Spojené státy americké

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Téma hodiny: Spojené státy americké - základní údaje, poloha, přírodní podmínky Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Základní údaje, poloha,
Spojené státy americké
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Socioekonomická charakteristika USA
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_025
Pohoří Evropy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autor materiálu: Mgr. Dagmar Nogová Datum vytvoření: listopad 2013
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA Spojené státy americké United States of America
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
USA United States of America
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
USA Rozloha km Počet obyvatel: obyvatel/km²
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
USA Rozlohou 3. největší stát na světě (9 mil km2)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Usa.
SEVERNÍ AMERIKA PODNEBÍ A VODSTVO
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_52_INOVACE_03/2/2_ZEMĚPIS Amerika II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
VY_52_INOVACE_03/2/20_ZEMĚPIS
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_032.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Amerika – Severní Amerika
Spojené státy americké. Spojené státy americké United States of America hlavní město: Washington, D.C. počet obyvatel: 303,5 mil úřední jazyk: angličtina.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – charakteristika obyvatelstva, hospodářství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název učiva: Amerika severní
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: USA C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s administrativním členěním, státním zřízením.
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Spojené státy americké
USA Rozlohou 3. největší stát na světě 3. nejlidnatější Mimo území USA
10. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Spojené státy americké Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Nástin historie USA původní obyvatelé (Indiáni a Eskymáci) začali od 16. století vytlačovat kolonizátoři z Evropy (Španělé, Holanďané, Angličané) 1776 podepsáno Prohlášení nezávislosti – vznik USA (13 států) – první prezident G. Washington. současným 44. prezidentem je Barack Obama od roku 2008

United States of America hl. město Washington rozlohou 4 největší, počtem obyvatel 3 nejlidnatější a hospodářsky nejvyspělejší stát tvořeny federací 50 států (+Havaj, Aljaška) – každý má hlavní město, vládu, guvernéra, parlament, ústavu

USA – demokratický stát (prezident, kongres, nejvyšší soud). obrovské rozdíly (osídlení, hospodářství, zemědělství, vzdělanost, příroda) – dělíme ji na 3 oblasti: VÝCHOD, STŘED, ZÁPAD Obr. 1 Spojené státy americké

Východ podnebí (mírné až tropické) přímořské sever – obrovské soustředění průmyslu a obchodu (New York, Washington, Chicago, Philadelphia, Boston) jih – převládá zemědělství (plantážnictví) – Miami, Atlanta problémy – přelidněná města, životní prostředí

Střed podnebí – kontinentální (východ bohatší na srážky) prérie – obilnice USA, pastva skotu centra – Dallas, New Orleans, Houston problémy – hurikány, rasismus

Západ tvoří horské státy (nejvyšší x nejhlubší místa) + Aljaška a Havaj podnebí – pobřeží oceánské (deštivé) x horské vnitrozemí suché s velkými výkyvy teplot velký rozvoj hospodářství (hi-tech – Silicon Valley) – San Francisco, Los Angeles problémy – nedostatek vody, zemětřesení (zlom San Andreas)

Obr. 2 Politické členění USA

Obr. 3 Socha Svobody

Otázky k opakování: Který členský stát USA leží mimo území Severní Ameriky? Po které významné osobnosti je pojmenováno hlavní město USA? Určete zeměpisnou polohu měst Boston, Detroit, Philadelphia, Houston, Atlanta, Miami. Ukažte na mapě řeku Mississippi a její přítoky – Missouri, Ohio, Arkansas.

Zdroje : Obr.1 Spojené státy americké [cit. 2011-06-22]. Dostupný pod licencí Wikipedia na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:United_States_(orthographic_projection).svg Obr. 2 Politické členění USA [cit. 2011-06-22]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_of_USA_with_state_names.svg?uselang=cs Obr. 3 Socha Svobody [cit. 2011-06-22]. Dostupný pod licencí Wikipedia WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Statue_of_Liberty,_NY.jpg