TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Civilizační choroby a výživa
Škola: Praktická škola dvouletá
Tuky v dětském jídelníčku
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
II..
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
TUKY (LIPIDY).
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Nutriční aspekty osteoporózy
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne Veronika Březková Halina Matějová Ústav preventivního lékařství, MU, Brno

SŮL RYBY MLÉKO LEPEK

LEPEK

BEZ LEPKU módní prostředek pro redukci hmotnosti Dodržování této diety může vést k: - nedostatečnému přívodu sacharidů, železa, kyseliny listové, niacinu, zinku a vlákniny Jedinci, kteří nemají celiakii/alergii na lepek: - negativní dopad na stav střeva a střevní mikroflóry U celiaků nárůst hmotnosti z důvodu: - zlepšení absorpce živin v trávícím traktu, - zavedení pokrmů s větším obsahem bílkovin a tuků, - zavedení bezlepkových výrobků, kdy některé mají vyšší energetickou hodnotu než běžné potraviny s lepkem

MLÉKO Problém? Mléko jako zdroj: BÍLKOVIN, VÁPNÍKU,… Doporučení: 2-3krát DENNĚ (konzumace mléka a mléčných výrobků) ALERGIE na bílkovinu X INTOLERANCE cukru

PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr ALERGIE ….na bílkovinu Výskyt: 1-3 % dospělých Řešení: naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu INTOLERANCE …. cukru Výskyt: různý primární X sekundární LI Řešení: mléčné výrobky se konzumovat mohou, sledován je však obsah mléčného cukru

VÝSKYT LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE VE SVĚTĚ

OBSAH LAKTÓZY V MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Potravina Obsah laktózy (g/100 g) Velikost obvyklé porce Obsah laktózy v porci (g) Lidské mléko 7,2 - Mléko (kravské, kozí, ovčí) 4,4 – 5,1 250 ml 11,0 – 12,3 Jogurt 4,1 150 ml 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g Cottage 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) 0,4 -1,3 50 g 0,2 - 0,7 Smetana (30 % tuku) 3,1 15 ml 0,5

BEZ MLÉKA versus doporučení: 2-3krát DENNĚ BÍLKOVINY VÁPNÍK

SŮL do 5 g Zdroje soli Celkové množství (v g/ 100 g) Šunkový salám 3,3 Denní doporučené množství: do 5 g Zdroje soli Celkové množství (v g/ 100 g) Šunkový salám 3,3 Eidam 1,8 Balkánský sýr, niva 4,5 Chipsy 1,5 Popcorn 3,0 Bílý rohlík Chléb pšeničný bílý 1,3 1 g Na = 2,5 g soli Zdroj: www.czfcdb.cz

BEZ nadbytečné SOLI CHLÉB, PEČIVO Nejvýznamnější zdroj soli ve výživě SŮL – vliv na proces kynutí a kvalitu těsta Aktivity na snížení spotřeby soli (Velká Británie, Finsko) - informační kampaň, značení potravin, komunikace s výrobci potravin - možná řešení: adaptace na nižší přívod soli NaCl nahradit (z max 50 %) KCl, CaCl2, MgCl2 Vyšší množství náhrady NaCl – finální výrobek může mít kovovou nebo nahořklou chuť

RYBY Významný zdroj: - TUKŮ (omega 3: EPA a DHA) - vitaminu D - JÓDU (mořské ryby) Zdravotní tvrzení: DHA: přispívá k udržení normální činnosti mozku, normálního stavu zraku, udržení normální hladiny triacylglycerolů v krvi EPA a DHA: přispívá k normální činnosti srdce, k udržení normálního krevního tlaku, normální hladiny triacylglycerolů v krvu Vitamin D: přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu, k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí, činnosti svalů, stavu zubů, funkci imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk JÓD: přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, normálnímu stavu pokožky, normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy

ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Seznam schválených tvrzení: Nařízení Komise (EU) č ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Seznam schválených tvrzení: Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 a č. 536/2013 DHA: přispívá k udržení normální činnosti mozku, normálního stavu zraku, udržení normální hladiny triacylglycerolů v krvi EPA a DHA: přispívá k normální činnosti srdce, k udržení normálního krevního tlaku, normální hladiny triacylglycerolů v krví Vitamin D: přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu, k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí, činnosti svalů, stavu zubů, funkci imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk JÓD: přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, normálnímu stavu pokožky, normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy

BEZ RYB…týká se nás všech Doporučení: - týdně 340 g tepelně zpracovaného masa či rybí konzervy Skutečná spotřeba v ČR: 5,0 – 5,5 kg/os/rok = cca 17 kg/os/rok Faktory ovlivňující kvalitu rybího masa: - druh ryby - podmínky chovu - výživa ryb

Potraviny obohacené o… Omega 3 (EPA, DHA): kapr, vejce, jedlé roztíratelné tuky, pečivo aj. Omega (ALA): řepkový olej, vlašské ořechy, lněný olej Vitamin D: mléko a mléčné výrobky aj. SLUNĚNÍ Jód: sůl, mléko a mléčné výrobky aj. BUDOUCNOST? SOUČASNOST

BEZ VAŘENÍ….??? SYROVÁ STRAVA FAST FOOD