MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VÝROBCI, VADY, OBALY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Advertisements

MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ A MRAŽENÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VADY, OBALY
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ovoce – Význam ve výživě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zahuštěné mléčné výrobky
VY_52_INOVACE_ZBP1_5964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Smetana a zakysané výrobky
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vejce Vejce – pouze slepičí
Transkript prezentace:

MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VÝROBCI, VADY, OBALY listopad 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150110 MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VÝROBCI, VADY, OBALY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Posuzování jakosti mléka Jakost mléka se posuzuje podle výsledku senzorického hodnocení, chemického rozboru a často i mikrobiologického rozboru. Senzoricky se hodnotí u mléka vzhled, chuť a vůně. Jakostní mléko má bílou až lehce nažloutlou barvu a neobsahuje usazeniny. Chuť a vůni má typickou, bez cizích příchutí a pachů. Z chemicko-fyzikálních ukazatelů se obvykle stanovuje kyselost, obsah sušiny a obsah tuku. Nejčastější vadou mléka je zejména v létě vyšší kyselost, která způsobuje, že se mléko při svařování srazí. Kromě toho se mohou u mléka vyskytovat různé cizí pachutě a pach, jejichž příčinou je obvykle nevhodné krmivo nebo špatné ošetření mléka (např. mléko, které bylo vystaveno přímému slunečnímu záření, získává nahořklou pachuť).

Jakost mléka závisí na těchto okolnostech: na druhu dobytka, na hodnotě krmiva, na době dojení – polední a večerní bývá tučnější, na zdravotním stavu dobytka, na laktační době – po porodu dává dobytek více mléka, na hygieně a čistotě chlévů, na hygienickém zacházení s mlékem.

Nejčastěji se vyskytují tyto vady: Vady mléka Nejčastěji se vyskytují tyto vady: obr. 1 zkysnutí mléka způsobené bakteriemi obsaženými v mléce, kovová příchuť vzniká při použití nevhodných skladovacích nádob, příchuť připáleniny vzniká při vysokých pasterizačních teplotách, zhořknutí vzniká působením přímého slunečního ozáření po pasterizaci.

Skladování mléka Mléko se skladuje odděleně od ostatního zboží. Pasterizované mléko se uchovává při teplotě od 1 do 8 °C, trvanlivé mléko při teplotě od 1 do 20 °C. Mráz mléku škodí. Mléko je třeba chránit před přímým slunečním světlem a před znečištěním. Sklady určené ke skladování mléka musí být čisté, dobře větrané, suché, bez plísní a prachu. Při kuchyňském zpracování mléka je třeba si uvědomit, že se jedná o potravinu, která se velmi lehce infikuje škodlivými mikroorganismy a lehce přijímá cizí pachy.

Mléčné výrobky 1. Tekuté mléčné výrobky Smetana musí mít mléčnou, jemně až výrazně krémovou barvu, stejnorodou a typickou konzistenci. Významnou vlastností smetany ke šlehání je její dokonalá šlehatelnost. Chuť a vůně konzumní smetany musí být čistá, prostá jakýchkoliv cizích příchutí a pachů, sladce mléčná, po pasterizaci mírně vařivá. obr. 2 obr. 3 obr. 4

Vady tekutých mléčných výrobků Barva s cizím odstínem nebo zabarvením; obsah hrudek tuku, kaseinových vloček nebo jakýchkoliv sraženin; chuť a vůně po krmivu, hořká, zatrpklá, připálená, olejovitá, lojovitá, zatuchlá, kovová, plesnivá, žluklá, sýrovitá; nešlehatelná smetana ke šlehání. Skladování tekutých mléčných výrobků Tekuté mléčné výrobky se skladují za stejných podmínek jako mléko.

2. Zakysané mléčné výrobky Zakysané mléčné výrobky musí mít barvu mléčně bílou až krémovou, ovlivněnou případně příslušnou přísadou. Konzistenci musí mít stejnorodou, hladkou, přiměřeně hustou. Podmáslí je poněkud hustší než ostatní výrobky. U kefírového mléka mohou být patrny bublinky oxidu uhličitého. Chuť a vůně výrobků musí být příjemně kyselá, čistá, charakteristická pro tržní druh. obr. 5 Skladování zakysaných mléčných výrobků Zakysané mléčné výrobky se skladují v chladu, jogurty při teplotě od 1 do 8 °C, ostatní výrobky do 10 °C.

