Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Advertisements

IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Geo-informační systémy
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
INSPIRE Stav a výhled.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
identifikačního registru UIR-ADR
, Banská Bystrica Zbyněk Stein CENIA, česká informační agentura životního prostředí Projekt EnviSec Nástroje pro zpracování a vizualizaci dat.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Strategie regionu, obce
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Ekonomika životního prostředí
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Jiří Hradec

ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání je zjevné  nutnost odstranění faktorů se zápornými dopady na životní prostředí -> regulace hospodářské činnosti v území i obsahu (obce, podniky, občané)  ekologická výchova -> „zelené myšlení“  nutnost popsat stav a dynamiku vývoje životního prostředí -> vytváření databází a GIS 2

ŽP v Evropě i u nás V současnosti již životní prostředí není izolované téma vymezující se proti ostatním:  znečištění již tolik neznepokojuje -> potřeba průběžně aktualizovaného zadání  potřeba společenského konsensu -> udržitelný rozvoj a spotřeba  výchova -> dobrovolná ochrana životního prostředí  nutnost popsat vzájemné vlivy stavu a dynamiky společnosti, ekonomiky a životního prostředí -> zdraví a kvalita života společnosti 3

Důvod vzniku CENIA Pro naplnění strategických úkolů resortu vzniká informační agentura CENIA s úkoly:  Podpora řízení informačních toků resortu  Sběr, hodnocení a publikace agregovaných informací o životním prostředí, ekonomické a sociální oblasti  Hodnocení resortních politik  Vzdělávání, osvěta v rámci udržitelného rozvoje  Hledání budoucích „zadání“ resortu 4

Přínosy CENIA  Stát bude mít plnou kontrolu nad kvalitou, cenou a dostupností informací pořizovaných v resortu ŽP  Centrální řízení pořizování informací díky důsledné evidenci umožní identifikovat vytváření dat již nepotřebných, duplicitních a nekvalitních  V CENIA vznikne zázemí pro strategické plánování a rozhodování  Ve skladu agregovaných dat budou uloženy oficiální autorizované informace ze všech resortních informačních systémů  Informace o ŽP budou publikovány centrálně 5

Kdo potřebuje co: Zpráva Ministr, vrcholové vedení, veřejnost Hodnocení Odbory na ministerstvu,osoby provádějící hodnocení, neziskové organizace Informace Osoby, které data interpretují, neziskové organizace, výzkum Data Specialisté na data, GIS Monitoring Vědci, statistici, odborníci Osoby s rozhodovací pravomocí nepotřebují data a výsledky monitoringu. Veřejnost nebude číst dlouhá hodnocení atd. 6 Zprávy Hodnocení I nformace D ata M onitoring Vizualizace dat: mapy, tabulky, grafy, články, … Interpretace: hodnota vyhodnocení informace, mezidisciplinární kontext Konsolidace: konverze monitoringu do databazí Sbírané údaje: monitoring, šetření, odhady; měření, výsledky Nejistota Zobecnění: informace zaměřena na specifickou cílovou skupinu Informační toky v životním prostředí 6

Jaké jsou požadavky, na co se zaměřit? Identifikace efektivních interpretačních a publikačních prostředků Proces interpretace informací Interpretace dat, vizualizace, modelování Aplikace komunikační strategie Cílový uživatel 7

8

Děkuji za pozornost Vaše dotazy zodpovíme během konference nebo na adresách: 9