Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
V současném světě – 2 názory na svět
Diversita lidské populace II
• Náboženství, náboženské složení
Křesťanství, islám, buddhismus, hinduismus, judaismus…
Hlavní světová náboženství a církve
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Křesťanství.
Arabové a Islám Raný středověk.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Vznik a vývoj náboženských představ
Občanská výchova 7. ročník
Náboženská literatura
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
RISK Náboženství.
Islám, ropa, oblast napětí
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Náboženská mapa současného světa
Rozšíření náboženství ve světě
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Opakování - náboženství
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Západní náboženství.
Islámské umění.
LIDÉ NA ZEMI Socioekonomická geografie - sleduje rozmístění obyvatelstva, jeho růst, pohyb/ stěhování/, skladbu obyvatel podle věku, zaměstnání, rasové,
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
N ÁBOŽENSTVÍ, VÍRA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Která náboženství znáš?
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ISLÁM.
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Náboženství a fanatismus
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté Náboženství ve světě Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté

Dělení: Světová náboženství – křesťanství (2,2 mld. věřících), islám (1,3 mld.), buddhismus (382 mil.) Národnostní (prakticky jej vyznává jen jeden národ) – hinduismus (870 mil.), judaismus (15 mil.) Přírodní náboženství – šamanismus, totemismus, animismus aj. (asi 300 mil.) Moderní náboženství – sekty (Mormoni, Svědci Jehovovi), ideologie (Juche – KLDR)

Rozmístění obyvatel ve světě

Hlavní náboženství KŘESŤANSTVÍ se dělí na: katolíky, protestanty (evangelíky), pravoslavné (ortodoxní). Víra v Ježíše Krista – Syn Boží, bible – Nový zákon a evangelia, víra v posmrtný život, kostely. ISLÁM má dva směry šíité (v Iránu) a sunnité. Stoupenci Muslimové, Mohamed=prorok, Alláh=bůh, korán, mešity. HINDUISTÉ – víra v převtělování, rozdělení obyvatel na kasty, posvátná Ganga, zvířata, rostliny, zikkurat. BUDHISTÉ – zakladatel Buddha, tolerance a omezování vlastních potřeb, pagody. JUDAISMUS (židovství) Židé vyvolený národ, Starý zákon, Zeď nářků, Izrael – kolébka tří náboženství. Posvátná místa viz. tabulka Rozšíření viz. mapa.

Problémy Pro některé náboženství i sekty je typický fanatismus a fundamentalismus, který může přecházet až v extremismus (např. terorismus). Náboženská nesnášenlivost tak vede k řadě konfliktům (Severní Irsko, bývalá Jugoslávie, Palestina a Izrael)!!!

Vybraná svatá místa náboženství MĚSTO STÁT Křesťanství Betlém, Nazaret, Jeruzalém Izrael Katolická církev Vatikán Pravoslavná Konstantinopolis, Athény Turecko, Řecko Anglikánská Canterbury Velká Británie Islám Mekka, Medina, Jeruzalem Saudská Arábie, Izrael Hinduismus Váránásí Indie Buddhismus Lopburi, Bodh, Gaya, Sarnath Nepál, Indie Juche Pchjongjang KLDR Sihismus Amritsar, Punjab Judaismus Jeruzalém Baháismus Haifa Tenrikjo Tenri-ši Japonsko Jainismus Politana, Gujerat

Úkoly Jaké znáte křesťanské svátky během roku? Kdy se konají a k jaké příležitosti? Pokuste se načrtnout tvar kostela, mešity a pagody. Přiřaď pojmy k jednotlivým náboženstvím: Náboženství: křesťanství, islám, judaismus Pojmy: mešita, korán, bible, Írán, Mekka, tóra, ramadán, velikonoce, svatý kříž, Polsko, Ježíš, Davidova hvězda, šíité, Jeruzalém, Vatikán, Zeď nářků, papež (dokážeš vymyslet další) Pokus se vytvořit příběh ve kterém by se objevily tyto pojmy…