Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_250_Průmyslová výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
ŠKOLA:Gymnázium Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Zelená revoluce Název školy
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okr. Litoměřice Číslo projektuCZ.1.7/1.4.00/ Název projektu „Zlepšení kvality vzdělávání.
Stupeň rozvoje států světa
KRUŠNOHORSKÁ SUBPROVINCIE
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, chemický,
Těžba nerostných surovin
Hořlavý kámen.
UHLÍ.
POBEROUNSKÁ SUBPROVINCIE
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Evropa: Hospodářství a průmysl
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 25. března 2013 Ročník: druhý, čtyřleté studium.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Uhlí.
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Transkript prezentace:

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Základy ekologie Téma: EKOLOGIE XVIII. (černé uhlí a energetická koncepce ČR) Metodický list/Anotace: Výukový materiál seznamuje s vlastnostmi černého uhlí jako primární energetické suroviny a jeho zásobami v naší republice i ve světě. Zamýšlí se nad ekologickými aspekty jeho využití. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace III/2 VY_32_INOVACE_519

ČERNÉ UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY RNDr. Rostislav Herrmann

ČERNÉ UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Černé uhlí dosahuje vyšší kvality, než uhlí hnědé Je prvohorního původu Vznikalo z rostlinných usazenin z období karbonu a permu Má černou barvu a stupeň jeho karbonizace je vysoký.

ČERNÉ UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Černé uhlí obsahuje 73, % uhlíku Výhřevnost je MJ/kg Černé uhlí slouží: –K výrobě energie spalováním (energetické černé uhlí – poněkud méně kvalitní) –K výrobě černouhelného koksu pro vysokopecní výrobu surového železa (koksovatelné černé uhlí – vysoké kvality) –I koks slouží v menší míře k vytápění –Dále je černé uhlí důležitou surovinou i pro chemický průmysl Černouhelný koks

ČERNÉ UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY V ČR se černé uhlí vyskytuje v –Hornoslezské pánvi (1) –Vnitrosudetské pánvi (2) –Podkrušnohorské pánvi (3) –Středočeské pánvi (4) –Mělnické pánvi (5) –Plzeňské a Radnické pánvi (6) Získává se hlubinnou těžbou Koksovatelné černé uhlí se u nás vyskytuje zejména v Hornoslezské pánvi Větší část této pánve ale leží v Polsku a sloje s nejkvalitnějším uhlím jsou u nás v hloubkách až 1000 metrů a jsou slabé Proto je v některých dolech Hornoslezské pánve těžba příliš nákladná a doly jsou zavírány

ČERNÉ UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Velké zásoby černého uhlí leží u nás také na jih od hornoslezské pánve v okolí Frenštátu pod Radhoštěm Jsou ale na okraji CHKO a v hloubkách 800 – 1300 metrů O zahájení těžby se vedou spory (ohrožení CHKO, náklady) Také v některých dalších oblastech v Čechách není černé uhlí těženo z podobných důvodů Pokud by těžba uhlí (veškerého) v ČR pokračovala i za územní limity, vystačily by naše zásoby asi do roku 2100 Podle některých zdrojů ale např. zásoby těžitelného černého uhlí vystačí u nás jen do roku

ČERNÉ UHLÍ A ENERGETICKÁ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY Hlavními světovými producenty černého uhlí byly v roce 1997 tyto státy (mají také největší světové zásoby): –Čína 35,1 % –USA 23,4 % –Indie 7,6 % –Austrálie 5,7 % –Jižní Afrika 5,6 % Celosvětově by zásoby uhlí měly vystačit ještě zhruba na 130 let. Těžba černého uhlí

ZDROJE PETRÁNEK, Jan a Jaroslav SYNEK. Uhlí. In: Geology.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Energetická budoucnost kraje je v uhlí. In: Infoportaly.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: budoucnost-kraje-je-v-uhli Koks. In: Webnode.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: zeman.webnode.cz/uhli/ Černé uhlí. In: Geofond.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Valašská krajina: mapy. In: Valasskakrajina.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Boj o text surovinové politiky ČR. In: Nasebeskydy.c [online]. [cit ]. Dostupné z: Konec dolu Paskov znamená odpis desetiny černého uhlí. In: E15.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: dolu-paskov-znamena-odpis-desetiny-cerneho-uhli