TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne Veronika Březková Halina Matějová Ústav preventivního lékařství, MU, Brno
SŮL RYBY MLÉKO LEPEK
LEPEK
BEZ LEPKU módní prostředek pro redukci hmotnosti Dodržování této diety může vést k: - nedostatečnému přívodu sacharidů, železa, kyseliny listové, niacinu, zinku a vlákniny Jedinci, kteří nemají celiakii/alergii na lepek: - negativní dopad na stav střeva a střevní mikroflóry U celiaků nárůst hmotnosti z důvodu: - zlepšení absorpce živin v trávícím traktu, - zavedení pokrmů s větším obsahem bílkovin a tuků, - zavedení bezlepkových výrobků, kdy některé mají vyšší energetickou hodnotu než běžné potraviny s lepkem
MLÉKO Problém? Mléko jako zdroj: BÍLKOVIN, VÁPNÍKU,… Doporučení: 2-3krát DENNĚ (konzumace mléka a mléčných výrobků) ALERGIE na bílkovinu X INTOLERANCE cukru
PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr ALERGIE ….na bílkovinu Výskyt: 1-3 % dospělých Řešení: naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu INTOLERANCE …. cukru Výskyt: různý primární X sekundární LI Řešení: mléčné výrobky se konzumovat mohou, sledován je však obsah mléčného cukru
VÝSKYT LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE VE SVĚTĚ
OBSAH LAKTÓZY V MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Potravina Obsah laktózy (g/100 g) Velikost obvyklé porce Obsah laktózy v porci (g) Lidské mléko 7,2 - Mléko (kravské, kozí, ovčí) 4,4 – 5,1 250 ml 11,0 – 12,3 Jogurt 4,1 150 ml 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g Cottage 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) 0,4 -1,3 50 g 0,2 - 0,7 Smetana (30 % tuku) 3,1 15 ml 0,5
BEZ MLÉKA versus doporučení: 2-3krát DENNĚ BÍLKOVINY VÁPNÍK
SŮL do 5 g Zdroje soli Celkové množství (v g/ 100 g) Šunkový salám 3,3 Denní doporučené množství: do 5 g Zdroje soli Celkové množství (v g/ 100 g) Šunkový salám 3,3 Eidam 1,8 Balkánský sýr, niva 4,5 Chipsy 1,5 Popcorn 3,0 Bílý rohlík Chléb pšeničný bílý 1,3 1 g Na = 2,5 g soli Zdroj: www.czfcdb.cz
BEZ nadbytečné SOLI CHLÉB, PEČIVO Nejvýznamnější zdroj soli ve výživě SŮL – vliv na proces kynutí a kvalitu těsta Aktivity na snížení spotřeby soli (Velká Británie, Finsko) - informační kampaň, značení potravin, komunikace s výrobci potravin - možná řešení: adaptace na nižší přívod soli NaCl nahradit (z max 50 %) KCl, CaCl2, MgCl2 Vyšší množství náhrady NaCl – finální výrobek může mít kovovou nebo nahořklou chuť
RYBY Významný zdroj: - TUKŮ (omega 3: EPA a DHA) - vitaminu D - JÓDU (mořské ryby) Zdravotní tvrzení: DHA: přispívá k udržení normální činnosti mozku, normálního stavu zraku, udržení normální hladiny triacylglycerolů v krvi EPA a DHA: přispívá k normální činnosti srdce, k udržení normálního krevního tlaku, normální hladiny triacylglycerolů v krvu Vitamin D: přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu, k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí, činnosti svalů, stavu zubů, funkci imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk JÓD: přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, normálnímu stavu pokožky, normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy
ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Seznam schválených tvrzení: Nařízení Komise (EU) č ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Seznam schválených tvrzení: Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 a č. 536/2013 DHA: přispívá k udržení normální činnosti mozku, normálního stavu zraku, udržení normální hladiny triacylglycerolů v krvi EPA a DHA: přispívá k normální činnosti srdce, k udržení normálního krevního tlaku, normální hladiny triacylglycerolů v krví Vitamin D: přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu, k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí, činnosti svalů, stavu zubů, funkci imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk JÓD: přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, normálnímu stavu pokožky, normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy
BEZ RYB…týká se nás všech Doporučení: - týdně 340 g tepelně zpracovaného masa či rybí konzervy Skutečná spotřeba v ČR: 5,0 – 5,5 kg/os/rok = cca 17 kg/os/rok Faktory ovlivňující kvalitu rybího masa: - druh ryby - podmínky chovu - výživa ryb
Potraviny obohacené o… Omega 3 (EPA, DHA): kapr, vejce, jedlé roztíratelné tuky, pečivo aj. Omega (ALA): řepkový olej, vlašské ořechy, lněný olej Vitamin D: mléko a mléčné výrobky aj. SLUNĚNÍ Jód: sůl, mléko a mléčné výrobky aj. BUDOUCNOST? SOUČASNOST
BEZ VAŘENÍ….??? SYROVÁ STRAVA FAST FOOD