Konec války Vznik Československé republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Naše země za 1. světové války
NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
I. světová válka, vznik Československa
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Číslo v digitálním archivu školy
ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vznik Československa II.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
CZ.1.07/1.4.00/
Konec I. Světové války a vznik Československa.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
Češi za první světové války
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Rakousko-Uhersko.
České země za 1. světové války
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
POLSKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-24 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
1. světová válka.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Směřujeme k samostatnosti 2
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Konec války Vznik Československé republiky 5. ročník Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012

Anotace: Prezentace seznamuje žáky s odporem proti Rakousku-Uhersku během 1. světové války, jednáním zahraničního odboje, o československých legiích a koncem 1. svět. války a vznikem Československé republiky Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: T.G. Masary, Edvard Beneš, M.R. Štefánik, zahraniční odboj, československé legie, konec 1. svět. Války, rozpad Rakouska-Uherska, vznik Československé republiky, 28. říjen 1918 Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: 10-12 let (5. ročník)

Odpor proti Rakousku-Uhersku Většina českých politiků, kteří zůstali v Rakousku-Uhersku usilovali o smírná jednání s rakouskou vládou. Jinak se však chovali politici, kteří odešli (cizím slovem ________________) do ciziny. Ti nechtěli, aby české země byli nadále součásti Rakouska-Uherska. Jejich nejvyznamnějším zástupcem se stal __________________ emigrovali T. G. Masaryk

Zahraniční odboj Masarykovi a jeho nejbližším spolupracovníkům Edvardu Benešovi a Slováku Milanu Rastislavovi Štefánikovi se podařilo získat pro myšlenku samostatného státu české a slovenské krajany v USA, Velké Británii, Francii a Rusku. Navázali také styky s předními politiky v těchto zemích. Edvard Beneš M.R.Štefánik

Československé legie TGM se snažil získat pro vytvoření samostatného Československa západní spojence a proto vsadil na ozbrojený boj proti Rakousku. Od roku 1917 se začaly vytvářet v Rusku, a poté i ve Francii a v Itálii československé legie. Vstupovali do nich Češi a Slováci, bývalí rakousko-uherští vojáci, kteří zde byli v zajetí. Celkový počet vzrostl skoro na 100 tisíc vojáků, kteří byli nasazování proti Rakousku-Uhersku a Německu. http://www.youtube.com/watch?v=6N7_WO2P1YM&feature=fvsr

Československé legie v Itálii Československé legie v Rusku v r. 1918 http://www.youtube.com/watch?v=DBruFxKxN_o&feature=related

Hnutí odporu k rakouské vládě V českých zemích byl hlad, bída a nemoci, to vše vyvolávalo u obyvatel projevy nespokojenosti. Lidé se bránili demonstracemi a stávkami. Úřady proti nim posílaly četnické oddíly. Ty mnohdy používaly střelné zbraně. Na ulicích zůstávali ležet mrtví a ranění. Narůstala nespokojenost mezi vojáky a docházelo i ke vzpourám vojáků v kasárnách.

Konec války Ke konci války pomohl vstup Spojených států amerických do bojů na straně Velké Británie a Francie. 1. světová válka skončila v roce 1918 porážkou Rakouska-Uherska a Německa. Skončením války se začalo Rakousko-Uhersko rozpadat. Profesor Masaryk se dohodl v USA se zástupci Slováků, kteří žili v Americe na vytvoření společného státu Čechů a Slováků. Tomáš Garrigue Masaryk, podepisuje ve Philadelphii deklaraci nezávislosti

Vznik Československé republiky Když přišla zpráva o Masarykově dohodě do Prahy, došlo 28. října 1918 na Václavském náměstí k velké manifestaci. Na ní přední domácí politici vyhlásili samostatnost a převzali politickou moc nad českými zeměmi. Lidé začali strhávat znaky Rakouska-Uherska a provolávali slávu samostatnému československémus státu. http://www.youtube.com/watch?v=qSXBPUd_qyk&feature=related

Hlavní zásluhu na vzniku samostatné Československé republiky však měli českoslovenští politici v zahraničí, zejména Tomáš Garrigue Masaryk. Přivítání prezidenta Masaryka na Václavském náměstí po jeho příjezdu ze zahraničního exilu.

Československá republika O dva dny později (30. října 1918) se k nově vytvořenému státu přihlásili domácí zástupci Slováků. Tak vznikla Československá republika. Habsburská monarchie se rozpadla

Zopakuj si a zapiš si: Vznik Československé republiky T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik (zahraniční odboj) jednali v zahraničí o osamostatnění českých zemí. Československé legie – vznikali v Rusku, Francii, Itálii, vstupovali do nich Češi, Slováci a bojovali proti Rakousku-Uhersku a Německu 1918 vstup USA do války – konec 1. světové války (R-U a Německo bylo poraženo) 28. října 1918 – vyhlášena samostatnost Československé republiky (velká zásluha T.G. Masaryka)

Použité zdroje: Soubor:Tom%C3%A1%C5%A1 Garrigue Masaryk 1925.PNG. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG>. Soubor:Edvard Bene%C5%A1.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Edvard_Bene%C5%A1.jpg>. Soubor:Milan Rastislav %C5%A0tef%C3%A1nik.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milan_Rastislav_%C5%A0tef%C3%A1nik.jpg>. File:Masaryk-ruman%C3%ADa--secretsofbalkans00vopiuoft.png. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Masaryk-ruman%C3%ADa--secretsofbalkans00vopiuoft.png>. Soubor:%C4%8Cs. legie v It%C3%A1lii.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cs._legie_v_It%C3%A1lii.jpg>. Soubor:Legionarsky odznak cepice.gif. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Legionarsky_odznak_cepice.gif>. Soubor:Czech Troops.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czech_Troops.jpg>. File:Massengrab Fromelles.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Massengrab_Fromelles.jpg>. File:Wn21-43.jpg?uselang=cs. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wn21-43.jpg?uselang=cs>. Soubor:Trp%C3%ADc%C3%ADmu lidu.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-02]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trp%C3%ADc%C3%ADmu_lidu.jpg>. File:Masaryk ve Filadelfii.JPG. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-09]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Masaryk_ve_Filadelfii.JPG>. Soubor:28. %C5%99%C3%ADjen 1918.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-09]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:28._%C5%99%C3%ADjen_1918.jpg>. Soubor:Kratky, Frantisek - Kolin, postovni schranka %2828.10. 1918%29.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-09]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kratky,_Frantisek_-_Kolin,_postovni_schranka_%2828.10._1918%29.jpg>. File:Republika %C4%8Deskoslovensk%C3%A1.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2012-01-09]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Republika_%C4%8Deskoslovensk%C3%A1.jpg>. Vlastivěda 5. Nová škola, 2005. Brno : Nová škola, 2005. 52 s. ISBN 80-7289-070-0.