3. Tvaroh Jakost tvarohu se posuzuje podle výsledku senzorického hodnocení a chemicko-fyzikálního rozboru. Hodnotí se vzhled, konzistence, chuť a vůně. Jakostní tvaroh je bílý až krémový, na omak jemný, chuť a vůně je jemně mléčně nakyslá, čistá. Tvaroh nesmí mít nahořklou, příliš kyselou chuť nebo cizí příchuť. Skladování tvarohu Tvaroh a tvarohové speciality se skladují při teplotě 2 až 10 °C. V jejich blízkosti nesmějí být uloženy výrazně páchnoucí látky. obr. 7 obr. 6

Výrobci mléka a mléčných výrobků Mlékárna Kunín, Olma Olomouc, Valašské Meziříčí, Jesenické mlékárny, Jihočeská mlékárna, Frýdek – Místek, Danone a.s. Benešov, Zott – německá firma. obr. 8 obr. 9 obr. 10

Používané obaly Skládačky Vyrábějí se z kartonů nebo lepenek, které jsou pro balení tekutého, kašovitého nebo zmrazeného zboží povrchově parafinovány či potaženy termoplastem (např. polyetylenem). Pro výrobu skládaček vodotěsných jsou kartony nebo lepenky impregnovány voskem nebo kombinovány s hliníkovou fólií. Originálním řešením je čtyřstěnný obal Tetra – Pak. Kelímky, misky, vaničky Vyrábějí se z parafinovaného kartonu, z termoplastů (polyetylenu, polystyrenu), z hliníkového plechu nebo z hliníkové fólie s polypropylenem. Uzavírají se buď vtlačovanými víčky, nebo přivařenými víčky z hliníkové fólie s nánosem termoplastu. Láhve Láhve jsou obaly na kapaliny, obvykle válcovitého tvaru, ukončené hrdlem. Vyrábějí se ze skla, plastů, keramiky apod. Láhve mají buď vnitřní uzávěry (zátky), nebo vnější (šroubovací, korunkové aj.). Některé typy uzávěrů umožňují opakované uzavírání lahví.

METODICKÝ POKYN Snímek 4 až 10 Učitel žáka seznamuje s vadami mléka a mléčných výrobků , jakostními znaky jednotlivých výrobků a způsoby ukládání mléčných výrobků v prodejně i ve skladech. Snímek 8 Na tomto snímku jsou uvedeny základní obalové materiály používané při výrobě mléka a mléčných výrobků. Učitel žáka upozorní na výhody používání obalu Tetra – Pak.

CITACE ZDROJŮ Použitá literatura: Internet: KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. Merkur. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. Merkur. Internet: Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html

CITACE ZDROJŮ obr. 1 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://www.mlekarna-kunin.cz/produkty/mleko/mleko-lactel-polotucne/ obr. 2 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://www.mlekarna-kunin.cz/produkty/smetany-na-vareni/smetana-12/ obr. 3 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://mlekarna-kunin.cz/produkty/smetany-na-slehani/smetana-31/ obr. 4 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://mlekarna-kunin.cz/produkty/smetany-na-slehani/parizska-slehacka/ obr. 5 MLÉKÁRNA KUNÍN. Produkty | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://www.mlekarna-kunin.cz/produkty/smetany-zakysane/kysana-smetana-12-klasik/

CITACE ZDROJŮ obr. 6 CHOCEŇSKÁ MLÉKÁRNA S.R.O. Produkty | Choceňská mlékárna [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://chocenskamlekarna.accom.cz/produkty/#!produkty/jemny-tvaroh/tvaroh-jemny obr. 7 MADETA A.S. Madeta.cz | Naše produkty [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://www.madeta.cz/cs/produkty-a-sluzby/nase-produkty?c=407&p=11123 obr.8 MLÉKÁRNA KUNÍN. Domů | Mlékárna Kunín [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://www.mlekarna-kunin.cz/ obr. 9 JIHOČESKÁ AGENTURA PRO PODPORU INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ O.P.S. Mlékárna Olešnice, RMD | Katalog biotech firem - Gate2Biotech.cz [online] ©. 2006-2012. 2006-2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://www.gate2biotech.cz/biotechnologie-firmy/mlekarna-olesnice-as/ obr. 10 CHOCEŇSKÁ MLÉKÁRNA S.R.O. Choceňská mlékárna [online] ©. 2012. vyd. 2012 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://chocenskamlekarna.accom.cz/