VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_8A13 Reakce kyseliny sírové s manganistanem draselným – efektní experiment Blesky pod vodou Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423,
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Efektní motivační experiment – zapálení vaty skleněnou tyčinkou
Obecná stavba kosti. Růst a pevnost kostí. Kostní věk
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
VY_32_INOVACE_9C3 TKÁNĚ.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_9B20 SAVCI morfologie a anatomie
Název LIDSKÁ KOSTRA – STAVBA, VÝVOJ, RŮST A SPOJENÍ KOSTÍ
VY_52_INOVACE_01_03 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – OPĚRNÁ SOUSTAVA - KOSTNÍ TKÁŇ Anotace –
Rozklad dichromanu amonného
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test - vlastnosti elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-10.
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Opěrná soustava Úvod.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Biologie a somatologie člověka Kostní spoje u člověka
Biologie a somatologie člověka Kosti člověka
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Katalyzátory – efektní experiment Katalytický svařák
VY_32_INOVACE_9B11 KROUŽKOVCI morfologie a anatomie
Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně
Redoxní reakce - reakce glukosy s methylenovou modří
VY_32_INOVACE_8A4 Reakce sodíku s vodou
Sublimace chloridu amonného – efektní motivační experiment Umělá mlha
Opakování opěrná soustava
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Opěrná soustava člověka
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Grafika 7 CorelDraw – tvarování objektů VY_32_INOVACE_7B7.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
VY_32_INOVACE_7A3 FINANČNÍ MATEMATIKA PŘEVODY MĚN.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
VY_32_INOVACE_7B13 Databáze Vstupní maska.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Reakce karbidu vápenatého s vodou
STAVBA KOSTI Anorganické látky Kost Sloučeniny vápníku a fosforu
VY_32_INOVACE_9B7 PLOŠTĚNCI, HLÍSTI morfologie a anatomie
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
POHYBOVÁ SOUSTAVA Kosterní soustava VY_32_INOVACE_Bi3r0202 Mgr. Jan Marek.
Stavba kosti.
VY_32_INOVACE_9A14 KVĚTNÍ VZOREC A KVĚTNÍ DIAGRAM
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kosterní soustava.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA

Funkce opěrné soustavy jsou: ______ 2) Tvary kostí mohou být: _______, které jsou tvořené střední rourkovitou částí (______) a rozšířenými konci (______) _______ - kosti ruky a nohy _______ - kosti lebky, lopatka

3) Stavba kosti a) Vazivová blána na povrchu kosti kromě kloubních ploch se nazývá ________. Umožňuje růst do _______. b) Další vrstvou je kostní tkáň tvořená kostními buňkami (_______) a _______ _________. Prvním druhem kostní tkáně, která je tvořena křížícími se obloukovitými trámci a je uložena v hlavicích dlouhých kostí nebo uvnitř kostí plochých a krátkých, je tkáň _________.

Druhým druhem kostní tkáně, kterou tvoří trubicové a plášťové lamely a která je umístěna v tělech dlouhých kostí a povrchové vrstvě kostí krátkých a plochých, je tkáň _______. c) Ve dřeňové dutině těla dlouhých kostí nebo v dutinkách mezi tkání houbovitou u kostí krátkých a plochých najdeme _______ _______.

4) Kosti se vyvíjí v průběhu nitroděložního vývoje při procesu kostnatění (______) – buď z _______ a nebo z _______. 5) Kostnatění začíná od ______ ______. 6) Růst kosí do délky zajišťují _____ _____, které jsou mezi ______ a _____.

7) Spojení kostí může být _______ nebo _________. 8) Druhy pevného spojení jsou: _______ - švy na lebce _______ - spojení žeber a hrudní kosti _______ - kost křížová 9) Kloub je tvořen kloubními plochami – vypouklá se nazývá kloubní _______, dutá se nazývá kloubní ________.

Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním ________ Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním ________. Jeho vnitřní vrstva produkuje _______ ____, který má tyto funkce: ___________ ____________ V kloubu jsou někdy přítomny ______ ________, které vyrovnávají zakřivení styčných ploch.

10) Podle počtu styčných kostí dělíme klouby na: ________ - styk 2 kostí ________ - styk více než 2 kostí 11) Podle tvaru zakřivení styčných ploch dělíme klouby na: ________

ŘEŠENÍ

Funkce opěrné soustavy jsou: Pevná opora těla Pohyb (upínají se na ni svaly) Ochranná pouzdra pro jiné orgány 2) Tvary kostí mohou být: dlouhé, které jsou tvořené střední rourkovitou částí (diafýza) a rozšířenými konci (epifýza) krátké - kosti ruky a nohy ploché - kosti lebky, lopatka

3) Stavba kosti a) Vazivová blána na povrchu kosti kromě kloubních ploch se nazývá okostice. Umožňuje růst do šířky. b) Další vrstvou je kostní tkáň tvořená kostními buňkami (osteocyty) a mezibuněčnou hmotou. Prvním druhem kostní tkáně, která je tvořena křížícími se obloukovitými trámci a je uložena v hlavicích dlouhých kostí nebo uvnitř kostí plochých a krátkých, je tkáň houbovitá (spongiózní).

Druhým druhem kostní tkáně, kterou tvoří trubicové a plášťové lamely a která je umístěna v tělech dlouhých kostí a povrchové vrstvě kostí krátkých a plochých, je tkáň hutná (kompaktní). c) Ve dřeňové dutině těla dlouhých kostí nebo v dutinkách mezi tkání houbovitou u kostí krátkých a plochých najdeme kostní dřeň.

4) Kosti se vyvíjí v průběhu nitroděložního vývoje při procesu kostnatění (osifikace) – buď z chrupavky a nebo z vaziva. 5) Kostnatění začíná od osifikačního centra. 6) Růst kosí do délky zajišťují růstové chrupavky, které jsou mezi epifýzou a diafýzou.

7) Spojení kostí může být pevné nebo pohyblivé. 8) Druhy pevného spojení jsou: vazivo - švy na lebce chrupavka - spojení žeber a hrudní kosti kost - kost křížová 9) Kloub je tvořen kloubními plochami – vypouklá se nazývá kloubní hlavice, dutá se nazývá kloubní jamka.

Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním pouzdrem Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním pouzdrem. Jeho vnitřní vrstva produkuje kloubní maz, který má tyto funkce: zmenšování tření výživa chrupavky přilnutí kl. ploch V kloubu jsou někdy přítomny chrupavčité destičky, které vyrovnávají zakřivení styčných ploch.

10) Podle počtu styčných kostí dělíme klouby na: jednoduché - styk 2 kostí složené - styk více než 2 kostí 11) Podle tvaru zakřivení styčných ploch dělíme klouby na: kulovité válcovité kladkové

Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0210 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_9C4 Jméno autora: Mgr. Kateřina Bajnárková Název práce: Opěrná soustava Předmět: Biologie Ročník: 3. ročník čtyřletého gymnázia Časová dotace: 15 minut Vzdělávací cíl: zopakování poznatků týkajících se opěrné soustavy Pomůcky: prezentace vytvořená v programu Powerpoint, PC, dataprojektor Poznámka: - Inovace: využití výpočetní techniky při tvorbě a frontálním promítání otázek Datum vytvoření: 3.2.2012