Subkultury mládeže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Vypracovala: Klára Svatoňová, 2.B
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Sexuální výchova.
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Společenské úlohy oděvů aneb
Zde jsou jedny z našich plesových, poněkud výraznějších šatů. Hodí se na plesy a jiné slavnostní události. Počítejte s tím,že budete hodně výrazná. Tyto.
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Kočky Perské kočky.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
DĚTSKÁ PRÁVA Svět je veliká skládačka složená z mnoha dílů. Všichni, i ty , jsme jeho součástí.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
Analytická psychologie
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
VY_32_INOVACE_PSYPS14260ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Nova uniforma. Je pravda, ze se meni uniforma? Udelali jsem male zmeny, abyste meli vice moznosti vyberu: Muzete nosit bile triko s limeckem (s golierikom)
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Lucie Dušková G a OA Chodov
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Jaký báječný svět… Louis Armstrong.
Kupní chování a EU.
IN / OUT Co mladé lidi baví a zajímá? Co frčí a co už je out? Vyznáme se v tom?
SELF-CONCEPT OF WOMEN Zuzana Brychtová. OSNOVA Self-concept a jeho užití Hledání obrazu ideální ženy Nalezení obrazu ideální ženy?? Shrnutí a rozdíly.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
LIDSKÉ RASY.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
SUBKULTURY   Skalský Dvůr
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
ZŠ Malá Losenice dne Mgr. Marie Linhartová
Mimoverbální komunikace
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Tolerance k národnostním menšinám
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_14_PUNK Dějiny hudby 8. ročník
Vztahy a pravidla soužití - rodina
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Sebepoznání a sebepojetí
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Temperament, charakter, motivace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce. Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Subkultury mládeže

Subkultura… životní styl, soubor hodnot, norem, postojů a nakonec i chování – výrazně se odchylující od všeobecně společensky přijímané kultury svébytný způsob sociálního chování a sociálních rolí může obsahovat systém ilegálních ekonomických subsystémů, cílených k získání materiálních, ale i psychologických výhod na úkor jiných lidí

období budování vlastní identity redukce psychosociální zátěže ( přechod z dětství do dospívání ) symbol generační identity soudobé mládeže projev odlišnosti až odporu vůči majoritní společnosti frustrace plynoucí ze zmaření možnosti legálního dosažení úspěchu životní styl – určuje, co si má jeho přívrženec obléct, co má cítit a jak má hodnotit svět i sebe

EMO …/ HISTORIE 90. léta / Amerika / punková scéna – z hardcore punku tehdejší punkové skupiny prohlásily, že se oslovují EMO – protože vyjadřují emoce 2 styly : Indie EMO styl – obnošené věci, khaki barvy, menší trička, tašky zdobeny špendlíky, odznaky EMO styl – tmavší styl, netypicky barvené narovnané vlasy , piercing….

Militantní emař na sebe nevezme nic v ne-EMO stylu EMO… / ZNAKY / VZHLED černé nehty, černé vlasy s patkou placky kapel černá barva v kombinaci s dalšími barvami - růžová barva, zelená, červená, fialová pruhovaný černočervený, černobílý vzor (oblíbené jsou také puntíky, kostky) úzké džíny, upnutá trička = u obou pohlaví košile s emo kravatou (kostky, proužek) okované pásky, nátepníky na zápěstí, rukavice bez prstů, náramky Militantní emař na sebe nevezme nic v ne-EMO stylu

EMO…/LÍČENÍ silné oční linky kolem celých očí syté růžové, červené, černé oční stíny umělé řasy silná vrstva světlého make-upu Kontrast mezi očními linkami a tváří

dívčí EMO prvek – návleky na ruce obuv – plátěné kotníkové tenisky s gumovou podrážkou účes – patka zakrývá jedno oko, tmavá barva s křiklavým melírem /růžová + účesy se nedělí na mužské a ženské Oblečení vyjadřuje aktuální pocity, nálady = lze vysledovat, co zrovna dotyčný prožívá

EMO…/ ZNAKY / CHOVÁNÍ nestydět se za emoce – rád sděluje své problémy, ale rád vyslechne i své přátele nechuť ke konzumní společnosti (patka přes oko) velmi otevřený, citlivý, tichý, soustředěný do sebe tolerantní k sexuálním orientacím důležitá je pro ně láska, přátelství, odsuzují nevěru staví se proti násilí, ničení přírody, týrání zvířat jsou proti drogám nevěří v boha, ani v nadpřirozené bytosti – věří v realitu vyjadřují se skrz umění, hudbu, poezii Nestydět se za emoce – jsou často terčem posměchu za svou citlivost, hned se rozpláčou – oni se ale nebojí dávat najevo, co cítí

EMO …/ hudba, poezie melodická – zpovědní texty (zlomené srdce) prvky depresivity, emocionální devastace autoři textů vyznávají smutek, ve kterém si libují zlomené srdce je odznakem cti – jizvy na srdci jsou znakem pýchy píší poezii, kde nabádají k depresi, osamělosti, hněvu – témata – život, bolest, smrt Punk hudba

Dvojitá prezentace EMO… Vyznavači EMO Mediální obraz EMO 58 EMO pravidel když nejsi homosexuál, buď bisexuál když nejsi ani jedno, předstírej to používej oční linky obarvi se na černo plač při každé možnosti aspoň 1x se pokus o sebevraždu řež se do ruky v místě, kde máš náramky, ale moc to neskrývej považují pravidla za smyšlené odmítají je Problém – děti ve věku 10-15 let nejsou schopny rozpoznat, co je myšleno vážně a co ne Emo styl je spojován se sebepoškozováním a sebevraždami – to ale nemá s vyznáváním stylu nic společného – podle výzkumu – ti, kteří se sebepoškozují nejsou Emaři

Emař… Přijímá behaviorální standardy – smutek, introverze Začíná být smutný, i když takový nebýval Být dobrým emařem znamená být záhadný, nedostupný Kritizují ty, kteří se k EMO hlásí jen vnějškem – oblečení, přehnaný smutek

Mé dítě je EMO… Zachovat klid – dítě může být ovlivněno pouze módním stylem Promluvit si – co dítě cítí, zda nemá problém Více sledovat (zda nezanedbává své běžné povinnosti – školní, domácí, změny chování, sebepoškozování) Netlačit na dítě – snažit se ho pochopit Nechat si vysvětlit – co tím dává najevo Projevovat zájem, porozumění Poznat jeho přátele (může jít o lásku, snahu hledat přátele, zviditelnit se, být výjimečný)

Závažnější problém… Sebepoškozování ( u emařů 7-10% sebepoškozujících, u gotiků 47% ) zanedbávání dosavadních povinností změna chování = řešit s odborníky, rodiče toto nevyřeší pediatr dětský psycholog léčení (deprese, sebepoškozování)

GHOTIC... Z anglického ghost – duch 80. léta – část punkové subkultury Potlačení pohlavnosti – muži v sukních, korzetech, ženy v těsných kožených kalhotách, ověšené řetězy Spojován s fetišismem – latex, guma, erotické oblečení Umění – založeno na mystice, morbiditě, romantismu – upíři, duchové, erotická těla

GHOTIC…/ OBLEČENÍ sametové šaty, korzety, krajky kožené oblečení, vysoké boty barvy – černá, fialová, modrá masivní stříbrné šperky s náboženskými symboly co nejbělejší pleť – bílý pudr černě rámované oči, krvavě rudé rty, černé nehty /i muži/ záměrně roztržené síťované punčochy opasky s kovovými pyramidami, kožené náramky a nátepníky, fetish obojky piercing, tetování

Cyberpunkový gotický styl Vílí gotický styl oblečení z pohádek, příběhů – např. elfové světlé a jasné barvy lidi s křídly, ozdobení třpytkami Cyberpunkový gotický styl hodně barev, krátké šaty, sukně, barevné podvazky kůže, guma, PVC Neonové, metalové obojky Romantičtí gotici Nákladné, dlouhé róby, haleny s širokými rukávy, frak a cylindr samet, brokát, krajky Gothik styl má spoustu stylů, které mají svou charakteristiku

Gotická filosofie… nenásilní, nevýbojní, tolerantní, ateisti, pacifisté nesprávně se spojují s rasismem a nenávistí hledají svou vlastní pravdu – důraz na individualitu a samostatné myšlení kreativní lidé – tvořivost je velmi ceněna vášniví, citliví, vnímaví despekt vůči autoritám vystupují proti průměrné inteligenci a asociálnímu Zájem o věci krásné, záhadné a nadpřirozené

GHOTIC …/ ŽIVOTNÍ STYL Chtějí být vidět, šokovat okolí, nesnáší pomluvy, přetvářku, povýšenost Mnoho jich vstupuje do ghotic po prožití těžkých období – nepřijetí vrstevníky, rodinné problémy Fascinace smrtí, záliba v temnotě, krvi, démonech, andělech Noční procházky po hřbitově Zvýrazněná sexualita

DISCANTI… posedlí svým vzhledem záliba v nakupování – jen značkové oblečení sledují módní styly pečují o svůj vzhled – solárium, kadeřník, kosmetika (i muži) světlé barvy, libují si v luxusu holky nosí sexy oblečení – chtějí se stát modelkami kluci – nosí růžová upnutá trička, používají make-up vzorem jsou jim hvězdy pop music, celebrity poslouchají disco

SPREJEŘI / GRAFFITI Graffity – druh výtvarného projevu spočívající ve vytvoření výtvarného díla pomocí sprejů 60. léta v Americe – stává se životním stylem, kulturou Crew – Sprejeři – přináší stres, napjaté situace – sdílí tak spolu silné zážitky – obnažují svou skutečnou osobnost Tím se mezi nimi vytváří intenzivní vztahy a maximální důvěra

Typické znaky… Málokdy kreslí sám, spíše v klanu, partě – crew ( ta je dobře organizovaná, má své hlídky, propracované únikové cesty) Nechtějí volné plochy – touha po dobrodružství je silnější Svou tvorbu vnímají jako svobodné jednání – mají právo na vyjádření Město je pro ně plocha, kterou přetváří dle svých představ Adrenalin je zanechat po sobě stopu na co nejodvážnějším místě – v limitovaném čase Touha po zviditelnění, soupeření !!!!!! Pokud nemají souhlas majitele plochy, sprejeři vždy naplní skutkovou podstatu trestného činu poškozování cizí věci a majetku .

Motivace … Zanechat odkaz, poselství – bez ohledu na to, jak to bude vnímáno či přijímáno veřejností Nejde jim primárně o ničení – jde o vzkaz pro jeho komunitu Cílem je uznání, potřeba úcty a prestiže ve skupině Pocity vzrušení – čím víc hard core místa – tím víc cennější

HIP – HOPEŘI… Houpavá chůze, nacvičené pozdravy rukou Široké džíny spuštěné ke kolenům Volná trička, čepice s rovným kšiltem Masivní tlusté řetězy a prsteny Zábava v rapování, beatboxu, graffity Mají drsné způsoby, nesnáší změkčilost