Vzácné plyny Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Vzácné plyny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Advertisements

Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
18. skupina prvků prvky VIII. A skupiny vzácné plyny p6 prvky
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Kovy alkalických zemin
Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
OSTATNÍ DRUHY DOPRAVY.
Zdroje organických sloučenin Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace.
Měď, stříbro, zlato Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 16
Chrom, mangan Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 17
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Chemické prvky-nekovy č.2
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Alkeny, alkadieny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Struktura organických látek
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Vzácné plyny.
Názvosloví organických sloučenin
Alkiny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Významné prvky kolem nás III.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_64.
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
Zástupci prvků skupin RZ
18. skupina.
VZÁCNÉ PLYNY [5] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzácné plyny Inertní plyny
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
chemie 8. ročník  vzácné plyny - netečné plyny čili inertní plyny  VIII.A skupina (18. skupina)  He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn  plynné látky, bez barvy.
Zástupci prvků skupin RZ
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
p8 prvky – vzácné plyny He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
18. skupina.
Transkript prezentace:

Vzácné plyny Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 4 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Vzácné plyny Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 4 Autor: Hana Lovětínská

Vzácné plyny Helium 2He Krypton 36Kr Neon 10Ne Xenon 54Xe Argon 18Ar Radon 78Rn

Fyzikální vlastnosti - bezbarvé plyny - bez chuti a zápachu - inertní - vzácné Výskyt - 0,9% v atmosféře Valenční vrstva obsahuje elektronový oktet 10Ne 1s 2s 2p

Byly objeveny koncem 19. století Byly objeveny koncem 19. století. Vyskytují se ve vzduchu: Helium – 0,0005% Neon – 0,0018% Argon – 0,93% Krypton – 0,0001% Xenon – 0,00001% Radon – 10-17 Získávají se frakční destilací kapaného vzduchu.

Helium - kromě vzduchu se nachází v některých ložiscích zemního plynu - 2. nejrozšířenější prvek ve vesmíru - využití - plnění balonů (vzducholodí - není výbušné na rozdíl od vodíku) a vytváření inertní atmosféry - objeveno 1868 při zkoumání spektra sluneční korony (francouzský astronom Jules Jannsen) - pojmenováno po bohu Slunce, Héliovi - je supravodivé a supratekuté

Neon - objeven 1897 Williamem Ramsayem - jeho existenci předpověděl po objevu helia a argonu - snadno se ionizuje a pak intenzivně září - pojmenován Ramsayovým dvanáctiletým synem, který sledoval jeho šarlatové světlo (neon - nový) - využívá se do výbojek (1)

Argon - nereaktivní, úplně inertní - pojmenován argon = netečný, líný - objevitelé: William Ramsay a John Rayleigh (1894) - Jeho existenci předpokládali již H. Cavendish a J. Priestley v roce 1795 - využívá se při svařování kovů (tvoří inertní atmosféru), spolu s dusíkem také jako ochranná atmosféra žárovek a prostředí pro uchování potravin

Krypton - dobře se rozpouští ve vodě a v nepolárních organických rozpouštědlech - objeven 1898 (W. Ramsay, Morris Travers), jeho existenci předpověděl spolu s neonem Ramsay, když objevil helium a argon a před argonem i za ním zůstalo v tabulce volné místo - název je odvozen od slova kryptos = skrytý - uplatňuje se zejména v osvětlovací technice, má zelenavě až světle fialovou barvu

Xenon - stejně jako ostatní vzácné plyny má malý elektrický odpor, a proto velmi dobře vede elektrický proud - ve výbojkách má fialovou barvu - jeho záření působí baktericidně a proto se xenonové výbojky používají pro desinfekci - objeven spolu s kryptonem roku 1898 (W. Ramsay, M. Travers) - název pochází z řečtiny, znamená neznámý, cizí

Radon - objeven 1900 (Ernest Rutherford, Frederick Soddy) - je radioaktivní - nemá žádný stabilní izotop - vzniká jako produkt radioaktivního rozpadu radia a uranu (sám se dále rozpadá na polonium) - radioaktivní vody s obsahem radonu se využívají k léčebným účelům - jeho zvýšený výskyt způsobuje rakovinu plic

Sloučeniny vzácných plynů Helium - pouze helidy (sloučeniny se rtutí) Neon - sloučeniny nejsou známy Argon - sloučeniny nejsou známy Krypton - vzácně tvoří nestálé sloučeniny s fluorem a kyslíkem (velmi silná oxidační činidla) Xenon – sloučeniny s kyslíkem, fluorem a chlorem (velmi nestálé, mimořádně silná oxidační činidla až výbušné)

Zdroje Bibliografie 2013. wikipedia.org. wikipedia. [Online] 19. 7 2013. [Citace: 29. 9 2013.] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/NeTube.jpg/220px-NeTube.jpg.   Vyhledavač neziskové organizace Creative Commons, která na internetu vyhledává a označí ty obrázky, fotografie a další zdroje, u kterých dal autor souhlas s jejich bezplatným využitím nebo u kterých již platnost autorských práv vypršela. Iniciativa Creative Commons v globálním měřítku garantuje, že je dané dílo volně k dispozici.