Starověký Egypt Hórovo oko 19..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Egypt Pyramidy.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Egyptské božstvo a mumifikace
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Egyptské pyramidy.
Egypt.
EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Starověký EGYPT.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Dějepis Starověk – Egypt Pavel Šupka
Markéta Černá ZŠ Ilji Hurníka 6.A
Starověký Egypt Náboženství
Egyptské pyramidy.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Kultura starého Egypta
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Egypt.
EGYPT Země faraonů.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Umění Egypta sochařství, malířství MgA. Lukáš Psík
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Starověký EGYPT.
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
MUMIFIKACE VE STARÉM EGYPTĚ
Egyptští bohové.
Náboženství Pohřbívání Hieroglyfy
Dějepis Starověký Egypt 1.
Pyramidy.
Pohřbívání.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
TUTANCHAMON.
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Starověký Egypt - život
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Starověký Egypt - politika
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Pomocné vědy historické
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Visuté zahrady Semiramidiny
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
Staroegyptské božstvo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Starověký Egypt Hórovo oko 19.

Politická mapa kolem r. 750 př. n. l. Dolní Egypt Středozemní moře Káhira Gíza Rudé moře NIL Horní Egypt Théby Údolí králů 1.

Pyramidy 5 000 000 tun Cheopsova 137,5 metrů 2. Cheopsova

Cheopsova pyramida „Pyramida se nachází na pyramidovém poli v Gíze na předměstí současné Káhiry. Je ústřední částí rozsáhlého pyramidového komplexu vybudovaného v období Staré říše jako hrobka panovníka 4. dynastie Chufua v oblasti někdejšího egyptského hlavního města Mennoferu nejspíše podle projektu vezíra Hemiuna. Egypťany byl komplex nazýván Achtej Chufu – „Chufu je na obzoru“, což nevyjadřuje dojem velikosti stavby zastiňující vše ve svém okolí, jak dříve tvrdili někteří autoři, ale staroegyptskou představu králova posmrtného života ve spojení s kosmickým cyklem hvězd, případně slunce.“ (1.) _____________________________________________ 1. Přispěvatelé Wikipedie, Chufuova pyramida [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize 13. 12. 2012, 17:55 UTC, [citováno 12. 01. 2013]<http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Chufuova_pyramida&oldid=9428953>

Rachefova pyramida v Gíze a Sfinga 3.

Zajímavosti o pyramidách jediné zachovalé mezi 7 divy světa v Gíze: Cheopsova, Rachefova, Menkaureova kolem 100 pyramid poblíž satelitní, menší hrobky manželek nejstarší: Džoserova, je stupňovitá, nikoli hladká nachází se v Sakkáře na jejich stavbách byla zainteresována třetina či pětina lidí

V době Nové říše byl spojen Bohové Ré, bůh slunce V době Nové říše byl spojen s bohem Amonem a nazýván Amon-Rea. Měl hlavu sokola. Hor (Hór) byl staroegyptský bůh nebes, slunce a světla, božský vládce Egypta. Slunce a Měsíc byly považovány za jeho oči. 4,

Usírev, bůh plodnosti Éset neboli Isis byla původem egyptská bohyně, sestra a manželka Usira, jejich synem byl Hór. 5. 6.

_______________________________________________ „Usíre, řecky Osíris byl egyptským bohem plodnosti a úrody, na jeho bratra Sutecha zbyly neúrodné pouště a sucho. Sutech samozřejmě Usíreovi záviděl a rozhodl se, že se mu pomstí. Pozval ho k sobě na hostinu a v nečekané chvíli ho nechal chytit, spoutat a zabít. Jeho tělo pak roztrhal na několik kusů a ty rozházel po celém Egyptě. Usíreova žena Éset, obětavá a milující, vyrazila na loďce na cestu s cílem najít všechny části manželova těla. I přes mnoho obtíží a překážek uspěla a za pomoci boha Anúbida manželovo tělo složila dohromady. Bůh slunce a hlavní z egyptských bohů Re nemohl nechat tuto nespravedlnost jen tak a rozhodl, že Usíre se vrátí zpět a stane se bohem podsvětí a zemřelých. Od těch dob putují mrtvé duše před Usíreovu stolici, kde bohyně spravedlnosti Maat váží jejich srdce. Pokud je lehčí než pštrosí pero, odejdou do ráje. Ale pokud je těžší, shltne duši ohavná nestvůra číhající u Usíreových nohou.“ (2.) _______________________________________________ 2. Přispěvatelé Wikipedie, Usir [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize 19. 12. 2012, 09:56 UTC, [citováno 12. 01. 2013]<http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Usir&oldid=9455802>

Hieroglyfy Pečetní prsten s hieroglyfem - znakem boha Ptaha 7.

Rozluštitel hieroglyfů „Nejvýznamnější podíl na rozluštění hieroglyfů má Jean-François Champollion (1790–1832). V roce 1799 při Napoleonově tažení do Egypta byl učiněn nález tzv. Rosettské desky s nápisem ve třech typech písma (v hieroglyfickém, démotickém a řeckém písmu). Tato deska poskytla dostatečný kritický materiál, který Champollionovi umožnil proniknout ve 20. letech 19. století do řeči hieroglyfů.“ (3.) ________________________________________ 3. Přispěvatelé Wikipedie, Egyptské hieroglyfy [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize 8. 10. 2012, 21:04 UTC, [citováno 12. 01. 2013]<http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Egyptsk%C3%A9_hieroglyfy&oldid=9115298>

Detail Rossetské desky nalezena za Napoleona 8.

Posvátná zvířata sokol ibis 10. krokodýl kočka 9. 12. 11.

Mumifikace balzamování 13.

Mumifikace Prvním krokem bylo odstranění vnitřních orgánů, které se jinak rychle rozkládají. Do nosní dírky bylo strčeno dlátko, kterým byla proražena kost mezi nosem a dutinou lebeční. Vzniklým otvorem pak byl vytažen mozek měděnými háčky. Následně bylo tělo rozříznuto nožem. Pak byl odstraněn žaludek, střeva, plíce a játra. Tyto orgány se balzamovaly samostatně a ukládaly se do nádobek = kanopy. Srdce se ponechávalo na místě.

Tělní dutina byla následně vymyta palmovým vínem, jehož velký obsah alkoholu zničil všechny hnilobné bakterie. Do dutiny se rovněž vložila myrha a jiné koření, a pak byl otvor zašit. Tělo bylo potřeno aromatickými látkami a obaleno natronem, což je přírodní sůl. Mumie byla ponechána v horku po dobu asi 2 měsíců. Po vysušení těla se mumie zabalila do plátěných bandáží. Na tělo se spotřebovalo třeba i 20 vrstev, čím více vrstev mumie měla, tím lépe držela tvar. Pak se umístila do dřevěné rakve.

Symboly Egypta NIL skarabeus Symbol věčné obnovy života 6671 km 14. 15.

Sarkofág – kamenná rakev velmi drahý, těžký Památka z Louvru V překladu slovo sarkofág znamená pojídač masa, protože staří Řekové věřili, že maso, které se do něj vloží, může působením kamene rozplynout. 16.

Faraon Tutanchamon vládl v letech 1333-1323 př. n. l. na trůn se poprvé posadil teprve jako devítiletý chlapec a vládl deset let jeho hrobku s hračkami objevil roku 1922 archeolog Howard Carter 17.

Kleopatra z rodu Ptolemaiovců 69 - 30 př. n. l. Kleopatra z rodu Ptolemaiovců Egypt připojen k Římu Caesarion – syn Caesara a Kleopatry 18.

Zajímavosti o dalších faronech Amenhotep IV. (1359 – 1342 př. n. l.) provedl reformu náboženství, zavedl monoteismus = pouze jeden sluneční bůh, slunce samotné, ATON je ten pravý přijal proto jméno ACHNATON = slunci prospěšný sídlo = ACHETATON manželkou Nefertiti – krasavice! zabavil velký Amonův /sluneční bůh, 500 let si udržel prvenství/ majetek, chrámy převedl pod svoji správu po smrti – vše zničeno a zavedeno zpět

MENI HATŠEPSUT Sjednotil Horní a Dolní Egypt Sídlem byl MENNOFER = MEMFIS 3000 př. n. l. Žena – faraon Nosila vous a mužské oblečení Sídlem město THÉBY Její hrobka nalezena v Údolí králů úspěšná panovnice 1490 – 1468 př. n. l.

Hatšepsut Nefertiti 20. 21.

Ramses III., Tutanchamon Údolí králů u Luxoru přes 6O hrobek 22.

Zdroje obrázků 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Third_Intermediate_Period_map.svg/317px-Third_Intermediate_Period_map.svg.png 2. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Gizeh_Cheops_BW_1.jpg/800px-Gizeh_Cheops_BW_1.jpg 3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Egypt.Giza.Sphinx.01.jpg 4. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Sun_god_Ra2.svg/220px-Sun_god_Ra2.svg.png 5. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/Standing_Osiris_edit1.svg/220px-Standing_Osiris_edit1.svg.png 6. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/%C3%84gyptischer_Maler_um_1360_v._Chr._001.jpg/800px-%C3%84gyptischer_Maler_um_1360_v._Chr._001.jpg 7. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Seal_ring_Ptah_Great_with_love_E3603_mp3h8732.jpg/800px-Seal_ring_Ptah_Great_with_love_E3603_mp3h8732.jpg 8. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/DemoticScriptsRosettaStoneReplica.jpg/800px-DemoticScriptsRosettaStoneReplica.jpg 9. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Kunsthistorisches_Museum_Vienna_June_2006_003.jpg/450px-Kunsthistorisches_Museum_Vienna_June_2006_003.jpg 10. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Falco_cherrug_1_%28Bohu%C5%A1_%C4%8C%C3%AD%C4%8Del%29.jpg/800px-Falco_cherrug_1_%28Bohu%C5%A1_%C4%8C%C3%AD%C4%8Del%29.jpg 11. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Crocodylus_niloticus3.jpg/800px-Crocodylus_niloticus3.jpg 12. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Ko%C4%8Dka.gif 13. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Mumie_des_Harsiese.JPG/800px-Mumie_des_Harsiese.JPG 14. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Flickr_-_shaimaa85_-_palm_tree_island_Nile_river_egypt_beni_suef.jpg/800px-Flickr_-_shaimaa85_-_palm_tree_island_Nile_river_egypt_beni_suef.jpg 15. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Scarabaeus.puncticollis.jpg/478px-Scarabaeus.puncticollis.jpg 16. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Egypte_louvre_004.jpg/220px-Egypte_louvre_004.jpg 17. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Tutanchamun_Maske.jpg/220px-Tutanchamun_Maske.jpg 18. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Frederick_Arthur_Bridgman_-_Cleopatra_on_the_Terraces_of_Philae.JPG/360px-Frederick_Arthur_Bridgman_-_Cleopatra_on_the_Terraces_of_Philae.JPG 19. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Eyeofra.png 20. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Osiride_head_of_Hatshepsut_2.jpg/450px-Osiride_head_of_Hatshepsut_2.jpg 21. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Nefertiti_front.jpg/450px-Nefertiti_front.jpg 22. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/%C3%84gypten_Tal_der_K%C3%B6nige.jpg/800px-%C3%84gypten_Tal_der_K%C3%B6nige.jpg