NSK pro TV Jan Koucký svět práce: klasifikace povolání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Brno
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Projekt Kvalita II: výsledky vzdělávání, vývoj školství v krajích.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Obory vzdělání z oblasti IT a NSK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Model Sektorových rad a veřejná zakázka Národní soustava kvalifikací jednání Sektorové rady pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Budoucnost odborného školství
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Transkript prezentace:

NSK pro TV Jan Koucký svět práce: klasifikace povolání Malátova 17, 150 00 Praha 5 tel.: +420 221 900 513 · e-mail: jan.koucky@pedf.cuni.cz NSK pro TV Jan Koucký svět práce: klasifikace povolání národní soustava povolání a kvalifikací - svět vzdělávání: klasifikace vzdělání - kvalifikace pro terciární vzdělávání Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Seminář CSVŠ, Praha 2. prosince 2008

Svět práce: klasifikace povolání ISCO a KZAM International Classification of Occupation 1. ISCO level cca 10 Major group titles 2. ISCO level cca 27 Sub-major group titles 3. ISCO level cca 120 Minor group titles 4. ISCO level cca 500 Unit group titles

Národní soustava povolání (NSP) a Národní soustava kvalifikací (NSK) Malátova 17, 150 00 Praha 5 tel.: +420 221 900 513 · e-mail: jan.koucky@pedf.cuni.cz Národní soustava povolání (NSP) a Národní soustava kvalifikací (NSK) Projekty řešené v letech 2006-2008 v rámci OP RLZ pod MPSV a MŠMT Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Seminář CSVŠ, Praha 2. prosince 2008

Národní soustava povolání a kvalifikací

Národní soustava povolání projekt Ministerstva práce a sociálních věcí realizátorem zakázky je sdružení : TREXIMA, spol. s r.o. Hospodářská komora ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Institut Svazu průmyslu ČR realizace 01/2007 – 09/2008 adresa: www.nsp.cz

Sektorová rada Sektorová rada (SR) Role SR orgán a nástroj zaměstnavatelů při prosazování zájmů v oblasti lidských zdrojů ve vztahu ke státní správě a ke vzdělávacím institucím Role SR revidovat strukturu a obsah povolání a pozic v daném sektoru spolupracovat na optimálním vyjádření kompetencí jednotlivých povolání a pozic posuzovat kvalifikační i hodnotící standardy kvalifikací a navrhovat dílčí kvalifikace pro Národní soustavu kvalifikací spolupracovat s autorizujícími orgány v rámci realizace zákona 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání 10

Koordinační rada Koordinační rada (KR) Sektorových rad (SR) Složení KR společný orgán subjektů, které se podílejí na realizaci VZ NSP, jehož hlavním úkolem je vytvořit síť SR a připravit prostor pro co nejširší uplatnění SR ve všech adekvátních oblastech Složení KR zástupce Hospodářské komory ČR zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR zástupce Institutu Svazu průmyslu ČR zástupce NÚOV zástupce společnosti TREXIMA, spol. s r.o. Role KR iniciovat a schvalovat vznik a fungování SR (složení, působnost, zánik) rozdělovat finanční prostředky pro SR přebírat výstupy SR a garantovat jejich kvalitu zprostředkovat komunikaci mezi SR a jinými institucemi 11

Přehled Sektorových rad SR potravinářství a krmivářství 5 7 SR ve stavebnictví 6 SR textilního a oděvního průmyslu 9 SR průřezová 8 SR pro vodní hospodářství 4 SR pro polygrafii SR pro automobilový průmysl SR pro energetiku SR pro těžbu a úpravu nerostných surovin SR zemědělství SR nábytkářů SR pro lesní hospodářství SR chemie SR hutnictví a slévárenství SR strojírenství SR elektrotechnická SR služby SR uměleckých řemesel SR pro veřejné služby a správu 3 celkem 94 129 Počet nových a aktualizovaných pozic 702 realizovaná jednání SR Počet posouzených DK a ÚK 296 plánovaná jednání SR Počet pozic popsaných kompetencemi 487 Počet členů v SR 243 12

