektu KONCEPT Role AIVD ČR v zajišťování kvality

Soutěže kvality AIVD ČR:  Vzdělávací instituce roku Role AIVD ČR v zajišťování kvality

Soutěže kvality AIVD ČR:  Lektor / Lektorka roku Role AIVD ČR v zajišťování kvality

 Koncepce dalšího vzdělávání  MŠMT, NÚV   aktivita: Kvalita dalšího vzdělávání  výstupy:  profesní kvalifikace Lektor dalšího vzdělávání  rating vzdělávacích institucí Projekt KONCEPT

 kvalifikační a hodnoticí standard  autorizované osoby  propojení:  rating vzdělávacích institucí  veřejné zakázky  projekty ESF Profesní kvalifikace Lektor DV

 srozumitelný systém pro využití zákazníky z privátního i veřejného sektoru  zřetelné odlišení kvality a nekvality  šance pro zákazníka vybrat si na trhu vzdělávací instituci odpovídající jeho potřebám  podpora rozvoje vzdělávání dospělých Rating vzdělávacích institucí

tým aktivity kvalita dalšího vzdělávání zástupce komerčních vzdělávacích institucí zástupce škol zástupce školských zařízení zástupce univerzit zástupce neziskových organizací zástupce MŠMT zástupce MPSV

Cílová skupina ratingu:  vzdělávací instituce  školy a školská zařízení  útvary vzdělávání v subjektech s jiným předmětem činnosti než další vzdělávání Rating vzdělávacích institucí

Podmínky platnosti ratingu:  udělován na dobu 3 let  opakované udělení ratingu  odnětí uděleného ratingu  zánik uděleného ratingu  nebude průběžné ověřování kvalitativních kritérií v období platnosti Rating vzdělávacích institucí

Metodika ratingu:  autoevaluace  externí hodnocení  hodnocení zákazníkem  5 úrovní ratingu  1. úroveň je již standardem kvality! Rating vzdělávacích institucí

Lektorské zázemí Měření efektivity procesu Materiálně technické a didakt. zázemí Zákaznický přístup  „poskytuje základní standard“ 35 % kvalifikovaných lektorů prokazatelná forma evaluace hygienické a psychohygienické normy legální SW a uvádění zdrojů k výuk. mat. kontaktní pracovník pro klienty  „zájem o klienta“ 55 % zjišťování informací o cíl. sk. a požadavcích zákazníka vzdělávací cíle kontrolovatelné klientem vybavená učebna obchodní a reklamační podmínky  „orientace na přínos vzdělávání“ 70 % vzdělávací program je zakončen zhodnocením míry pokroku vlastní vzdělávací programy a stud. materiály poradenský pracovník pro klienty  „efektivita vzdělávání a užití výsledků v praxi“ 80 % vzdělávací program na klíč multimediální didaktické pomůcky rychlost realizace od zadání  „kreativita, inovativnost“ 90 %vlastní autorské studijní materiály vytváří inovativní know- how výuka i distanční formou tvorba výuk. filmů či spec. pomůcek pro výuku výuka i v cizích jazycích ind. koučování

Motivace pro rating:  dostatek informací pro odbornou veřejnost  nízká cena za rating  provázání systému s výběrovými řízeními a projekty  dialog s MŠMT, MPSV  vynakládání státních financí na vzdělávání v kvalitních vzdělávacích institucích Rating vzdělávacích institucí

Účastníci pilotáže:  přihlášeno 30 vzdělávacích institucí  vybráno 12 vzdělávacích institucí pro pilotáž  cíl: zasáhnout co možná nejširší spektrum VI Pilotáž ratingu vzdělávacích institucí

Účastníci pilotáže – kritéria výběru:  délka působení na trhu  právní forma (s.r.o., a.s., o.p.s., škola…)  velikost (malá, střední, velká)  počet lektorů  obrat  regionální zacílení (ČR, EU, menší regiony) Pilotáž ratingu vzdělávacích institucí

Hodnotitelé:  4 osoby – členové týmu projektu KONCEPT Pilotáž ratingu vzdělávacích institucí

Výstupy z pilotáže:  kladné přijetí ze strany ratovaných institucí  aspirace na stupeň většinou odpovídala realitě  pozitivní reakce zákazníků na tel. kontaktování  neporozumění některým kritériím/otázkám  potřeba vzdělávání v oblasti kvality u VI i u zákazníků Pilotáž ratingu vzdělávacích institucí

Výstupy z pilotáže:  potřeba jednotné komunikační platformy se vzory dokumentů a vysvětlenými standardy  rating vnímán mj. jako motivace pro zlepšování VI  rating jako marketingový nástroj Pilotáž ratingu vzdělávacích institucí

Závěry z pilotáže:  nutnost ověření některých skutečností na větším vzorku vzdělávacích institucí  předpoklad plošné pilotáže a nastavení všech nezbytných procesů (alespoň 2 roky)  vyřešit institucionální zakotvení ratingu  podpořit i vzdělávací roli ratingu (VI i zákazníci) Pilotáž ratingu vzdělávacích institucí

 Návrh systému ratingu vzdělávacích institucí Tabulka ratingu Metodika ratingu Závěrečná zpráva po pilotáži ratingu Návrh systému ratingu vzdělávacích institucí Tabulka ratingu Metodika ratingu Závěrečná zpráva po pilotáži ratingu  Desatera kvality AIVD ČR Soutěže kvality AIVD ČR Desatera kvality AIVD ČR Soutěže kvality AIVD ČR Bližší informace

Mgr. Jana Brabcová Mgr. Tomáš Langer Děkujeme za pozornost