Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Evropa a svět v 2.pol.19.století
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj politické mapy světa
Vývoj politické mapy světa
Politické rozdělení a koloniální minulost
Evropský kolonialismus
Kolonialismus a imperialismus
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
Formování bloků a Balkánské války
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Cesta k 1. světové válce 1. část
Kolonialismus.
KVÍZ MEZI SUNDSKÉ OSTROVY NEPATŘÍ: a) Sulawesi b) Sokotra c) Jáva
Stupeň rozvoje států světa
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Těžba nerostných surovin
Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
IMPERIALISMUS KOLONIALISMUS
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
RUSKO Jan Vaněk.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Konflikty ve světě. Balkán ETA ve Španělsku Separatismus v Belgii Liga Severu v Itálii Severní Irsko (Kypr)
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Kolonialismus a koloniální říše v 19. stol.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
AUTOR: Marcela Kaderová
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Kolonialismus 19. století
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Kolonialismus.
První světová válka 8. třída.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kolonizace Afriky. Kolonizace Afriky Objevování Afriky Kteří Evropané pronikají do Afriky v 19. století? Jaké jsou důvody jejich cest?
Základní škola Čelákovice
Britské impérium.
Kolonialismus.
Transkript prezentace:

Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus PhDr. Jana Žáková

Kolonialismus a koloniální mocnosti  Kolonie – území ovládaná evropskými státy (popř. USA, Japonskem apod.) v Americe, Africe, Asii a Oceánii. Kolonie přinášely koloniálním mocnostem obrovské zisky, a podporovaly tak jejich hospodářský rozvoj. Hlavní zdroje: a) těžba nerostných surovin b) pěstování zemědělských plodin na plantážích c) dovoz a odbyt domácích výrobků d) dovoz zboží a surovin (např. čaj, koření, káva, porcelán)

Asie a Oceánie Uveďte, které státy na území Asie si zachovávaly samostatnost Vyjmenujte kolonie náležející Velké Británii Vyjmenujte kolonie náležející USA Vyjmenujte kolonie náležející Francii Vyjmenujte kolonie náležející Německu Vyjmenujte kolonie náležející Nizozemsku Vyjmenujte kolonie náležející Portugalsku Vyjmenujte kolonie náležející Japonsku

Afrika Uveďte, které státy si zachovávaly samostatnost Rozhodněte, které dvě z koloniálních mocností měly v Africe nejvíce kolonií Vyjmenujte kolonie náležející Velké Británii Vyjmenujte kolonie náležející Francii Vyjmenujte kolonie náležející Německu Vyjmenujte kolonie náležející Španělsku Vyjmenujte kolonie náležející Portugalsku Vyjmenujte kolonie náležející Belgii Vyjmenujte kolonie náležející Itálii

Afrika kolonie

Evropské mocnosti a jejich kolonie před 1. sv. válkou

Asie Využívání kolonií často nepřinášelo očekávané výsledky Velké výdaje – koloniální správa, vojsko V pronikání do Asie se silně angažovalo Rusko – Turkestán (bavlna), snaha získat další území na úkor Číny Důležitá ruská opora na Dálném východě – nezamrzající přístav Vladivostok Střety s Japonskem – Korea, Mandžusko S Velkou Británií – Persie (Írán) a Afgánistán – VB se snažila zabezpečit hranice Indie

Francie – ovládla Indočínu Nizozemsko – Jáva, Indonésie Rusko, VB, Francie, Japonsko, USA, Německo – zájem o Čínu – rozdělení čínského císařství na sféry vlivu

Afrika V polovině 70. let 19. století ovládaly evropské země asi desetinu Afriky – pobřežní oblasti Střed černého kontinentu neprobádaný Cestovatelé a objevitelé – Livingstone, Stanley, Holub Po objevitelích přicházeli misionáři, obchodníci, vojáci a úředníci

V Africe se nejvíce prosadily VB a Francie VB – jih Afriky –střety se staršími nizozemskými přistěhovalci – búrské války Egypt – pojistila si kontrolu nad Suezským průplavem Chtěla spojit jih Afriky a Egypt pásem dalších kolonií

Francie – vycházela ze své nejstarší a nejdůležitější kolonie Alžíru Postupovala od Z k V 1898 – střet ve Fašodě v Egyptě Francie dočasně donucena k ústupu 1904 – Srdečná dohoda – rozdělení sfér vlivu Kongo – Belgie Libie – Itálie Část jižní a střední Afriky – Německo Svobodná pouze Libérie a Habešské císařství