Pokrytí trhu práce Sektorovými radami Počet pozic v Kartotéce typových pozic (1.1.2007) 2048 Počet pozic garantovaných 18 Sektorovými radami 796 Počet pozic garantovaných Sektorovými radami a Expertními týmy (včetně pozic garantovaných SR pro veřejné služby a správu) 1212 13

Zkušenosti Problém: Návrh řešení: Důsledky: Kolik má být Sektorových rad? Dnešní pokrývají cca 40 % povolání. Návrh řešení: Počet rad není vhodné redukovat, záleží na schopnostech spolupráce. Každý sektor by měl chápat SR jako příležitost ovlivňovat RLZ. Nové role SR možná povedou ke spojování. Důsledky: Možná až 35 SR, některé se následně spojí (VB: 25) Strategie CŽU ČR – usnesení vlády č. 761/2007 - ukládá resortům a dalším subjektům úkoly – konkurenceschopnost založená na dialogu světa práce a světa vzdělávání. 14

Informační systém www.nsp.cz 15

Svět vzdělávání: klasifikace vzdělání ISCED Malátova 17, 150 00 Praha 5 tel.: +420 221 900 513 · e-mail: jan.koucky@pedf.cuni.cz Svět vzdělávání: klasifikace vzdělání ISCED Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Seminář CSVŠ, Praha 2. prosince 2008

Mezinárodní klasifikace vzdělání ISCED Úrovně vzdělání ISCED 0 – Preprimární vzdělání ISCED 1 – Primární vzdělání ISCED 2 – Nižší sekundární vzdělání ISCED 3 – Vyšší sekundární vzdělání ISCED 4 – Postsekundární neterciární vzdělání ISCED 5 – Terciární vzdělání - první stupeň ISCED 6 – Terciární vzdělání - druhý stupeň Obory vzdělání 0 – Obecné vzdělání 1 – Vzdělávání a výchova 2 – Humanitní vědy a umění 3 – Společenské vědy, obchod a právo 4 – Přírodní vědy, matematika a informatika 5 – Technické vědy, výroba a stavebnictví 6 – Zemědělství a veterinářství 7 – Zdravotnictví a sociální péče 8 – Služby 9 – Nezačlenitelné programy

Podrobně vymezené obory 96 položek 1. stupeň X Široce vymezené obory 10 položek 2. stupeň XX Úzce vymezené obory 26 položek 3. stupeň XXX Podrobně vymezené obory 96 položek Technické vědy, výroba a stavebnictví 52 Technické vědy a technické obory 521 Strojírenství, kovovýroba a metalurgie 52101 Hodinářství 52102 Hutnická technologie 52103 Hutnictví 52104 Hydraulika 52105 Kotlářství a sváření 52106 Mikromechanika 52107 Montáž, soustružení a obrábění kovů 52108 Ocelářství 52109 Odlévání kovů a výroba modelů 52110 Opravy jízdních kol 52111 Programy hutnických oborů 52112 Programy strojírenských oborů 52113 Přesná mechanika 52114 Puškařství 52115 Strojírenství 52116 Sváření a pájení 52117 Výroba jízdních kol 52118 Výroba nástrojů a zápustek 52119 Výroba oceli …………. atd.

Návrh seskupení kvalifikací terciárního vzdělání do 22 „sektorů“

Národní soustava kvalifikací pro TV Řešitelé Projektu NSK TV (IPN) Absolventi VŠ a VOŠ MŠMT Akreditační komise Vysoké a vyšší odborné školy Řešitelé projektů NSK a NSP Zaměstnavatelé a profes. organ. organizace organizace Sektorové rady Zaměstnavatelská sdružení Pracovní skupiny AK Jednotlivé VŠ a VOŠ, skupiny škol a fakult

Děkuji Vám za pozornost Malátova 17, 150 00 Praha 5 tel.: +420 221 900 513 · e-mail: jan.koucky@pedf.cuni.cz Děkuji Vám za pozornost Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Seminář CSVŠ, Praha 2. prosince 2008