(předpisy zobrazující výsledek podle daného vzorce a zadaných dat)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘEŠENÍ ÚLOH V EXCELU.
Advertisements

Tabulkové procesory (MS Excel)
Vypracovala: Monika Čáslavská
Petra Cinkeová Excel: funkce Průměr.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
MS Excel - funkce Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Výpočetní technika Excel 2010/2011 Petr Novák Fakulta Životního Prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Novák Petr
MS EXCEL Funkce PLATBA.
Seminář C++ Zadání projektů.
Funkce v Excelu.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
Základní zásady pro výpočty v buňce 1)Každý vzorec musí začínat znakem „rovná se“ =. 2)Pokud znak nenapíšeme, program nic nespočítá. 3)Zápis vzorce nesmí.
Tabulkový procesor.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Prezentace produktu Microsoft Excel. ČAS Vrátí číslo, které představuje určitý čas. Toto číslo vrácené funkcí ČAS je desetinné číslo v rozmezí od 0 do.
Excel – vzorce.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
MS Excel Funkce 1. Příklad logické funkce: KDYŽ 2. MATEMATICKÉ FUNKCE 3. LOGICKÉ FUNKCE 4. TEXTOVÉ FUNKCE 5. STATISTICKÉ FUNKCE.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Microsoft Excel Tabulkový procesor – veškeré operace se provádí v tabulce (v LISTu), která se skládá z buněk Jednotlivé listy nesmí mít vzhledem k jednoznačnosti.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
POUŽIVÁNÍ FUNKCÍ V EXCELU DOMÁCÍ ÚKOL - KURZ PRÁCE S POČÍTAČI „POKROČILÍ“ NA TÉMA FUNKCE V EXCELU Vypracoval: Petr Šimek
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Seminář o stavebním spoření
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
ČÍSELNÉ ŘADY, SEZNAMY Tabulkové procesory 2 VY_32_INOVACE_7C9.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Microsoft Office Excel – práce s tabulkami a analýzy
Funkce v Excelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_01 Název materiáluFinanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_03 Název materiáluFinanční.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 Co se všechno naučíme??? Číselné formáty.
MS EXCEL – FUNKCE (předpisy zobrazující výsledek podle daného vzorce a zadaných dat)
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Adresování. Proč adresovat Při změně dat Excel přepočítá všechny výpočty, kde se změněné buňky objevily Kopírování vzorců – Usnadnění výpočtů kde se vzorec.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Inf Tabulkový procesor
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Algoritmizace a programování
Relativní a absolutní odkazy
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
MS Excel – Relativní odkaz
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Transkript prezentace:

(předpisy zobrazující výsledek podle daného vzorce a zadaných dat) MS EXCEL – FUNKCE (předpisy zobrazující výsledek podle daného vzorce a zadaných dat)

TYPY FUNKCÍ Finanční Datum a čas Matematické Statistické Vyhledávací Databáze Text Logické Informační Inženýrské Krychle Vše Naposledy použité

FINANČNÍ FUNKCE – nejčastěji související se splátkami, úroky apod. DATUM A ČAS – převod data a času z textu do formátu buněk Datum a čas nebo naopak MATEMATICKÉ – základní goniometrické, exponenciální, mocninné, kombinatorické funkce STATISTICKÉ – funkce pro určení vlastností souboru dat VYHLEDÁVACÍ – určují hodnoty, čísla buněk, řádků nebo sloupců s danými parametry

DATABÁZE – funkce pracující s databázemi – složitými strukturami dat TEXT – sloučení, hledání, nahrazení znaků LOGICKÉ – logické operátory A, NEBO, NOT, … INFORMATICKÉ – funkce ověřující typ dat v buňce INŽENÝRSKÉ – přepočítávají čísla do jiných měrných a číselných soustav, operují s komplexními čísly KRYCHLE – funkce pro datové krychle

POUŽITÍ FUNKCÍ Pomocí funkčního tlačítka Použitím tvaru =NÁZEV FUNKCE() (pro zápis znaménka „=“ bez funkce se používá zápis „´=“ ) Většina funkcí obsahuje tzv. argumenty (hodnoty, se kterými funkce pracuje) oddělené středníkem tučně jsou uvedeny povinné argumenty, normálním písmem nepovinné

ODKAZOVÁNÍ BUNĚK Relativní odkaz: používá se automaticky, po zkopírování buňky s funkcí či vzorcem dojde k přepočítání veškerých odkazů na jiné buňky Absolutní (pevný) odkaz: při použití znaménka $ u řádku i sloupce odkazované buňky.

