Ing. Ondřej Smíšek ČVUT FD Děčín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Nauka o podniku Seminář 6..
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
stlačený zemní plyn vs. nafta
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Výkon elektrického proudu
Solární systémy pro aktivní topení
OPEL AMPERA Brno Obsah prezentace OPEL AMPERA • Technické parametry • Jízdní parametry • Bezpečnost • Design • Výbava • Cena • Úspěchy • Velcí.
Doprava. Doprava Témata prezentace Dopravní muzeum Dresden DVB dopravní podnik Letiště Drážďany Stavba mostu Waldschlösschenbrücke Turistická atrakce.
Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.
P R E Z E N T A C E Auto Salač s.r.o.
Škoda auto Mladá Boleslav
slavný americký průmyslník
KM STUDIOS presents - Bugatti Veyron - Bugatti Veyron je nejvýkonnější sériově vyráběný automobil na světě. sériově vyráběnýautomobilsériově vyráběnýautomobil.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
řešené soustavou rovnic
Elektromobily minulosti a budoucnosti
Elektromobil přichází
Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku - Místku Technické prostředky Bc. Petr Jirout 2011.
AIRBUS A380 Zvuk Myš, Enter.
8. ročník Práce, výkon, energie Téma: Výkon.
Procenta Výpočet počtu procent
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Hliníkový fasádní systém COTTA
Radializace Nový Smokovec, září 2011.
Mapa zájmu - plány.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Henry Ford - Narodil se: 30. července 1863 v Dearborn, Michigan, USA - Umřel: 7. dubna vyučil se zámečníkem a pak se stal opravářem parních strojů.
Ekologie na silnicích Auta na elektřinu.
v programu MS PowerPoint
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Hybridní pohon Vojtěch frajt
DOPRAVA, ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A ENERGETIKA
Magazín o budoucnosti dopravy JAN HORČÍK, šéfredaktor.
Magazín o budoucnosti dopravy
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
1. 2 VÝZKUMNÉ CENTRUM JOSEFA BOŽKA Katedra elektrických pohonů a trakce K ČVUT Praha ELEKTROMOBILY A HYBRIDNÍ ELEKTROMOBILY Díl II Prof. Ing. Zdeněk.
Mezinárodní autopůjčovna - auta na elektřinu nebo CNG -
CNG SUMMER ECO TOUR 2010 KONCEPT A EVALUACE PROJEKTU.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Airbag Autor: Martin Pinta.
Elektromobil automobil na elektrický pohon jako zdroj energie
AUTOMOBIL SNŮ Závěrečný projekt z designu průmyslových výrobků Ing. Eliška A. Kubičková Fakulta strojní ZČU.
Letadla společnosti BOEING
VÝKON.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Věda a technika konce 19.st.
Vodík palivo budoucnosti
Bugatti Veyron Valérie Grodová.
HISTORIE AUTOMOBILISMU mosty za průmyslové revoluce
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
- NAROZEN ROKU 1863 V DEARBONU (MICHIGAN) - V PATNÁCTI SESTROJIL SVŮJ PRVNÍ PARNÍ PÍSTOVÝ MOTOR – POPRVÉ SESTROJIL BENZÍNOVÝ MOTOR – VYJEL.
Čím byly první samohybné stroje poháněny? Jak se nazývaly vozy, poháněné párou? pára + + vůz = = parovůz James Watt.
Eurotrans, Brno Po Brně - zeleně Překlad pro Brňáky: Po štatlu bez rychny.
ELEKTROMOBILITA. HISTORIE: Holandsko, profesor Stratingh, první návrh elektromobilu, který byl i realizován 1895 – František Křižík – první elektromobil.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Stanoviště:Náměstí Republiky
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tepelné motory - proudové a raketové motory
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Boeing Dreamliner.
Skútry pro přepravu osob
Transkript prezentace:

Ing. Ondřej Smíšek ČVUT FD Děčín Perspektivy elektromobility Projekt CZ.1.07./2.3.00/47.0029 Věda pro život, život pro vědu Ing. Ondřej Smíšek ČVUT FD Děčín

Elektromobilita Kola Lodě Letadla Vlaky Automobily

Elektrokola elektricky asistovaná jízdní kola „pedelec“, „e-bike“ rychlost s asistencí elektromotoru max 25 km/h výkon elektromotoru max 250 Wattů Dopomoc elektromotoru může být aktivována pouze při aktivním šlapání akcelerátor může elektrokolo uvést pouze do rychlosti 6 km/h z klidového stavu http://ekolo.cz/legislativa-okolo-elektrokol

Elektrokola Haibike – 119000Kč

Elektrokola Haibike – 119000Kč

Lodě Tûranor PlanetSolar Loď dlouhá 31 metrů je pokryta 500 m2 solárních panelů o celkovém výkonu 93 kW Stála 12,5 milionu €. 4 x 60 kW

