BRVKA Leonard Paul Euler (1707 – 1783). Pod označením INVERZNÍ proces chápeme opačný děj, takový, který probíhá opačným směrem, např. tání a tuhnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
F U N K C E II Funkce 5 Mocninná funkce 3 Čihák Plzeň 2013, 2014.
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základy infinitezimálního počtu
Algebraické výrazy – početní operace
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
PRŮBĚH FUNKCE Autor: RNDr. Věra Freiová
Matematika Téma č. 5 Funkce Základní pojmy /main terms/основные термины  Reálná funkce f jedné reálné promĕnné x je množina f uspořádaných dvojic.
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Základní číselné množiny
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_94.
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Elementární funkce Základními elementárními funkcemi se nazývají funkce mocninné exponenciální logaritmické goniometrické cyklometrické Elementárními funkcemi.
Rozpadový zákon, rozpadová konstanta, poločas rozpadu Aleš Bílík, 4.C.
F U N K C E.
MATEMATIKA I.
Číselné obory Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_95.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_SU_3_12.
Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_149 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B09 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníProsinec.
INVERZNÍ FUNKCE Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_MAT_VA_01 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Vlastnosti funkcí Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 2. ročník.
3. Přednáška posloupnosti
Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
4. Úlohy z radiometrie Základy Geofyziky: cvičení, Brno podzim 2007 Úvodní problém – sestrojte graf vyjadřující závislost úbytku uranu N t /N 0 na čase.
9.přednáška vyšetřování průběhu funkce
Logaritmické funkce Michal Vlček T4.C.
* Druhá odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Druhá mocnina Matematika – 8. ročník *
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
* Třetí mocnina Matematika – 8. ročník *
Funkce a jejich vlastnosti
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Množiny.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
PRŮBĚH FUNKCE.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Exponenciální funkce VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B04 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníListopad.
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Funkce a jejich vlastnosti
Časový průběh radioaktivní přeměny
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_120.MAT.02 Logaritmická funkce.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_117.MAT.02 Inverzní funkce.
Lineární funkce a její vlastnosti
Funkce a jejich vlastnosti
Logaritmické funkce.
MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Transkript prezentace:

BRVKA Leonard Paul Euler (1707 – 1783)

Pod označením INVERZNÍ proces chápeme opačný děj, takový, který probíhá opačným směrem, např. tání a tuhnutí. V matematice také známe inverzní (opačné) procesy: sčítání × odčítání, násobení × dělení, umocňování × odmocňování ….. Z minula: BRVKA  K prostému zobrazení f existuje inverzní zobrazení f -1 které původním obrazům přiřazuje jejich vzory.  K prosté funkci f existuje inverzní funkce f -1, která původním funkčním hodnotám přiřazuje jejich vzory – hodnoty x z definičního oboru.

 Definice: Mějme PROSTOU funkci f(x) s definičním oborem D(f) a s oborem hodnot R(f). Inverzní funkcí k funkci f nazveme funkci f -1 s definičním oborem R(f), která každému y přiřadí právě to x, pro které platí y = f(x).  Graf inverzní funkce k f je osově souměrný s grafem f podle osy 1. a 3. kvadrantu. Pokud není f prostá, provedeme zúžení definičního oboru. Vezmeme jen „vhodnou část“ funkce. BRVKA

 Definice: Exponenciální funkce je každá funkce s předpisem f(x) = a x, kde a je reálné číslo různé od 1.  Číslo a se nazývá základ, x je exponent. BRVKA Vlastnosti: D(a x ) = R, R(a x ) = R+. Není ani sudá ani lichá. Nemá extrémy, je ZDOLA omezená, není periodická. Průsečík s osou x nemá, osa x je její (jediná) asymptota. Průsečík s osou y je [0,1]. Monotónnost se liší podle základu a. RostoucíKlesající Je PROSTÁ, proto k ní existuje inverzní funkce - logaritmická.

 Definice: Logaritmická funkce f(x) = log a x je inverzní funkce k exponenciální funkci f -1 (x) = a x.  Číslo a se nazývá základ logaritmu, x je argument. BRVKA Vlastnosti: D(log a x )= R(a x ) = R+, R(log a x ) = D(a x ) = R. Není ani sudá ani lichá, nemá extrémy, není periodická. Není omezená, osa y je (jediná) asymptota, je prostá. Průsečík s osou x je [1,0], log a x = 1 pro libovolné a. Monotónnost se liší podle základu a. RostoucíKlesající

 Matematická konstanta (podobně jako číslo π).  Značí se e, jeho hodnota je e = 2,71828 ….  Je to základ přirozených logaritmů. BRVKA  Logaritmování posouvá operaci o stupeň níž.

 Exponenciální závislost vykazují různé procesy, např.: 1) Radioaktivní rozpady 2) Stínění před zářením 3) Množení bakterií 4) Pokles tlaku s výškou 5) Růst počtu obyvatel 6) Úroky v bance atd. BRVKA Za čas T = poločas rozpadu se přemění polovina jader. Pro zbývající počet jader platí, λ je rozpadová konstanta:

 Úlohy na rozpady a spol.: 1) Určit množství po nějakém konkrétním čase. 2) Určit původní množství, pokud známe současné a T. 3) Určit dobu rozpadu – radiouhlíková metoda. 4) Určit poločas rozpadu. BRVKA 1) Určete hmotnost stroncia s poločasem rozpadu 9 min po uplynutí 5 min, 10 min, 30 min, pokud jeho původní množství bylo 1 gram. Stačí dosadit do vzorce, je nutné mít u t i T stejné jednotky.

2a) Určete původní množství radioaktivního jódu s poločasem rozpadu 8 dní dne 10.června, pokud víme, že 20.srpna je ho ve vzorku 12 gramů. BRVKA Zjistíme počet dní t ….. (budeme počítat počáteční i koncový den) 72 dní 2b) Určete množství radioaktivního thoria s rozpadovou konstantou λ = 0,77s -1 před 5s, pokud je ho nyní 0,02mg.

3) Na Sibiři byl nalezen zmrzlý mamut, když se ruským vědcům nepodařilo ho znovu oživit a jejich psům sníst, byl z něj odebrán kousek tkáně jako vzorek a bylo zjištěno, že obsahuje pouze 12% radioaktivního uhlíku 14 C v porovnání se současnými živočichy. Poločas rozpadu uhlíku je 5730 let. Otázka zní: Před kolika lety mamut přibližně zmrzl? BRVKA

3) Určete poločas rozpadu a rozpadovou konstantu pro radioaktivní izotop. Jeho množství ve vzorku bylo ,5 g a bylo množství jen 14,22 g. O který prvek se pravděpodobně jedná? BRVKA

A to je pro dnešek vše, děkuji za pozornost. BRVKA