PŘÍKLAD NÁPOVĚDY K FUNKCI PLATBA Vypočítá platbu půjčky na základě konstantních plateb a konstantní úrokové sazby. Syntaxe: PLATBA(sazba;pper;souč_hod;bud_hod;typ) Sazba   je úroková sazba dané půjčky. Pper   je počet plateb půjčky. Souč_hod   je aktuální hodnota nebo aktuální celková hodnota budoucích plateb. Bud_hod   je předpokládaná budoucí hodnota. Pokud bud_hod není uvedena, je jí přiřazena 0 (budoucí hodnota půjčky, například 0). Typ je číslo 0 (nula) nebo 1 a určuje, kdy je platba prováděna. 0 nebo neuveden Na konci období 1 Na začátku období

R2-R33: Vytvořte funkci, která podle obsahu buňky Q zobrazí text: Nad 40 %, 40 % a méně. =KDYŽ(Q2>40;"Nad 40 %";"40 % a méně") S2-S33: Vytvořte funkci, která vypíše obsah buňky Q vynásobený opravným koeficientem (v buňce X2) =Q2*$X$2

Vytvořte funkci, která zobrazí náhodné číslo v intervalu <0;1) =NÁHČÍSLO() Vytvořte funkci, která vytvoří náhodnou známku 1 až 5. =RANDBETWEEN(1;5) Vytvořte funkci, která zobrazí náhodné číslo v intervalu <0;12) =12*NÁHČÍSLO() nebo =RANDBETWEEN(0;11)+NÁHČÍSLO() A35: Vytvořte funkci, která vrátí aktuální dnešní datum. =DNES() A36:Vytvořte funkci, která vypíše číslo dne v týdnu, připadající na datum uvedené v buňce A35. =DENTÝDNE(A35;2)

A37: Vytvořte funkci, která podle obsahu buňky A36 zobrazí text: Víkend, Všední den Modifikujte funkci tak, aby zobrazovala: Neděle, Sobota, Všední den. =KDYŽ(A36=7;"Neděle";KDYŽ(A36=6;"Sobota";"Jiný den")) Na Internetu zjistěte možnost půjčky 500 000 Kč u banky a u nebankovní instituce. Zapište si RPSN (=roční procentní sazba nákladů, „skutečný úrok“) a délku splácení. Pomocí funkce PLATBA zjistěte měsíční splátku. Určete celkovou zaplacenou částku pomocí funkce (PLATBA*počet splátek). A38-A41: Vytvořte funkce, které určí hodnoty sin, cos, tg a cotg buňky B38 =SIN(B38) =COS(B38) =SIN(B38)/COS(B38) nebo =TG(B38) =COS(B38)/SIN(B38) nebo =COT(B38)

 Modifikujte tyto funkce tak, aby určovaly hodnoty funkcí úhlu, který bude zadán v buňce B38 ve stupních. =SIN(RADIANS(B38))   Modifikujte funkci cotg tak, aby při chybové hodnotě vypsala text „Funkce není definovaná!“ =KDYŽ(SIN(RADIANS(B38))=0;"Funkce není definovaná!"; COT(RADIANS(B38))) P34: Vložte funkci, zobrazující součet bodů všech žáků, kteří dosáhli více než 11 bodů v celkovém hodnocení. =SUMIF(P2:P33;">11")

= ČÁST(D40;1;HLEDAT(“ “;D40)-1) P34: Vložte funkci, zobrazující počet všech žáků, kteří dosáhli více než 11 bodů v celkovém hodnocení. =COUNTIF(P2:P33;">11")   Do buňky D40 vložte libovolný text obsahující aspoň dvě slova. Do buňky D41 vložte funkci, která vypíše první slovo z předchozí buňky. = ČÁST(D40;1;HLEDAT(“ “;D40)-1) Do buňky F40 vložte první šestičíslo vašeho rodného čísla. Do buněk F41-F43 vložte funkce, které zobrazí celý rok, měsíc a den vašeho narození. =ČÁST(F40;1;2)+1900 =ČÁST(F40;3;2)-50