Vnější paměť. Vnější paměť Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná a trvalá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

III/2 XVII A
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Zařízení pro trvalé uchování dat
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kam se v počítači ukládají data
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Hardware- počítačové komponenty
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy pamětí PC.
Periferní zařízení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Paměťová média Jiří Beran Paměťová média Jiří Beran.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
SOLID STATE DISK - SSD.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.4 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Vnější paměti Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Zálohování dat Karel Schwarz KFA Praha 26.dubna 2010.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
Disky Martin Klejch 3.B.
Porovnání technologie CD a DVD
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Paměťová média.
Informatika akademický rok 2012/2013 Pevný disk, další média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Paměťová média.
Paměť počítače. Paměť počítače Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Netradiční typy diskových pamětí
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Informatika vnější paměti – paměťové karty, usb disky, ssd
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Vnější paměť

Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná a trvalá (trvalá = udržela zapsaná data i po odpojení od elektrického napájení)

Vnější paměť Slouží k uchování dat a programů pro pozdější použití. Trocha historie nikoho nezabije: V „pravěku“ IT se používaly papírové paměti ve formě děrných štítků nebo děrných pásek

Magnetické paměti - magnetické pásky Magnetický záznam dat na pásku byl poprvé použit v r. 1951 Jaký je největší problém záznamu dat na pásku? Hlavní nevýhodou záznamu dat na pásce je „sekvenční přístup“ k datům - chceme-li číst v určitém místě, musíme pásku k tomuto místu přetočit!

Pružný disk = disketa = floppy disk = FD Magnetické paměti - magnetické disky pružné/pevné Pružný disk = disketa = floppy disk = FD Magnetický záznam dat na pružný disk použila v r. 1967 firma IBM. Disk z umělé hmoty pokrytý magnetickou vrstvičkou měl průměr 20 cm a jeho kapacita byla 80 kB. Vývoj disket šel od 8“ (20 cm), přes 51/4“ po diskety 31/2“, které měly kapacitu asi 1,4 MB

Magnetické paměti - magnetické disky pružné/pevné Diskety představovaly ve své době velký pokrok, postupně však byly pro svoji omezenou kapacitu (~1 MB), pomalý přístup k datům (~ 0,1 s) a nespolehlivost vytlačeny paměťovými kartami (flash disky). Odhadněte, kolik stran strojopisu lze uložit na disketu s kapacitou 1,4 MB

Magnetické paměti - magnetické disky pružné/pevné Pevný disk (HD) je zpravidla tvořen svazkem disků, jejichž povrch je pokryt magnetickou vrstvou. Zápis a čtení je bezkontaktní, rychlost otáčení je cca 10 tisíc otáček/minutu

Magnetické paměti - magnetické disky pružné/pevné V současné době představují pevné disky nejekonomičtější formu vnější paměti - vyrábějí se s kapacitami ~ 1TB (1 000 GB), pořizovací ceny jsou ~ 1 000 Kč, přístupová doba k datům je ~0,01 - 0,001 s. Kolik stran strojopisu A4 se vejde na pevný disk s kapacitou 1 TB? Do jaké výšky by se naskládaly všechny listy A4, předpokládáme-li, že 15 listů má výšku 1 mm?

Optické paměti - CD, DVD, Blue-Ray Disky z umělé hmoty, průměr 12 cm, pokryté odrazivou vrstvou Záznam dat - narušení odrazivé vrstvy, při čtení se světelný paprsek (laser) na takovém místě rozptýlí

Optické paměti - CD, DVD, Blue-Ray hudební CD - fa Philips a Sony - 1982 (album skupiny ABBA) datové CD - 1985 DVD - 1997 Blue-ray - 2006 Historie CD - 0,6 GB DVD - 4 až 17 GB BRD - 25 až 50 GB Běžné kapacity optických disků

omezená životnost (stárnutí záznamu) Optické paměti - CD, DVD, Blue-Ray velmi levné mechanicky odolné Přednosti optických disků pomalý přístup k datům omezená životnost (stárnutí záznamu) Slabiny optických disků

Polovodičové paměti (Flash, SSD) Typ vnější paměti založený na užití polovodičů Ve formě flash (USB) disků dnes nahradily (přenosné) diskety Vyrábějí se dnes s kapacitami ~ 1 GB až ~ 10 GB

Polovodičové Flash disky, SSD disky Ve formě SSD disků pomalu nahrazují (nepřenosné) pevné disky Vyrábějí se dnes s kapacitami ~100 GB

Polovodičové Flash disky, SSD disky Přednosti flash a SSD disků malé rozměry mechanická odolnost rychlost přístupu k datům bez pohyblivých částí naprosto tichý provoz Slabiny flash a SSD disků cena (a tedy zatím malá kapacita) omezená životnost Poznámka k životnosti: Uvádí se životnost omezená 100 000 cykly zápis/čtení

Zdroje http://img2.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/3784/3784862-pamet-2gb--28-1gb-x2-29-pc3200-ram-ddr-dual-channel-1.jpg http://www.pcporadenstvi.cz/pictures/1006/sestavujeme1.jpg http://mmm.webz.cz/paska/derpaska.jpg http://www.emag.cz/direct/iR/magazin/1457/2--c380xc510.png-bv http://www.bchytil.estranky.cz/img/picture/28/magnpaska.png http://g2.emag.cz/magazin/1589/oldtape.jpg http://i.iinfo.cz/images/579/pc112a-2.jpg http://www.radioaktual.si/uploads/disketa_splona.jpg http://owebu.bloger.cz/obrazky/owebu.bloger.cz/banan/img/1237747577g94kks.jpg http://owebu.bloger.cz/obrazky/owebu.bloger.cz/banan/img/ibm-350-ramac.jpg http://pcsnadnoarychle.ic.cz/menu/rozsirujici_komponenty/obr.disk/Segate.jpg http://images.vistaclues.com/wp-content/uploads/2010/01/hard-disk.jpg, http://www.zsvltava.cz/informatika/obrazky/harddisk3.jpg http://semiaccurate.com/static/uploads/2010/07_july/hdd-capacity-graph.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Usbkey_internals.jpg/350px-Usbkey_internals.jpg http://www.ocztechnology.com/images/vertex2_2.jpg http://i.iinfo.cz/urs/pc_28_13-122106198535692.png