Letadla Elektroletadlo E-Fan je z kompozitních materiálů Měří na délku 6,7 metru a má rozpětí křídel 9,5 m Maximální vzletová hmotnost je 550 kg, vzletová rychlost je 110 km/h Cestovní rychlost je kolem 160 km/h a max. rychlost přes 220 km/h 2 x 60 kW dvou li-ion "balících" Kokam baterií po 65 kg elektroletadlo ve vzduchu 45-60 minut při běžném letu a 30 minut při akrobatických kouscích

Vlaky TGV V150, max 574,8 km/h, 19 600 kW NS 999, cca 1000 kW, 24 h provozu

Pohled na elektromobily v historii Jako o prvním elektromobilu s praktickým využitím mluvíme o vozidle anglického vynálezce Thomase Parkera z roku 1884, elektromobily 19. století trpěly neduhy, které můžeme, byť ve zmenšené míře, sledovat i dnes: malá rychlost kolem 30 - 40 km/h dlouhá doba nabíjení krátký dojezd (cca 70 km), který jejich působnost omezil pouze na města těžké baterie to vše činilo elektromobily ekonomicky neefektivními, byly nazývány také jako „women´s cars“

Pohled na elektromobily v historii přesto si elektromobil připsal zajímavý rekord, v roce 1899 Camille Jenatzy dosáhl s elektromobilem rychlostního rekordu 105,79 km/h o pět let už rekord - s vozidlem na benzínový pohon - patřil Henrymu Fordovi a cca od 20. let 20. století elektrické vozy z trhu prakticky vymizely, Přesto se dá říct, že jim patřil počátek 20. století, Např. Anderson Electric Car Company vyráběla na počátku 20. století až 2000 elektromobilů ročně, S příchodem levných a rychlejších aut Henryho Forda prodej rychle klesal, celkově Detroit Electric v období 1907 – 1939 prodal celkem 13 000 elektromobilů.

Ještě kvalitnější detroit electric Tento model je ideální nástupce dlouhé řady vozidel , která udržují dominanci společnosti Detroit Electric. Perfektní harmonie křivek, ladný, osobitý, důstojný, vynikající komfort řízení, umělecký výběr čalounění, interiérové doplňky, které kombinují krásu, luxus a komfort. Ti, kdo již viděli tento nový model, vychvalují jej jako nejkvalitnější vůz z mnoha, které jsou určeny pro městské a příměstské využití. Vy z něj také budete nadšení. Tento nový Detroit Electric je k vidění v našem autosalónu předního distributora v celé zemi. Přijďte se podívat a užijte si důkladný test jeho jízdních kvalit. Reklama z roku 1920

Vynález automobilu se spalovacím motorem V roce 1886 získal Karl Benz patent na tříkolku poháněnou spalovacím motorem,

Karl benz Karl Benz se narodil v roce 1847, 1871 založil továrnu pro výrobu strojů, V roce 1884 sestrojil první čtyřdobý motor, Prodej automobilů byl zpočátku malý,

Role manželky Zlom nastal v okamžiku, kdy manželka Karla Benze Bertha podnikla propagační 100 km dlouhou jízdu, V roce 1893 se tak Benzova tříkolka stala prvním sériově vyráběným automobilem, Automobilka Benz se v roce 1926 spojila se společností Daimler, Gottlieb Daimler sestrojil v roce 1885 spalovací motor, který použil jako pohon motocyklu, Fůzí těchto dvou společností vznikla firma Mercedes - Benz

Start automobilismu Z dnešního pohledu je klíčový okamžik, kdy se automobily začaly rozšiřovat mezi širší vrstvy obyvatel, V tomto ohledu je klíčový příspěvek Henryho Forda, Tento muž dokázal v praxi využít to, čemu se říká ÚSPORY Z ROZSAHU Přelom 19. a 20. století byl v řízení podniků ve znamení tzv. vědeckého managementu, Jeho základním představitelem byl Frederick Taylor – člověk byl považován za stroj, který je nutné úkolovat, motivovat a řídit, Jedním z typických představitelů vědeckého managementu byl i Henry Ford.

Elektromobily

Elektromobily http://www.elektromobily.org/ http://www.hybrid.cz Náklady na provoz (12-18 kWh/100 km) Emise Opotřebení Jednoduší konstrukce

Náklady na provoz

Elektromobily Největší počet v USA, přelom 19. a 20. století General Motors GM EV1 Tesla Roadster

Elektromobily Zaměstnanost Příjmy státního rozpočtu Energetická síť

Příklady Tesla Nissan Renault German E-CARS

Trh Nissan Leaf 715 300 Kč

Trh Smart ED (už jen SRN) 651 200 Kč

Trh Citroen C-Zero 717 300 Kč

Trh Mitsubishi i-MiEV (už jen SRN) 654 225 Kč

Trh Peugot iOn 717 300 Kč

Obsahuje benzínový motor se spotřebou cca 2,1 l/100km

http://youtu.be/l1vSeLu2wcE http://youtu.be/4oAJwlS0Wrs http://spotter.cz/473251-alternativni-pohony.htm#!

Děkuji za pozornost