Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
Co to jsou mikrobi?.
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
„EU peníze středním školám“
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Virologie.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Alimentární intoxikace
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Klíště obecné.
Mikro-organismy v lidských sídlech.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Antibiotika a Rezistence
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Rezistence na antibiotika
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Bakterie.
Tetanus a Trachom.
PLÍSNĚ MÍŠA.
1.Ročník technické lyceum
BAKTERIE.
KŘÍŽOVKA VIRY.
BAKTERIE.
HOUBY.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
ANGÍNA.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Lymská borelióza.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Lidské tělo.
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Mikro-organismy v lidských sídlech.
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE Jmenuji se Staphylococcus aureus. Jestliže se dostanu do krve, jsem schopen vyvolat závažné onemocnění. Mám kulatý tvar a rád žiji na sliznici v nose nebo na kůži v podpaží. Když se dostanu pod kůži, způsobím hnisání. Co jsem? Staphylococcus je: Jmenuji se Lactobacillus bulgaricus. Lidé mě mají rádi, protože měním mléko na jogurt Když mě s jogurtem sníte, žiji ve střevech a pomáhám trávit další jídlo. Co jsem?   Lactobacillus je: BAKTERIE BAKTERIE

Svět mikrobů PLÍSEŇ VIRUS Patřím mezi Dermatophyta a rád žiji na kůži. Obzvláště rád mám vlhká místa, například nohy, které se potí. Pokud žiji mezi prsty nohou, mohu způsobit mykózu. Co jsem?   Dermatophyta jsou: Jsem původce chřipky. Objevuji se hlavně koncem zimy. Rozdávám lidem bolest hlavy a horečku. Velmi snadno se šířím z člověka na člověka kašláním a kýcháním. Co jsem?   Chřipku způsobuje: PLÍSEŇ VIRUS

Svět mikrobů BAKTERIE PLÍSEŇ Jmenuji se Campylobacter jejuni. Mám krásný spirálovitý tvar a rád žiji v těle drůbeže. Když se s potravou dostanu do lidského těla, můžu způsobit závažné onemocnění – průjem! Co jsem?   Campylobacter je: Jmenuji se Penicillium a můžete mě vidět, jak rostu na starém chlebu. Ten pak vypadá plesnivě. Lidé mě používají k výrobě antibiotika - penicillinu. Penicilin pomáhá léčit bakteriální infekce. Co jsem?   Penicillium je: BAKTERIE PLÍSEŇ