KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Autor: Mgr. Zdeněk Vlk Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Hana Krajčová
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
Př_151_Geologie_Činnost mořské vody
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Autor: Mgr. Helena Nováková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
PČ_140_Technické zobrazování_Postup kreslení technického výkresu
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Kosterní stavba těla savců
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Podzimní lucerna Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Měření a měřidla v technické praxi
PČ_015_Práce s papírem – korálky
Autor: Mgr. Hana Krajčová
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Příprava na výkon povolání
Autor: Mgr. Libor Sovadina
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Co a jak po základní škole?
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Vzdělávací soustava ČR Tématický okruh: Člověk a pracovní život.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Transkript prezentace:

KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Autor: Mgr. Zdeněk Vlk Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_065_Svět práce_Kariérové poradenství

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků s možnostmi dalšího vzdělávání.  Je určen pro předmět pracovní činnosti – 9. ročník

Školní vzdělávání Vzdělání je jednou z nejvyšších hodnot, které člověk vlastní. Dává mu kvalifikaci, to znamená odbornost pro výkon určité práce. Vzdělání umožňuje člověku, aby mohl vykonávat práci, která ho baví, která mu přináší uspokojení a uznání druhých lidí a která mu samozřejmě také umožňuje vydělávat peníze a jejich prostřednictvím žít důstojný život a vylepšovat si jej podle svých vlastních představ a přání. Po absolvování základní školy existuje řada možností, jak pokračovat ve své vzdělávací dráze.

Česká vzdělávací soustava TŘÍLETÉ UČEBNÍ OBORY STŘEDNÍCH ODBORNÝCH UČILIŠŤ pro klasická dělnická a řemeslná povolání povolání z oblasti zemědělství a služeb nástrojář, lakýrník, zedník, instalatér, truhlář, keramik, umělecký kovář a zámečník, zahradník, prodavač apod.

ČTYŘLETÉ STUDIJNÍ OBORY STŘEDNÍCH ODBORNÝCH UČILIŠŤ pro zvlášť náročná dělnická a řemeslná povolání povolání z oblasti služeb zakončené maturitní zkouškou letecký mechanik, mechanik-elektronik apod.

DVOULETÉ UČEBNÍ OBORY pro méně kvalifikovaná povolání slévárenská výroba, výroba stavebních hmot, textilní výroba apod.

ČTYŘLETÉ STUDIJNÍ OBORY STŘEDNÍCH ODBORNÝCH ŠKOL úplné střední odborné vzdělání s maturitou strojírenství, elektrotechnika, výpočetní technika, chemická technologie, pozemní stavitelství, obchodní akademie, všeobecná sestra apod.

KONZERVATOŘ pro povolání v oblasti hudby, zpěvu, tance a dramatického umění Tyto druhy studia a učení mají za cíl přípravu na povolání. Kromě nich existují ve středním školství i neprofesní typy přípravy, které neposkytují žádnou odbornou kvalifikaci a u nichž dominuje všeobecnější vzdělávaní.

GYMNÁZIUM nejklasičtější typ všeobecně vzdělávacích škol hlavní cíl je příprava pro studium na vysoké škole různá délka studia od čtyř do osmi let a je možné začít studovat už po páté třídě

LYCEA všeobecně odborné vzdělání technické, ekonomické, pedagogické, přírodovědné poskytují široký obecně odborný základ a současně vytvářejí předpoklady pro studium na vysoké škole příslušného směru

Všechny uvedené kategorie oborů poskytují vzdělání, které se nazývá buď střední odborné vzdělání (výstupem je většinou výuční list, v některých případech jen závěrečné vysvědčení) nebo střední odborné vzdělání (maturitní zkouška na studijním oboru SOŠ) nebo úplné střední vzdělání (maturitní zkouška na gymnáziu). Znamená to, že za stření školy se označují i střední odborná učiliště. Existují pouze dva druhy škol, které navazují na základní školu a neposkytují střední vzdělání: učiliště (nikoli střední odborná učiliště) a odborná učiliště, výuka je zaměřena na jednodušší praktické činnosti.

Po maturitě: VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA studium zaměřeno na znalosti a dovednosti, které jsou potřebné v praxi trvá 2 – 3 roky většinou realizováno při středních odborných školách a obsahově zpravidla navazuje na studijní obory těchto středních škol.

VYSOKÁ ŠKOLA zaměřeno hlavně na získání hlubokých teoretických znalostí většinou realizováno buď jako bakalářské (zpravidla 3 roky), nebo jako magisterské (zpravidla 5 let) absolventi magisterského studia na technicky a ekonomicky zaměřených fakultách získávají zpravidla titul inženýr, na lékařských fakultách doktor medicíny, na ostatních titul magistr školy mohou být státní, soukromé nebo církevní

Otázky a úkoly Udělejte si ve třídě diskuzi na téma „kam na školu, kam do učení“. Někteří jste už možná rozhodnuti, někteří ještě ne, ale určitě jste už o tom přemýšleli nebo mluvili s rodiči. Pokuste se vyslovit alespoň přibližnou představu o tom, na jaký druh školy byste chtěli jít, jaký druh vzdělávání byste chtěli absolvovat. Pokuste se to zdůvodnit. Dobře přitom naslouchejte představám a důvodům svých spolužáků a srovnávejte je s představami a důvody svými.

1. muž, který se zabývá stavbou, opravami a částečně i bouráním konstrukčních částí staveb, pokládá stropy, podlahy a zdí 2. „zkouška dospělosti“ 3. muž, který se živí obráběním kovů, výrobou ozdobných mříží, kování, zábradlí atd. 4. povolání Karla Gotta 5. zkratka Mgr. znamená… 6. žena, která se stará o pacienty v nemocnicích a u lékařů 7. střední škola, která se zaměřuje na výuku zpěvu, herectví, hudby atd. 8. střední škola se všeobecným zaměřením, připravuje studenty na vysokou školu 9. zkratka Ing. znamená… 10. muž, který se stará o rostliny na zahradách

Zdroje Heiwa elementary school 18. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 6. září 2009 [cit ]. Dostupné z: Tischlerei. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 7. prosince 2010 [cit ]. Dostupné z: Jal.747.newcolours.arp.750pix. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Casting. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2004 [cit ]. Dostupné z: Altenpflegerin D1824. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: LeAnn Rimes. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: GYJAKUherskyBrodOldBuilding. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: ADO In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: