Střední Evropa Východní část 7. prosince 2005. Základní informace do r. 1989 politika a hospodářství ovlivňovány Sovětským svazem do r. 1989 politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 3- Polsko
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Maďarsko Prezentace.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Slovensko Kateřina Kunová 2010.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_16.
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Rumunsko, Bulharsko 21. prosince 2005.
Polsko Eliška Pokorná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Předmět a očekávaný výstup
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.
Státy střední Evropy Opakování.
Střední Evropa.
Slovensko, Polsko, Maďarsko Z_130_Evropa_Slovensko, Polsko, Maďarsko
Slovenská republika Sousední stát ČR.
Evropa – Pojmy střední Evropy
Za předpokladu použití mapy Polska a psacích potřeb
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Maďarsko AnotacePrezentace, kter á se zabýv á charakteristikou Maďarska AutorMgr. Kamila Bočková JazykČe š tina Oček.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Maďarsko Maďarsko.
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
STŘEDNÍ EVROPA pokračování. SLOVENSKO – Bratislava (rep.) Hornatý stát s krásnou přírodou. Karpaty (Vysoké Tatry) – rozvodí Baltského a Černého m., Slovenský.
Slovensko, Polsko, Maďarsko Z_130_Evropa_Slovensko, Polsko, Maďarsko
Polsko Mapa Polska Dominik Svoboda 2010.
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
STŘEDNÍ EVROPA.
Ostrov Největší ostrov v Německu na severovýchodě Meklenburska.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Polska Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstup.
VY_32_INOVACE_07-60 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Střední Evropa.
{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: STŘEDNÍ EVROPA II Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Vzdělávací materiál: Polsko Operační systém: Windows XP Professional
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Čtěte pozorně, ať vám nic neunikne!
Autor: Andrea Kolářová
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Procvičování a opakování učiva. Prezentace
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_155_Slovensko
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Severní Západní Jižní 9.a Střední (11) Jihovýchodní Východní
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
V4 Patří sem: Slovensko Polsko Maďarsko ČR Východního bloku SSSR.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko
Transkript prezentace:

Střední Evropa Východní část 7. prosince 2005

Základní informace do r politika a hospodářství ovlivňovány Sovětským svazem do r politika a hospodářství ovlivňovány Sovětským svazem od té doby přechod k demokracii, kapitalismu, začlenění do EU od té doby přechod k demokracii, kapitalismu, začlenění do EU POL SVK HUN CZE

Přeměna = transformace Průmyslod těžkého ke kvalitnímu spotřebnímu zboží Průmyslod těžkého ke kvalitnímu spotřebnímu zboží Službyzvyšování kvality a šíře nabídky Službyzvyšování kvality a šíře nabídky Zemědělstvíod velkovýroben k péči o krajinu Zemědělstvíod velkovýroben k péči o krajinu

Problémy nezaměstnanost x nedostatek kvalitní pracovní síly nezaměstnanost x nedostatek kvalitní pracovní síly zvyšování rozdílů mezi lidmi – peníze zvyšování rozdílů mezi lidmi – peníze ztráta ideálů ztráta ideálů otevření hranic – kapitál x kriminalita otevření hranic – kapitál x kriminalita (ne)využívání peněz z EU (ne)využívání peněz z EU

Polsko hl.m. Varšava hl.m. Varšava 40 mil. obyvatel 40 mil. obyvatel polština, zlotý polština, zlotý

Polsko nížinatý stát, řeky Odra, Wisla nížinatý stát, řeky Odra, Wisla Baltské moře Baltské moře velká zaměstnanost v zemědělství – problém pro EU velká zaměstnanost v zemědělství – problém pro EU průmysl – Horní Slezsko průmysl – Horní Slezsko silné křesťanství silné křesťanství

Slovensko hl.m. Bratislava hl.m. Bratislava 5 mil. obyvatel 5 mil. obyvatel slovenština, koruna slovenština, koruna

Slovensko až do r společný stát s Českem až do r společný stát s Českem hornatý stát (Vysoké a Nízké Tatry) hornatý stát (Vysoké a Nízké Tatry) řeky Dunaj, Váh řeky Dunaj, Váh problémy s maďarskou a romskou menšinou problémy s maďarskou a romskou menšinou

Maďarsko hl. m. Budapešť hl. m. Budapešť 10 mil. obyvatel 10 mil. obyvatel maďarština, forint maďarština, forint

Maďarsko nížinatý stát, řeky Dunaj a Tisza nížinatý stát, řeky Dunaj a Tisza tradiční potravinářské produkty – víno, paprika, čabajka, uherák tradiční potravinářské produkty – víno, paprika, čabajka, uherák rozvinuté lázeňství – termální prameny rozvinuté lázeňství – termální prameny jezero Balaton – centrum rekreace jezero Balaton – centrum rekreace