Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekologie na silnicích Auta na elektřinu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekologie na silnicích Auta na elektřinu."— Transkript prezentace:

1 Ekologie na silnicích Auta na elektřinu

2 Budoucnost automobilů
Budoucnost má elektrický pohon, alespoň největší evrospký autosalon ve Frankfurtu to dokazuje. Většina automobilek představuje modely na elektrický pohon i přesto, že řada problémů zatím není dořešená. Mnichovští dlouho neváhali a ještě před premiérou na autosalonu ve Frankfurtu ukázali svoje letošní eso: Koncept BMW Vision EfficientDynamics

3 Budoucnost elektromobilů
Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností až 90 % (v případě asynchronního motoru) oproti 30–40% účinnosti spalovacího motoru. Záleží napoužitých akumulátorů či palivových článků (ta se pohybuje kolem 50–80 % podle použité technologie – olovo, NiMH, Li-ion, Li-poll). Na rozdíl od běžného automobilu lze ale zvyšovat využití energie tzv. rekuperací, v praktickém provozu až o   přibližně 25 % – to je možné zvláště v městském provozu nebo členitém terénu.

4 Výhody Elektromobily neprodukují svým provozem výfukové plyny a i se započítáním výroby elektrické energie ze „špinavějších“ zdrojů (např. hnědé uhlí) je jejich bilance vlivu na životní prostředí obvykle lepší, než u automobilů se spalovacími motory. Legislativa zvýhodňující elektromobily byla záhy soudně napadena automobilkami a  patřičné zákony byly zrušeny.

5 Akumulátory Trakční akumulátory zapojené v sérii měly původně bez zapojení kvalitního BMS a použití „inteligentních“ nabíjecích algoritmů relativně nízkou životnost. Nyní je ale možné dosáhnout životnosti přibližně 80 tisíc km s moderní olověnou rekombinační baterií (AGM/GEL). Novější lithium-polymerové akumulátory mají dokonce životnost přes 150 tisíc km. Na straně statistika individuální dopravy jasně říká, že drtivá většina denních jízd je vykonána v dosahu současných elektromobilů (50-150 km), kde uložení jen 13-24 kWh (olovo/NiMH) energie v běžných elektromobilech je plně dostačující. Radius lze také operativně prodlužovat rychlodobíjením v zemích kde k tomu již existuje patřičná veřejná infrastruktura nebo tzv. příležitostným dobíjením ze standardní elektrické sítě na pracovišti apod. Dalším protiargumentem k zavádějícímu porovnávání „měrné kapacity benzinu“ s energií v akumulátorech je fakt, že většina současné automobilové produkce se spalovacím motorem je velice neefektivní z hlediska špatné aerodynamiky a bezúčelné hmotnosti. Filozofie elektromobilů tedy rovněž spočívá v zásadě nemrhat energií pro pohon zbytečně. Některé seriově vyráběné modely elektromobilů úspěšně uplatnily kombinaci odlehčené hliníkové karoserie a kompozitních vnějších panelů, a to vše za dodržení bezpečnosti pro posádku, s výsledkem podstatné redukce hmotnosti vozidla.

6 Náklady Náklady na provoz elektromobilu tvoří přibližně z 1/5-1/9 cena elektrické energie (nižší hodnota platí pro kombinaci olovo a odběr eletřiny v nejlevnějším, tzv. nočním tarifu) a zbytek provozní ceny pak amortizace akumulátorů. V přepočtu nákladů na km jsou náklady se spalovacím motorem téměř srovnatelné - záleží na druhu provozu. Pohonné ústrojí vozů se spalovacím motorem vykazuje však mnohem rychlejší a nákladnější opotřebení.

7 Alternativy elektrobusy
Jednou z variant elektromobilu je i elektrobusy, elektrický autobus. První elektrobus na pravidelné lince jezdil v Santa Barbaře v Kalifornii, první evropský elektrobus na pravidelné lince, vyvinutý společností ČAS-service, jezdil ve Znojmě.

8 Předsudky V současné době jsou vyvíjeny také automobily s hybridním pohonem, které kombinují výhody elektromobilu (úspory rekuperací) a automobilu se spalovacím motorem (malá měrná hmotnost pohonu). Ty jsou považovány za vhodný mezikrok při transformaci automobilového průmyslu. Ale elektro to ještě není.

9 Konec smogu! Měli by omezit auta na spalovací motory.

10 Konec Radek Zapletal VIII.B Základní škola, Vodní 27, Mohelnice


Stáhnout ppt "Ekologie na silnicích Auta na elektřinu."

Podobné prezentace


Reklamy Google