Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
Advertisements

Kariérové poradenství
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
v 1. ročníku Praktické školy jednoleté
Základní škola a mateřská škola Písek, příspěvková organizace Výuka praktických a pracovních činností a přírodovědných předmětů.
Mgr. Jana Palanská.
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Informační schůzka rodičů žáků 8. ročníků Vítám Vás!!! Mgr. Bc. Věra Václavíčková.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Úskalí začínajícího učitele
IPS a rodičovská veřejnost
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Nástroje daňových úlev
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Školní vzdělávací program výuka informatiky
Určeno rodičům žáků 6. a 7. ročníků ZŠ Úřad práce ve Žďáře nad Sázavou.
Jsme menší státní škola v obci, pilotní škola projektu v Jihomoravském kraji. Naši mateřskou školu navštěvuje celkem 131 dětí, základní školu 268 žáků.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
„Okna technickým oborům dokořán“
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Implementační projekt KAP
Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9
Didaktika TV; Martina Matúšková
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Polytechnická situace na ZŠ, Liberec, U Soudu 369/8, p.o.
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
Setkání kariérových poradců
Vítejte na třetí místní konferenci
J a k REALIZUJEME MAP II NA ŘÍČANSKU ? Linda Kůstková.
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice

Proč neumíme zatloukat hřebíky ? Manuální práce nás nebaví…. Rukama nepracuji! Po kariéře řemeslníka netoužím …. Knoflíky nepřišívám – koupím si novou košili…. Na drahé auto si řemeslem nevydělám…. Když doma potřebujeme něco opravit, zavoláme si firmu…. Tatínek doma není, maminka to opravit neumí…. Na brigádu nemůžu – nikdo mě nevezme…. Na učiliště se dostanu vždycky! Zkusím střední školu….

ZŠ Velké Němčice, okres Břeclav 228 žáků Tradiční zemědělská oblast Prosperující zemědělské družstvo a dvě firmy. Spádová oblast Brno, Hustopeče…..

Technická výchova v RVP ZV Člověk a svět práce 1.stupeň -Volí vhodné nástroje a náčiní -Sestavuje modely se stavebnicemi -Pečuje o nenáročné rostliny -Připraví tabuli pro jednoduché stolování -Dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti -Vyzná se ve vlastnostech pracovních materiálů ( drát, folie, karton….) Člověk a svět práce 2. stupeň -Užívá technickou dokumentaci -Provádí technické úkoly s výběrem materiálu -Organizuje svoji práci -Dokáže ručně opracovat… -Ovládá jednoduché postupy při práci v domácnosti -Elektrotechnika v domácnosti -Příprava pokrmů…. -Měří, zapíše protokol, dodržuje pravidla….

Problémy (malých) ZŠ: Chybí kvalifikovaní učitelé (PV, F)… Finance na základní vybavení… Podceňování technické výchovy… Nízká prestiž řemeslných povolání… Malý zájem zaměstnavatelů… Rodina – přehnané požadavky… ………………………..

Co může škola dělat v oblasti technické výchovy ? Nerušit dílny ! Dle možností využívat školní zahradu. Pracovní výchova v ŠVP jedenkrát týdně ( 1 hodina). Vyučovací předmět „ Svět práce“ v 9. ročníku – učitel = výchovný poradce. Exkurze do místních firem. Příklady z praxe. Spolupráce s úřady práce – regionální priority. Rukodělné kroužky – dle možností. Projekty ( finance), spolupráce se zřizovatelem. Nebát se rodičů a veřejnosti ( bezpečnost, volba povolání ….)!

Co máme k dispozici ? Školní zahrada

Technické muzem:

Naše posvícení – projektový den

Projekt OPVK:

Informační centrum školy

Děkuji za pozornost.