Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH04 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Vzácné plyny Ročník 2. M Datum tvorby Anotace Prezentace se týká VIII.A skupiny PSP – vzácných plynů. Usnadňuje zapamatování učiva a motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Vzácné plyny Skupina VIII.A: Helium He, Neon Ne, Argon Ar
Krypton Kr, Xenon Xe, Radon Ra

3 Vzácné plyny (také se nazývají inertní, netečné nebo ušlechtilé).
Mají plnou valenční slupku – 8 elektronů, z toho vyplývá jejich nízká reaktivita, jsou bez barvy a zápachu. Objevitelem většiny vzácných plynů byl britský chemik William Ramsay 1895. Helium lze za velmi nízkých teplot (- 270 oC) zkapalnit, v kapalném stavu je supratekuté (velmi malá viskozita) a supravodivé (výborně vede el. proud). Všechny vzácné plyny se vyskytují ve vzduchu, nejvíce argon, který tvoří asi 0,93 % zemské atmosféry. Kromě vzduchu se zejména helium vyskytuje v zemním plynu (až 25 %). Helium je druhým nejrozšířenějším prvkem vesmíru, vyskytuje se ve všech hvězdách. Radon v přírodě vzniká radioaktivním rozpadem radia, které je součástí hornin. Z těchto hornin se poté radon postupně uvolňuje, což může být problém pro obyvatele dané lokality, protože díky vyzařování z podloží je zde zvýšená radioaktivita prostředí.

4 Neon, argon, krypton, xenon jsou získávány frakční destilací zkapalněného vzduchu, helium se získává ze zemního plynu. Všechny vzácné plyny, kromě radonu, se využívají v osvětlovací technice jako náplň výbojek. Díky své nízké reaktivitě se dají vzácné plyny použít jako inertní atmosféra (argon s dusíkem) – při svařování hořlavých materiálů, při výrobě titanu. Vzducholoď plněná heliem

5 Helium Helium se využívá při plnění balónů, balónků, vzducholodí a dalších nafukovacích předmětů - je lehčí než vzduch a na rozdíl od vodíku není výbušné. Dále se helium využívá v analytické chemii (jako nosič v plynové chromatografii, při hmotnostní spektrometrii a při rentgenové fluorescenci). Helium se ve směsi s neonem používá k plnění reklamních osvětlovačů, obloukových lamp a doutnavek. Helium má intenzivně žlutou barvu.

6 He bylo pojmenováno po starořeckém bohu Slunce Héliovi
Kapalné helium se využívá při NMR (nukleárně magnetická rezonanci), pro výzkum a praktické využití supravodivosti a supratekutosti různých materiálů. Supratekuté helium má největší tepelnou vodivost ze všech doposud známých látek (tepelná vodivost helia je tři milionkrát větší než u mědi). Směsí helia, kyslíku a dusíku se plní tlakové láhve s dýchací směsí, určenou pro potápění do velkých hloubek.

7 Neon Neon byl pojmenován Ramseyovým synem (neon = nový).
Využívá se v osvětlovací technice. Neon má ve výbojkách šarlatovou barvu (neonové svítící reklamy ). Neon slouží i jako náplň do některých typů laserů. Spolu s heliem lze neon využít i v obloukových lampách a doutnavkách.

8 Argon Argon se využívá v analytické chemii : (ICP plazma, emisní spektrometrie) Argon se ve směsi s dusíkem používá jako ochranná atmosféra žárovek a jako prostředí pro uchovávání potravin (plnění sáčků brambůrek), které jsou takto ochráněny před zvlhnutím a před rozmačkáním.

9 Krypton, xenon Krypton se spolu s některými dalšími inertními plyny používá pro plnění izolačních dvojskel. Xenon - výroba výbojek, které jsou schopné produkovat mimořádně intenzivní světelné záblesky o velmi krátkém trvání výboje. Díky těmto výbojkám je možno fotografovat a filmovat velmi rychlé děje (průlet vystřelené kulky překážkou, výbuchy apod.). Xenon se dá dále využít k výrobě obloukových lamp a doutnavých trubic.

10 Radon Rn je radioaktivní prvek, využívá se v balneologii
(lázeňství), v ČR v lázních Jáchymov, kam je dopravována voda s obsahem radonu potrubím z bývalého uranového dolu Svornost. Zvýšené vyzařování radonu z podloží je zdraví škodlivé, hrozí rakovina plic. Vyšší hodnoty radonu byla také naměřeny v objektech postavených ze škvárobetonových tvárnic, z nichž se radon uvolňoval do vnitřních prostor (jednalo se o několik budov ZŠ) . Bylo nutné odizolovat podlahy a stěny objektů, aby odpovídaly hygienickým normám. V geologii slouží studium obsahu izotopů radonu v podzemních vodách k určení jejich původu a stáří.

11 ZDROJE: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HeTube.jpg
BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google