Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
1 Small Business Windows XP Professional Platforma pro zpracování zpráv (Messaging Platform) 6 září, 2001.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PC SÍTĚ I.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Adresářová služba Active directory
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Databáze v IS Jaroslav Pokorný FI BVŠP Bratislava
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Relační databáze.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Modelování a simulace MAS_02
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Databáze.
Dokumentace informačního systému
Firewall.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Databázové modelování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-02.
Umístění komunikačního klienta v síti S síť KK DB M.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
MASSIV Middleware pro tvorbu online her. Obsah prezentace Úvod Prostřeky poskytované Massivem Využití jádra Massivu v Demu Zhodnocení projektu Prezentace.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Úvod do databází zkrácená verze.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
Unix a Internet 9. SQL server
Topologie počítačových sítí
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Přednášky z distribuovaných systémů
Přednášky z Distribuovaných systémů
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová

Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat na jednom serveru – tedy nad typickým centralizovaným DBS (architektura klient-server). Zapišme si nejdůležitější poznatky:

Centralizovaný DBS (klient-server) Server SŘBD Data (tab1, tab2,…) Klient1Klient2Klient3 Na straně klienta je prováděna kontrola vstupů a předávání požadavku uživatele na server, kde je požadavek zpracován. Server může obsahovat několik kopií (replik) dat  paralelní I/O operace. Např. stravovací systém.

Databázové systémy Nevýhodou řešení je, že při výpadku serveru je celá databáze nefunkční. Zcela jiný pohled nám nabízí distribuované databázová systémy. Na kolika počítačích v nich budou data? Ohrozí pád jednoho (libovolného) PC funkčnost celé databáze?

Distribuované databázové systémy PC2 SŘBD, data2 PC3 SŘBD, data3 PC1 SŘBD, data1 PC4 SŘBD, data3

Distribuované databázové systémy Distribuovaná databáze je logicky související množina sdílených dat a jejich popisů, fyzicky rozmístěná v síti počítačů. Distribuované SŘBD jsou systémy umožňující řízení distribuovaných databází. Systém umožňuje zpřístupnit data z libovolného uzlu a opačně zpracovává vlastní data pro dotazy ostatních uzlů.

Distribuce Existují pět základních možností jak lze data distribuovat.  Distribuce základních dat  Distribuce odvozených dat  Distribuce typu momentka  Replikovaná data  Fragmentovaná data

Distribuce základních dat PC2 tab2 PC3 tab3 PC1 tab1 Jednotkou distribuce je tabulka, která je vždy umístěna tam, kde se nejčastěji používá.

Distribuce odvozených dat, momentka PC2 Data PC3 Momentka1 PC1 Momentka2 Jednotkou distribuce je tabulka, která vznikne jako výsledek dotazu. U momentky jsou data periodicky aktualizována znovu provedením zdrojového dotazu. U distribuce odvozených dat nemají odvozená data již žádné napojení na databázi.

Replikovaná data PC2 tab1 PC3 tab1 PC1 tab1 Vícenásobné kopie jedné tabulky (tabulek) jsou umístěny na různých místech v DDBS. Vyhledávání a čtení dat – zrychlení Pozor na UPDATE. Při něm zamknout záznam v právě neaktualizovaných replikách, zaktualizovat v jednom výskytu, odemknout záznam v replikách a “propsat” změnu.

Fragmentovaná data PC2 1_část_tab1 PC3 2_část_tab1 PC1 3_část_tab1 Lze dělit i data jedné tabulky – obvykle podle nějaké logické podmínky (tj. ne náhodně). Obecně lze data dělit nejen po řádcích, ale i po sloupcích.

Distribuované databázové systémy Data jsou umístěna v místech, kde jsou nejčastěji využívána. S každou lokální bází dat zapojenou do distribuované databáze je možno pracovat nezávisle na ostatních databázích. Vyšší odolnost systému proti výpadkům jeho částí.

Distribuované databázové systémy Nevýhody:  Větší složitost návrhu databáze a jeho správy  Obtížnější dosažení bezpečnosti a utajení. Využití:  Velké obchodní řetězce (distribuce ceníku)  Nadnárodní společnosti