Tematická oblast: Život na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace NA LOUCE Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
Tematická oblast: Život na Zemi
Pří_265_Živá příroda_Mapa Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Antarktida Předmět: Přírodověda
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - les
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
Příklady vztahů mezi populacemi
Na louce.
Památky Karlovarského kraje - románské
SLUNCE Přírodověda 5.ročník Gabriela Mikulková 2012.
A B C D E F G KOPŘIVA DVOUDOMÁ.
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření:
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Z Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2011/2012 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostliny v létě - byliny
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příroda kolem nás Není –li uvedeno jinak, je tento.
EKOSYSTÉM POLÍ opakování Přírodověda 4. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚĎA.
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Chráněná území v České republice
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Biosféra Tundry a polární pustiny
MĚSTO, MOŘE, KUŘE, STAVENÍ
Elektronická učebnice - I
EKOSYSTÉM POLE živočichové
Pří_038_Rozmanitost přírody_Společenstva polí
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Procvičování vyjmenovaných slov po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická.
VY_32_INOVACE_1PŘ Autor: Mgr. Pavel Jeřábek Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Přírodopis, 6. třída ZŠ Říjen 2012 Základní škola Kutná.
VY_32_INOVACE_170 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výškové stupně rostlinstva
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Vyjmenovaná slova po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Název školy:c ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_600_ROSTLINY_V_LÉTĚ Téma: ZOPAKOVAT SI KVETOUCÍ.
Olejniny, pícniny, textilní plodiny
A B C D E F G SYSEL OBECNÝ.
Rostliny našich luk Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_05.
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_168.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podnebí mírného pásu Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu: prezentace,
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - skály a hory Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum:
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - mokřady Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Ekosystém louka Rostliny
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Oceány Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu: prezentace, animace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_13_Ekosystém_louka_rostliny.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření květen 2013
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Ekosystém louka I. název: VY_32_INOVACE_18_Ekosystem_louka I
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Louka a les
Transkript prezentace:

Tematická oblast: Život na Zemi Základní škola a mateřská škola, Tupesy, příspěvková organizace 687 07, Tupesy 112 Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - louky a pastviny Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: 20.2.2013 Druh výstupu: prezentace, animace Školní rok: 2012/2013 anotace výstupu: Prezentace slouží k výkladu a zapojení žáků prostřednictvím animací. Žáci doplňují chybějící pojmy. Prezentace obsahuje poznávání organismů a zápis učiva. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO - LOUKY A PASTVINY Mgr. Alena Hrušková

jsou častým společenstvem v ČR, ale ne úplně přírodním. LOUKY A PASTVINY jsou častým společenstvem v ČR, ale ne úplně přírodním.

Jak vznikly louky a pastviny? Vypálením nebo vykácením lesa.

Jak musíme pravidelně udržovat louky a pastviny? Pastvou a sečí.

V čem je rozdíl mezi loukou a pastvinou? Ve způsobu hospodaření. Na pastvinách se pase dobytek a na loukách se seče tráva.

Jaké typy rostlin jsou charakteristické pro louku? a) mechy d) dřeviny b) lišejníky e) kosodřevina c) byliny f) kapradiny

Z bylin na louce převládají trávy. Poznáš některé druhy? srha říznačka lipnice luční bojínek luční psárka luční

Poznáš některé další byliny? kopretina bílá zvonek luční jetel luční jitrocel kopinatý

Poznáš některé živočichy? zajíc polní bažant obecný hraboš polní ještěrka obecná

kobylka zelená saranče obecná cvrček polní babočka kopřivová Poznáš luční hmyz? kobylka zelená saranče obecná cvrček polní babočka kopřivová

Zápis: Jsou častým společenstvem v ČR, ale ne úplně přírodním. Vznikly vypálením nebo vykácením lesa. Je třeba je pravidelně udržovat pastvou a sečí, a proto nejsou zcela přírodní. Rozdíl mezi loukou a pastvinou je ve způsobu hospodaření. Na pastvinách se pase dobytek a na loukách se seče tráva. Louky jsou tvořeny bylinami (převládají trávy). Stromy a keře chybí, nebo rostou rozroušeně. Žije zde mnoho druhů živočichů, hlavně hmyzu. Trávy: Byliny: Živočichové: Hmyz: srha říznačka kopretina bílá zajíc polní kobylka zelená lipnice luční zvonek luční bažant obecný saranče obecná bojínek luční jetel luční hraboš polní cvrček polní psárka luční jitrocel kopinatý ještěrka obecná babočka kopřivová

Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logging_oregon.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Timber_Harvesting,_Muncaster_Fell_- _geograph.org.uk_-_117030.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coastal_meadow.JPG?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bales_of_hay_in_Indiana.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mowing_for_silage_-_geograph.org.uk_- _1241300.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cow_(Fleckvieh_breed)_Oeschinensee_Slaunger_20 09-07-07.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dactylis_glomerata_seedhead.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poa_pratensis1.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phleum_pratense_1.jpg Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alopecurus.pratensis.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Firstberge2a.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leucanthemum_vulgare_%27Filigran%27_Flower_2 200px.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glockenblume-Bl%C3%BCte2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trifolium_pratense_002.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plantago_lanceolata3.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:01-sfel-08-009a_-_crop.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phasianus_colchicus_2_tom_(Lukasz_Lukasik).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Microtus_arvalis_lenghts.JPG

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M_Zauneidechse1_Edit1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tettigonia_viridissima_AB.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chorthippus_parallelus.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gryllus_campestris_nymph01.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kleiner_Fuchs_(Nymphalis_urticae).jpg Zdroje: